Евровотът - битка на живот и смърт за БСП и ГЕРБ

Политолози очакват мръсна компроматна война по време на кампанията
338
Евровотът - битка на живот и смърт за БСП и ГЕРБ
Снимка: архив, Reuters

Предстои остра и мръсна компроматна война по време на кампанията за избори за евродепутати, която няма да има нищо общо с Брюксел, а ще доминира изцяло и само националният контекст. Политическото напрежение, което се регистрира през януари, само ще се покачва. Този анализ направи политологът Димитър Ганев по време на дискусия за политическата обстановка в първия месец на годината, организирана от Института за социални ценности и структури „Иван Хаджийски”.

Според него евроизборите ще са ключовото събитие за годината, защото ще дадат отговор на въпроса в крайна сметка има ли настоящата власт легитимността да управлява.

Ако БСП има мнозинството на тези избори, това ще отслаби натиска върху нея, но в същото време заявката на АБВ да има своя листа намалява шансовете на Столетницита.

За ГЕРБ пък вотът за ЕП през май е важен, защото победата им би усилила натиска върху управляващите и ще даде възможност на лидера на партията Бойко Борисов да каже, че е бил БСП за кой ли път, смята политологът.

В същото време и за малките формации изборите са от съществено значение. Ако се представят добре, Реформаторският блок и партията на Николай Бареков „България без цензура” ще докажат, че наистина имат доверие на част от гласоподавателите.

Според политолога Първан Симеонов състезанието ще е на живот и смърт между БСП и ГЕРБ, а сега изглежда, че силите им са почти изравнени.

Другото състезание ще е между Реформаторите, „България без цензура”, НФСБ и АБВ. Всички те трябва да се радват и на един евродепутат, коментира той. Според него обаче, ако АБВ няма евродепутат, това ще е краят на политическата кариера на Георги Първанов и на Ивайло Калфин.

Политолозите са убедени, че ДПС ще е политическата сила, която ще покаже устойчивост в резултатите и на предстоящия вот.

Според Първан Симеонов Реформаторският блок трябва да се подготви за маратонско бягане, защото изборите са скоро, а пред тях има препятствия.

Заявката им за общи действия с ГЕРБ разделя симпатизантите им. Другият им проблем е отношението на членовете на отделните партии към обединението, защото и тук са разединени, уточни той.

Първан Симеонов предупреди, че е възможно „Атака” да няма нито един евродепутат и дори и в следващия национален парламент, защото губи доверие.

В същото време ВМРО пък може да се окаже фактор за минаване на бариерата за влизане в парламента на „България без цензура”, посочи политологът.

България е в криза, но през януари се вижда още по-ясно - има криза вляво, вдясно, в центъра, обобщи проф. Петър-Емил Митев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


338
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
13
 
13
 
! Отговори
GERB OVER ! преди 10 години
Граждани за ЕВРЕЙСКО Разграбване на България / ГЕРБ/ !
17
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гледах един документален филм на DW.След него ми стана срам от това, че съм българин.От това ,че един бандит ни е бил мин.председател.Е, ама някой ще каже : избрали сме го.Да де , ама аз не съм гласувал за това недоразумение определил се като див каратист.Така,че предлагам на колегите да разгледат сайта на DW и да видят как немците приемат БГ действителност и техните лидери.
16
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българският парламент е за селяните прости.Големите играчи гонят Брюксел,там е келепиреца.Там са големите заплати,там са контактите,луксозните офиси,там е истината.Интересно украинеца като публично заяви,че няма да остави партията и феновете си и няма да става еврлодепутат,що е оглавил листата.А пък"войводата"Каракачанов е такъв гъ*олизец,че ми се драйфа от него.Сега лиже на Барека само да хване някой кокал.
15
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чудя се колко пъти трябва да управлява БСП с ДПС че да разбере Българския народ да разбере че за нищо не стават,колко пъти ще си правят експерименти на наш гръб.И ме е много странно като кажат ГЕРБ били фалирали Бълагрия,аве червени *** че вие колко пъти трябва да фалирате Бълагрия че да разберете че не ставате за нищо.Единственото което ви държи е хората от третата възраст който са работели по комунизма и *** който им раздавате пари да гласуват за вас.
14
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
битката е ясна само дето медиите раздухват нещата Бойко ще спечели
13
11
 
10
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 10 години
На европейските избори БСП ще разгроми убедително ГЕРБ и ще ги прати завинаги на политическото бунище! След месец май предстои тоталния разпад на ГЕРБаджийската клика и вкарването на главатарите й в затвора!
12
1
 
7
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Спора е между кой е настанен на работа и кой е уволнен.А сме зле , защото с тези въпроси се занимават партиите.
11
17
 
12
 
! Отговори
CERB OVER ! преди 10 години
В Костинброд наскоро затвори фабриката за лъжи на Бойко Борисов ! Мита за "победите" на мутрата ще бъде развенчан ! С нетърпение чакам месец май , да видя побеснялата банкянска селска физиономия !
10
8
 
13
 
! Отговори
КРАДЛАТА МОНИКА преди 10 години
Съпругата на Сергей Станишев - Моника, е обявила решението си да върне аванса от близо 30 000 евро, който е получила за своята българска ПР фирма Актив Груп от Европейския парламент, след като е била подложена на кръстосан огън от немската депутатка Ингеборг Гресле.
9
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Народа си иска Борисов той си е по-българин от Станишевкато нас българите си е -упорит ,народен човек си е
8
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БСП ви управлява през четири години -не се ли наситихте на лъжите й
7
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гледайте филма на ББС- "Имало едно време на Изток" в нета и ще видите кой е Боко Тиквата!Само *** би гласувал за мутрата с пищова на кръста и с гранатомета край Хасково.Не че другите са стока , ама този е пълен ***...
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нашите политици от години крадат средствата, които ЕС осигурява са да вдигнат доходите!!!Борбата е за милиарди, които няма да стигнат до нас простосмъртните.Вервайте им!!!
5
23
 
17
 
! Отговори
Шалом преди 10 години
Свети Бойко - *** !
4
18
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
гледам снимката и вече напълно съм убедена, че харесвам повече Бойко ще гласувам за негоГОЛЯМ ПИЧ!!!!!!
3
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До НАБЛЮДАТЕЛХа ха ха това го чувам от 2009 г,аз не помня БСП някога да е била ГЕРБ ама щом казваш може и да си в кухнята на БСП и да знаеш колко манипулации и купени гласове ще купят че да може да ги спечели.
2
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
първия на снимката поне обича България
1
23
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ква битка бе ? Тиквата е политически труп и със затворената печатница в Костинброд , хич ама хич не го виждам над 5-тото място мутрата на тия избори !