Борисов: Контрабандата е под 7%, пример сме за останалите държави

Заделени са 700 млн. за по-високи заплати през 2018 г., отчете премиерът
17 окт 2017 14:31,
138
Борисов: Контрабандата е под 7%, пример сме за останалите държави
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов отчете успехи в борбата с контрабандата и заяви, че сме пример за останалите държави.

Има много неща, които като приключат, престават да бъдат интересни, без да се оценява какъв огромен труд е положен, но ние наистина сме пример за останалите държави, посочи той по време на конференцията "Бизнесът и правителството в един отбор", организирана от Български форум на бизнес лидерите" /БФБЛ/.

Когато поехме властта, контрабандата на цигари беше 34 процента, бюджетът се пълнеше с по 2 милиарда лева по-малко. Сега контрабандата е под седем процента. Цигарите са най-бързо превъртащата се стока и беше много трудно да координираме хората, които да се борят с контрабандата. Същото се случи с алкохола, сега го правим с горивата, каза премиерът, цитиран от БТА.

В битката с контрабандата мисля, че надделяхме. Обаче за два месеца служебно правителство и приходите паднаха с двеста милиона лева, допълни Борисов.

Когато започнахме да се занимаваме с еврофондовете, усвояването беше 0,48 процента, сега сме седми и двайсет държави в ЕС са след нас. Радвам се на инвестициите, които се правят сега, защото те са в заводи. Преди имаше преки инвестиции, които пряко се закачаха на електромерите на хората и държавата ги дотираше, каза премиерът. Това не са инвестиции, защото ние миналата година платихме 1.2 млрд. лева дотации за тях, каза той. Сега увиваме с фолио оборудването, пристигнало на площадката в Белене, добави Борисов. Премиерът посочи и инвестицията в Цанков камък.

Променихме над 100 закона за намаляване на административната тежест и ще се справим и с този проблем, каза Борисов. Намаляваме натиска в туризма с кадри отвън, но нашите хора отиват да работят в други държави - не може ли да направим така заплатите, че хората да си остават тука, попита Борисов участниците в срещата. По думите му имаме абсурдна социална политика, защото плащаме за всичко и навсякъде.

Като приоритет ние поставяме образованието, макар че в една държава всичко е приоритет, заяви Борисов.

Заделили сме 700 млн. лева за по-високи заплати през следващата година при положение, че в бюджета за тази година тези пари са били 115 млн. лева, допълни премиерът.

Министър-председателят коментира и отношенията на България с Турция.

Каква критика понесох за добрите взаимоотношения с Турция, но само България има нулев емигрантски натиск по границата, отбеляза той. Ако не бяхме се разбрали с турския президент Реджеп Ердоган, нямаше да можем да пазим заедно границата. Ако Турция пусне три милиона бежанци и на нашата граница дойдат 100 - 200 хиляди души, какво щяхме да правим, попита Борисов. Щеше ли някой да даде заповед да се стреля, защото аз нямаше да я дам, заяви той.

А като влязат тук, къде ще отидат тези хора, след като навсякъде има огради, попита още той. Много трудно е да имаш добри отношения с всички страни, каза Борисов.

На 7 януари ще открием заедно ремонтираната църква "Свети Стефан" в Истанбул, на която вече златното кубе и кръст вече греят над Босфора, каза Борисов.

Премиерът коментира и председателството на Съвета на ЕС.

"Това не е нещо като да ти дадат властта за шест месеца и да правиш което си поискаш, каза Борисов. По това време можем да поставим въпроса за Западните Балкани, защото и те трябва да имат перспектива. Там младите хора си вземат куфарите и заминават и така целият регион се оголва, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
23
 
! Отговори
Магистрал преди 6 години
Те и магистралите ни бяха за пример, докато не започнаха да се разпадат върху на хората главите.... Колко човека умряха заради разпадащи се магистрали? Някой знае ли?Аз се сещам за един случай в тунел и за един случай под мост.. а новини негледам - сигурно съм изпуснал много други
59
1
 
37
 
! Отговори
324 преди 6 години
И къде са осъдените за контрабандата. Тоя чупи глупомера за хиляден път. Тея хора наистина живеят в паралелна държава.
58
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баце, май е време да смениш дилъра че нещо нещата не отиват на добре!
57
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затова ли всички се изнасят с крясъци от тука,понеже сме добре и сме пример.Абе сигурно аз нещо не съм в ред...А колко осъдени за кнотрабанда имаме? D
56
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ау, да! Ние винаги сме за пример! Най-вечер за пример как човек може да оцелява с 200 Евро месечно при това без да роптае.
55
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еййй, и Бай Тошо не беше толкова мразен като Рапона!!! Как живее този човек, окъпан с омраза и презрение, в страх и далавери, в измами и лъжи? Наистина трябва да си грешка на природата за да родиш като него! Да затриваш един народ за някакви си 8 години, това което Османлиите не можаха за 500!
54
0
 
22
 
! Отговори
=== преди 6 години
Ку-ку - "асансьора" явно не стига до горния етаж - не знам сам вярваш ли си на приказките.......
53
0
 
10
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
exxx...kolko e lesno kogato sme SWISS na Balkanite vsichko e med i mlqko s kef da jiveesh v bg
52
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първи сме по хвалби, коленичене пред силните на деня, по кражби на суджук и източване на банки, по лъжи змами, кредитни милиoнери, корупция, престъпност нулева съдебна система и здравеопане. Тука вече и контрабандист не идва във страната на Тиквата Видов ден наближава.
51
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
7% процента е нелегалната, останалата която се ръководи от *** е легална :)
50
1
 
36
 
! Отговори
drbr преди 6 години
Кво ме е*е контрабандата бе ***. Стига си сравнявал със запада само това, което ти изнася. Сравни доходите, ама не средните!
49
1
 
40
 
! Отговори
:( преди 6 години
Ние сме пример... но отрицателен, негативен пример. Пример на страна, в която на власт е мафията. Страна от която бягат младите. Страна, в която цари анархия и корупция. И всичко това дължим на Тиквата. Сега ще кажете, "ама преди него...". И ще сте ПОЧТИ прави. Защо ли? Защото Тиквата имаше 8 години да вкара виновните за престъпленията преди него в затвора. Вместо да направи това, той се зае да краде на свои ред и трябва да му признаем, че се справя по-добре и от предишните. Краде яко!
48
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз си мисля, че контрабандата процъфтява. Един от 40 минаващи нелегално границата бива хванат, няма никакъв контрол от въздуха в България, можеш да убиеш който си пожелаеш и да го бутнеш в морето, за да изглежда като самоубийство, можеш да отвлечеш детето на всеки бантускот окрал народа "със своя бизнес". Можеш и да отрежеш главата на Бойко и да играеш футбол с нея.
47
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко, сложили са ти нещо в суджука!
46
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Болен си е чичака, съвсем е изтрещял. Живее си в свой измислен свят, заобиколен от плеяда слуги и послушници. И в празната му тиква едни вихри, едно прутоберанси, слушаш и си мислиш, в България ли живееш или на Марс. Значи 7% е тази контрабанда която не контролира. Добре, хванати много, осъдени НУЛА. Наистина това подобие на човек е срам за изстрадала България и търпеливия и народ. Изритването му е крайно време, всеки негов ден като премиер е тегоба за нас!!
45
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Суджук суджуци бореше,българин горко плачеше.
44
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а горивата кога?
43
0
 
34
 
! Отговори
:) преди 6 години
Това някаква шегичка ли е? Всички българи знаят, че половината стоки в страната са дърти ментета и контрабанда :) Защо се излага така този "премиер"?
42
0
 
31
 
! Отговори
на Женския пазар преди 6 години
Пожарникарят преборил корупцията? Точно обратното! На 500 метра от Женския пазар в София, ви посрещат първите контрабандисти и ви предлагат цигари. На 20 метра от тях дремят контра-контрабандистите, сиреч полицаите, и нищо не предприемат.
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Надето бачкаш ли