Фитнесът опразва джоба, връщат високото ДДС

Скокът е от 1 юли
29 юни 2024 22:00, Стела Стоянова
50
Фитнесът опразва джоба, връщат високото ДДС
Снимка БГНЕС, архив

От 1 юли фитнесът поскъпва. Променя се ДДС-то за фитнес залита - от 9% се връща на 20%. По-ниската ставка обаче остава за ресторантьорите, която ще важи до края на 2024 година.

Диференцираното ДДС за ресторанти, туроператори, фитнеси и спортни зали бе въведено от кабинета на Бойко Борисов като антиковид мярка. Депутатите запазват закона за намаленото ДДС няколко пъти след множество протести на ресторантьорите то да остане на 9%.

Очаква се увеличението на ставката на ДДС-то за фитнесите да доведе и до по-скъпи карти за фитнес маниаците, пише "Телеграф".

Последните статистически данни показват, че 40 процента от българите са затлъстели. Масово това са деца между 3 и 4-годишна възраст.

"За съжаление не само децата са затлъстели. В челните места на класацията сме по затлъстяване на цялата нация. Физическата активност не е популярна в България. За съжаление срещаме малка правителствена подкрепа, за да я развиваме. Децата се учат от своте родители - ако те не спортуват, не им дават добър пример.. това се отразява на децата".  Това заяви в ефира на "Събуди се" председателят на Българската асоциация за здраве и фитнес Петър Ангелов.

По думите му държавата трябва да подкрепя фирмите в грижата за общественото здраве. "Един добър пример за това бе ДДС-то, което от понеделник би трябвало да се вдигне от 9 на 20 процента. Ние извършваме един вид обществена дейност", подчерта той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: фитнесДДСцени
Още от Страната
Верижна катастрофа на "Тракия"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
3
 
2
 
! Отговори
Несъществените преди 1 ден
бизнеси като фитнеси и заведения трябва да са с 50 процента ДДС!
45
3
 
2
 
! Отговори
wtf преди 1 ден
фирмите да се грижили за общественото здраве... Я, по-полека, бе! ДЕБЕЛИТЕ ХОРА СА ДЕБЕЛИ ЗАРАДИ ЛОШАТА ХРАНА. Деветдесетте и докъм 2010-та година нямаше толкова много дебели деца, а и пораснали хора, защото храната все още беше истинска!
44
0
 
1
 
! Отговори
до 38 преди 1 ден
До Анонимен,така си го написал,че човек може да си помисли,че децата намалявали,което абсолютно не е бярно,българина има по над 20 деца,заради детските разбира се,не е безкористно
43
0
 
6
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 1 ден
Кое е "високото ДДС"? Онова нормалното за всички останали ли? О да, естествено без ресторантьорите, че и те са нагла гилдия. Питам защо едните ползваха досега такова облекчение, а другите продължават?! Наглост с протекция.. не казвате.. яка наглост с протекция.. вече сте съгласни..
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Че то доста от тях се водят спортни клубове към федерацията по Културизъм и не плащат такива данъци. Останалите са търговски дружества, в някои се перат пари, а в други ентусиасти се пробват да свържат двата края.
41
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 ден
Защо са ви спортни зали?! Вземаш мотиката и на къра, в градината или лозето! Сутринта прекопах доматките и тиквите! Във фитнеса, просто си губите времето и парите!
40
2
 
4
 
! Отговори
реалист преди 1 ден
В България просто няма спортни зали за масов спорт. Тези зали по подразбиране трябва да са в училищата, но почти навсякъде са заключени в извън учебно време. Но за сметка на това се усвоиха милиарди за зали по села и паланки, където вече няма кой да спортува.
39
2
 
3
 
! Отговори
Гг преди 1 ден
Както написах. Това включва всичко което се води "фитнес". Разбирайте басейни, баскетболни игрища, волейболни игрища, стени за катерене и всякакви специализирани съоръжения.Всичко което е за рехабилитация също влиза в тази графа.Има хора които не могат да тичат навън или да тренират навън защото няма как да се на товарят достатъчно. Например всички бъдещи щангисти влизат в тази графа. Абсолютно безсмислено решение.
38
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Фитнес заблуда за наивници Който желае и иска може сам да си управлява живота
37
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Децата е ходят на фитнес и неин е работа да ходят на фитнес. Трябват им градинки, където да си играят. Но те намаляват, защото се строи безразборно.
36
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Обществена дейност извършвали - продавачи на добавки! Човек спокойно може да спортува и без да стъпва в зала, какво го представят тоя фитнес едва ли не като първа необходимост. Ей ти Витоша и Лозенска планина - катери се, много по-полезно от едноожразните натоварвания с ид,и,отските уреди и някакъв нахалник да ти казва какво да тренираш - айде марш. Птосяци такива, наредили се на опашка за ниско ддс! А другите бизнеси?
35
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Това, което се прави във фитнеса, можете да го направите и вкъщи безплатно.
34
1
 
3
 
! Отговори
37 преди 1 ден
Проблемът е, че не можеш да смяташ. Та този с липващата функционална грамотност тук си ти :).
33
2
 
6
 
! Отговори
До 35 преди 1 ден
Прочети коментара пак, по-бавно и внимателно, без да се разсейваш от уведомления в фейса, инстаграма, тиктока, тубата, месинджърите. Функционалната грамотност липсва при болшинството българи. Не само не умеят да четат с разбиране, но и да гледат и да слушат с разбиране не могат.Just saying.
32
3
 
16
 
! Отговори
Язе преди 1 ден
Мноу се изнежи народо. Момченцата си бръснат крачетата и гърдичките все едно са витринни мадами. Одат да маат железа по цел ден и да впечатляват *ypвите, а като им дадеш да свръшат некоя полезна работа, като да прекопат лозето, преместат некой шкаф или нещо подобно и окапват на 2-рата минута. Гледаш го - торба мусколе и след 2 минути с мотиката и почва да де оплаква - кръсто го заболел, колената му прещракале. Тие мусколе са като бoските на ypвите ви бе - пластмасови.
31
2
 
18
 
! Отговори
До Ели преди 1 ден
До 2020 винаги оставах 10% бакшиш. Търпях какви ли не подигравки от приятели, жена ми съскаше като пeпелянка, що съм оставал толкова пари. Ми на 200лв сметка ме беше срам да им остава 2лв бакшиш. Това беше до 2020, сега съм точен. Точен съм, защото моите данъци са същите, дори по-високи с увеличението на максимално осигурителния доход, а тие тарикати се осигуряват на минимална на непълен работен ден, свалиха им данъците от близо 5 години, а те в замяна надуха цените и смалиха порциите.
30
0
 
2
 
! Отговори
До 26 преди 1 ден
Има, но не и в долнопробните дупки.
29
5
 
4
 
! Отговори
До 29 преди 1 ден
Всъщност в скъпите фитнеси не вони :) явно не можеш да си го позволиш, за да хейтиш така. От друга страна тъпоглави всъщност се храните с боклуц и не се движите. Причините са две: бедни сте и тъ пи. И първият случай не заслужавате помощ. Във втория не може да ви се помогна!
28
0
 
13
 
! Отговори
Ели преди 1 ден
Ако заведенията поскъпнат още след като им оправят ДДС знам как да си реша проблема. Плащане с карта и никакъв бакшиш.
27
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
За лекарства и бебешки храни и други стоки от първа необходимост ддс не мръдна дори с 1%,но важното е че ресторантите вече 4г има ниско ддс. Все пакс а най-важният сектор в държавата. При все че официално с ковида и мерките срещу него се приключи преди 2г цените скочиха иначе пак е пълно до горе, но няма лошо нека да ходят хората.проблема е че целия народ плаща масрафа с ддсто.но не му дреме.