Ще се наложи ли втора редакция на Дянковия бюджет?

Тристранката подкрепи актуализацията, само КРИБ с резерви
Обновена: 15 авг 2013 14:34 | 15 авг 2013 13:47, Веселина Йорданова
67
Ще се наложи ли втора редакция на Дянковия бюджет?
Министрите Златанова, Чобанов и Адемов обсъждат актуализацията на бюджета. Снимка: БТА

Социалните партньори подкрепиха актуализацията на бюджета за 2013 година. Работодатели и синдикати обаче се усъмниха, че може да се наложи и втора редакция, защото парите, които ще се вземат, няма да стигнат и приходите няма да се съберат.

На двучасовото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество единствено от КРИБ изразиха резерви за необходимостта от актуализация на бюджета. С различни аргументи двата синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа“ и останалите три работодателски организации в съвета – БСК, БТПП и АИКБ, застанаха зад редакцията на основния финансов закон.

Представителите на управляващите – министрите Петър Чобанов и Хасан Адемов, отново защитиха предложенията на правителството.

Заради пропуски в събираемостта държавата чака от бизнеса 450 млн. лева деклариран, но невнесен в хазната ДДС. Финансовият министър Петър Чобанов заяви, че се работи много активно по този въпрос, като се водят разговори с длъжниците и се търсят възможности в ускорени срокове парите да бъдат събрани. Някои суми вече събрахме в последните две-три седмици, уточни той. Въпросът е бил обсъждан и на съвещание на Националната агенция за приходите вчера.

Още по темата
Чобанов каза още, че ще бъдат търсени резерви във връзка с допълнителни искания за социални плащания. Всичко зависи от изпълнението на приходите и от успехите ни по отношение на оптимизация на разходите, за което усилията ни продължават, декларира финансовият министър.

Две организации категорично останаха на позициите си. КТ „Подкрепа“ за това, че по-голямо недоразумение от Дянков не е имало, КРИБ, че по-велик човек не е имало. Какво да се прави, всеки си вярва в някакъв Господ, обобщи президентът на синдиката Константин Тренчев. Да се надяваме, че няма да се наложи и втора актуализация, тъй като се изказаха обосновани съмнения, че и тези пари, които ще се вземат, може да не стигнат, допълни той.

Тренчев се надява всички страни да осъзнаят необходимостта от диалог „като най-модерна комуникация“ между групи с различни интереси. КНСБ и КТ „Подкрепа“ не коментираха частичното президентско вето на промените в Закона за държавния бюджет с аргумента, че не се месят в политически спорове и че говорят за числа.

Актуализацията на „Дянковския“ бюджет е необходима и неизбежна, и няма алтернатива, заяви по-рано на заседанието Тренчев. Синдикатите настояват за редакция, която да реши социалните проблеми и поискаха да има регистър какво дължи бизнесът на работещите.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев посочи, че бюджетът не може да бъде изпълнен в този вид поради силно надценена приходна част и прогнозиран ръст на БВП, който няма да се случи.

„Смятаме, че и заложеният нов по-малък размер на приходите е също трудно постижим и ще изисква много напрегната работа в приходните администрации, която не трябва да доведе до административен произвол и до тормоз на компаниите и събиране на данък там, където може да се събере лесно, но не се дължи“, каза той. От Асоциацията на индустриалния капитал препоръчват разходите да бъдат разписани ясно, за да се отговори на обществените очаквания за прозрачност. Велев заяви, че новият дълг от 1 млрд. лева е необходим, за да попълни изтънелия фискален резерв.

Според него трябва да се търсят реформи и да се съкращават административните разходи и разходите в сферата на сигурността. Работодателите се противопоставиха на нов ръст на минималната работна  заплата тази година, както искат синдикатите. Велев се аргументира с това, че в последните две години тя се е увеличила с 40%.

Вицепремиерът Зинаида Златанова, която председателства заседанието на НСТС, изрази задоволство, че „най-накрая социалният диалог е възстановен“. Тя благодари на партньорите, че са се отзовали в почивния месец август за обсъждане на актуализацията на бюджета и посочи, че това е отговорен подход. Златанова се надява утре при обсъждане на актуализацията в пленарна зала депутатите да вземат „отговорно решение“.

Благодарности за възстановения социален диалог изказа и социалният министър Хасан Адемов. Социалните партньори отнеха един от аргументите на президента в неговото вето, като дадоха възможност тази важна дискусия да се състои, посочи той.

Рестарта на социалния диалог зарадва и работодателите. Васил Велев определи „поправката Янев“, която задължи бизнесът да подава имуществени декларации, като „противоконституционна, противоречаща на международните норми и позоряща страната ни“ и изрази удовлетворение от отпадането й.

След около час върнатите от президента Росен Плевнелиев ще бъдат обсъдени в бюджетната парламентарна комисия, а утре на извънредно заседание на Народното събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
9
 
9
 
! Отговори
до 12 преди 11 години
При условие че Болен гласува под командата на Местан безпрекусловно(не постави условията 500лв минимална пенсия и 1000лв минимална заплата) е ФАКТ!Един милиард ще си го делнат и Волен ще се съгласи.Ако не беше съгласен няма да има кражба на този милиард закойто ще плаща бедния народ.
12
7
 
18
 
! Отговори
CNN преди 11 години
"Ще се наложи ли втора редакция на Дянковия бюджет?"Е, защо не минете напрово към третата редакция бе, експерти с експерти?...
11
18
 
12
 
! Отговори
val 789 преди 11 години
До 1 ЛъжиДал ли е власт някой на Сидеров,че да си изпълни обещанието ***???? Когато вкараш със 122 депутата в парламента Сидеров и АТАКА,тогава ще му държиш ТИ и ДРУГИТЕ сметка на това какво е обещал и какво не е свършил!!!! *** с *** най-голяма сметка на най-малката парламентарна партия държите,е със 7% гласове от последните избори за съжаление план и обещания не се ИЗПЪЛНЯВАТ!!!
10
8
 
12
 
! Отговори
Рали1 преди 11 години
До АнонименПоинтересувай се какво е КРИБ,може би не знаеш колко хора работят,колко данъци плащат ?3/4 от бизнеса на България. Нормално е да се усъмнят и да задават въпроси,които и всеки нормален човек си задава .Почивния месец август,според Златанова.За нормално работещите хора 10-15 дни със съботите и неделите.Чакаме отговорното ви решение и дано да е по съвест.
9
15
 
21
 
! Отговори
Мунчо преди 11 години
При тоя *** министър на финансите ще се наложи не само втора, но и трета, и четвърта актуализация на бюджета за тази година. Откъде го изровиха това вредно изкопаемо!
8
8
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
Do коментар 3 ха ха ха .Дай да видим твойта снимка бе ***. Дай дА ВИДИМ как изглеждаш.
7
16
 
22
 
! Отговори
Foxbat преди 11 години
На тези *** сметките им излизат само по медиите - когато бръщолевят глупости за "обрулената държава от предишните". Всъщност, това което прави БСП с верните им дружки от ДПС и Атака е съзнателно да тласка България към финансовия колапс и икономическа разруха. Подходите им са чисто популисти - изкуствено и кухо вдигане на доходи и социални плащания, за да бъде излъган народа, че "нещо се прави". А зад паравана на тези 20 лева се крият кражби за стотици милиони! Народа трябва да се осъзнае!
6
16
 
39
 
! Отговори
темерут преди 11 години
Гледай ги бе, баси фрик шоу. Като карикатури, жалка невежа ***.Когато електоратът е неграмотен и маймуните изглеждат гении?*** неземни.
5
12
 
24
 
! Отговори
гешев преди 11 години
и като свършат парите, за следващото разплащане, какво ще правим? нов заем ли ще взимаме?
4
24
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дайте си сметка, какви редки л.*** са от КРИБ и колко са се нагушили по време на Тиквата, щом палачът на България Дянков за тях е велик човек
3
16
 
33
 
! Отговори
Хахаха! преди 11 години
Това не е правителство бе хора! Това е Мъпет Шоу!!! Вижте им физиономиите - аз на такива ключа от колата не бих си поверил какво остава за финансите на страната! ОСТАВКАБЕ!
2
15
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-печеливши финансово от този цирк са Сидер ага и Тренчев ! Половината от заема който трябва да се изтегли го прибраха !
1
15
 
29
 
! Отговори
Лъжи преди 11 години
Волен обеща на пенсионерите минимална пенсия от 500лв и 1000лв минимална заплата при условие че "ключа за държавната барака " е у него и излъга.Подкрепя безпекословно(или с финансови уговорки) и това е! Извини се Волене че излъга пенсионерите да гласуват за теб и да се палят от отчаяние.