Евровотът - битка на живот и смърт за БСП и ГЕРБ

Политолози очакват мръсна компроматна война по време на кампанията
338
Евровотът - битка на живот и смърт за БСП и ГЕРБ
Снимка: архив, Reuters

Предстои остра и мръсна компроматна война по време на кампанията за избори за евродепутати, която няма да има нищо общо с Брюксел, а ще доминира изцяло и само националният контекст. Политическото напрежение, което се регистрира през януари, само ще се покачва. Този анализ направи политологът Димитър Ганев по време на дискусия за политическата обстановка в първия месец на годината, организирана от Института за социални ценности и структури „Иван Хаджийски”.

Според него евроизборите ще са ключовото събитие за годината, защото ще дадат отговор на въпроса в крайна сметка има ли настоящата власт легитимността да управлява.

Ако БСП има мнозинството на тези избори, това ще отслаби натиска върху нея, но в същото време заявката на АБВ да има своя листа намалява шансовете на Столетницита.

За ГЕРБ пък вотът за ЕП през май е важен, защото победата им би усилила натиска върху управляващите и ще даде възможност на лидера на партията Бойко Борисов да каже, че е бил БСП за кой ли път, смята политологът.

В същото време и за малките формации изборите са от съществено значение. Ако се представят добре, Реформаторският блок и партията на Николай Бареков „България без цензура” ще докажат, че наистина имат доверие на част от гласоподавателите.

Според политолога Първан Симеонов състезанието ще е на живот и смърт между БСП и ГЕРБ, а сега изглежда, че силите им са почти изравнени.

Другото състезание ще е между Реформаторите, „България без цензура”, НФСБ и АБВ. Всички те трябва да се радват и на един евродепутат, коментира той. Според него обаче, ако АБВ няма евродепутат, това ще е краят на политическата кариера на Георги Първанов и на Ивайло Калфин.

Политолозите са убедени, че ДПС ще е политическата сила, която ще покаже устойчивост в резултатите и на предстоящия вот.

Според Първан Симеонов Реформаторският блок трябва да се подготви за маратонско бягане, защото изборите са скоро, а пред тях има препятствия.

Заявката им за общи действия с ГЕРБ разделя симпатизантите им. Другият им проблем е отношението на членовете на отделните партии към обединението, защото и тук са разединени, уточни той.

Първан Симеонов предупреди, че е възможно „Атака” да няма нито един евродепутат и дори и в следващия национален парламент, защото губи доверие.

В същото време ВМРО пък може да се окаже фактор за минаване на бариерата за влизане в парламента на „България без цензура”, посочи политологът.

България е в криза, но през януари се вижда още по-ясно - има криза вляво, вдясно, в центъра, обобщи проф. Петър-Емил Митев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


338
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
6
 
6
 
! Отговори
до 59 преди 10 години
А аз помня,че живеехме най-добре при Станишев. За три години заплатата ми от 400 лева стана 800. А като дойдоха идиотие от герб, я намалиха с 200 лева. А Станишев дори не е бил комунист, за разлика от ***!----------------------сърди се на шефа си бе що на БОРИСОВ се сърдиш?много знае Бойко кво си взимал и кво ти дава шефа
37
1
 
1
 
! Отговори
Sportist преди 10 години
Politologa Parvan e po neyk I ot Mia Manova. Maratonskoto biagane ne e s prepiatstvia. Taka che za reformatorskia blog niama nikakvi trydnosti da vzemat svoia evro depytat. Sigyren sam v tova.!.
36
5
 
6
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
Няма ли кой да сложи край на тези партии ? Тези хора не произвеждат нищо ! Нито един от тях не мисли за спасението на България, за България на българите.
35
7
 
7
 
! Отговори
glarus 3 преди 10 години
Споко гербераси , ще лъсне истината за Костинброд много скоро ! Коогато мутрите от ГРОБ останат на 5-8 място на изборите ще докаже че : без печатница , няма победа за сикаджията !
34
4
 
6
 
! Отговори
VOLEN PREMIER преди 10 години
VOLENE VZEMAI VLASTA I GI TIKAI V ZATVORA TIKVATA I SERGO
33
7
 
8
 
! Отговори
до 49 преди 10 години
Българи - ***, как ви мразя само, *** гадни.----------------тва да не го написа станишев
32
5
 
6
 
! Отговори
до 48 преди 10 години
Бочко , сега като ти затвориха печатницата за билютини , кво прайш , мм ?------------------------------някой те е излъгал тебе -отворена е ,недей слушай кво ти говорят по телевизора и ти промиват мозъкапечатат там
31
9
 
8
 
! Отговори
НВ преди 10 години
Най-големият ***, който продаде българия на турците и олигарсите се казва Станишев. Жалко че Първанов не се осети по навреме и да беше участвал на парламентарните избори, аз подкрепям АБВ.
30
6
 
8
 
! Отговори
Ася182Волей-Брюнетка преди 10 години
Герб ще разбие в стената разнебитената без това разцепена Първановка левица така че след тея избори никога повече няма да сънуват и видят власт лигльовцитеЕдин е ГЕРБ а Бойко Борисов е истинският пророк на България
29
10
 
8
 
! Отговори
glarus 3 преди 10 години
Призовавам десните в България простете и гласувайте поне на тези избори за БОРИСОВ Божествено е да простиш.вашите деца не познават нито комунизъм нито тази омраза с която ни залива бсп и дпс.Гласувайте за демокрацията.
28
12
 
5
 
! Отговори
до 41 преди 10 години
А защо да не гласувам за АТАКА ? Само те не са ни обяздвали
27
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българи - ***, как ви мразя само, *** гадни.
26
11
 
10
 
! Отговори
Ами сега ?! преди 10 години
Бочко , сега като ти затвориха печатницата за билютини , кво прайш , мм ?
25
7
 
9
 
! Отговори
1 преди 10 години
До жена - 56 годиниКолко пъти след прехода управляваха вече твоите любимци.И все сме си на последно място по доходи.Явно е че толкова си могат.Като искаш в тази държава да останат само твои набори и ***,тогава си гласувай за ***.Младите хора вкупом бягат заради твоите любимци.
24
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тука има повече минуси за бойко защото гербаджийте са на ресторант ,на театър,на кино ,а бесепарите без пари си стоят в къщи и цъкат плюсове за столетницата
23
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всичко се решава от тези бивши и настоящи агенти на ДС,които създадоха и БСП и СДС и ДПС и ГЕРБ.Всичко е един фарс за пред народа и Европата.Управлява ни ДС,а партиите и лидерите им са кукли на конци...
22
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сега като Моника като ще връща парите може да се насочи точна в опорните точки на Станишев,и като гледам вече е почнала да раздава пари за подкрепа в нета.Ха ха ха една жена си прави каквото си иска с БСП и ви върти на малкия си пръст и никой не може да и каже нищо.Аве с две думи К***ка партия.Че то ако не е моника да му казва на Гея какво да говори и как да действа тоя *** нищо няма да постигне.
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Ако зависеше нещо от изборите отдаван да са ги забранили"
20
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БОрисов го харесват само примитивни ,елементарни и жалки ***!
19
11
 
8
 
! Отговори
жена - 56 години преди 10 години
Дядо ми е лежал 12 години в затвора по време на комунистическия режим.Моето семейство е репресирано *** мен ми казаха ,че не мога да уча право и затова останах с Математическа гимназия,която завърших със златен медал.Вярвам,че Станишев промени БСП и ще гласувам за него.Не само защото винаги съм била социалдемократ но защото виждам в режима на ББ тези хора,които се подиграха със семейството ми Болшевики.Това ГЕРБ е много странна симбиоза между мутри и болшевики,която историята не познава.Пак сме първи в света.Призовавам десните в България простете и гласувайте поне на тези избори за БСП Божестве