Малинов вече с обвинение, ген. Решетников със забрана да влиза у нас

Сотир Цацаров изнесе подробности за ареста на Малинов
Обновена: 10 сеп 2019 15:56 | 10 сеп 2019 14:31, Александър Попов
608
Руският сенатор Константин Косачов е разтревожен от съобщенията за задържането на активни привърженици на приятелските отношения с Русия и заяви, че е готов да ги защитава, включително по обществено-политическа линия, предаде ТАСС.
Още по темата
Шпионският екшън у нас: "Русофили", пари и връзки с ген. Решетников
Прокуратурата разпитала Юрий Борисов като свидетел
Арестуваха Юрий Борисов, бивш гл. редактор на "Дума"

"Крайно тревожни новини идват от България. Поредица задържания, разпити и обвинения в "шпионаж" срещу група активни привърженици на приятелските отношения с Русия. Отлично познавам мнозина от тях", написа днес във Facebook председателят на комисията по външни отношения в горната камара на руския парламент.

Той добави, че руските парламентаристи са постигнали в сътрудничество с тези хора много неща по обществена линия, включително в рамките на Ливадийския форум, организиран всяка година в Крим от Съвета на федерацията.

"Ще видим как стоят нещата и решително ще ги браним. По всички линии - дипломатическа, обществено-политическа и, ако е уместно, юридическа", подчерта сенаторът.

Косачов допълни, че смята да поиска изчерпателни оценки на събитието от международни правозащитници, занимаващи се с "темата за затворници на съвестта" и от НАТО и Евросъюза, които са съюзници на България ", предаде БТА.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/rusia/2019/09/10/ruski-senator-shte-zashtitava-rusofilite-zapodozreni-v-shpionaj.422322

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Председателят на Национално движение "Русофили" Николай Малинов, който вчера бе арестуван и разпитан, е с обвинение по чл. 105 от Наказателния кодекс.

Обвинението вече му е повдигнато, освободен е от ареста и е с гаранция от 50 000 лв. Той е със забрана за напускане на страната. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров на специален брифинг.

Още по темата

"В хода на разследване на престъплението е установена действаща схема за изпиране на пари. Събрани са данни, че тази схема се използва и за трансфер на финансови средства. По този начин се финансират мероприятия, които застрашават националната сигурност на страната. Събрани са доказателства за участие на един български гражданин. Той е Николай Малинов, който е привлечен в качеството си на обвиняем", каза Цацаров.

Леонид Решетников, бивш директор на Руския институт за стратегически изследвания, е с наложена от ДАНС забрана за влизане на територията на страната за срок от 10 години.

"В хода на разследването е установено, че Малинов е приемал да изпълнява задачи срещу заплащане за съответните организации. Образувани са досъдебни производства. На 9.09. тази година са проведени 11 претърсвания на недвижими имоти, иззети са телефони, документи, които имат връзка с престъплението, за което е привлечен под наказателна отговорност", допълни зам.-главният прокурор Иван Гешев.

"Повдигнато е обвинение на Малинов за това, че се е поставил в услуга на чужди организации, за да им служи като шпионин. За мен единствената разделителна линия в обществото следва да е дали си българофил, или българофоб. Ние не мразим никого и нищо, обичаме родината си и защитаваме националния интерес", каза още Гешев.

Самият Решетников заяви, че кампанията "руски шпиони" е дело на американците.

Руският сенатор Константин Косачов е разтревожен от съобщенията за задържането на активни привърженици на приятелските отношения с Русия и заяви, че е готов да ги защитава, включително по обществено-политическа линия.

"Ще видим как стоят нещата и решително ще ги браним. По всички линии - дипломатическа, обществено-политическа и, ако е уместно, юридическа", подчерта сенаторът.

Косачов допълни, че смята да поиска изчерпателни оценки на събитието от международни правозащитници, занимаващи се с "темата за затворници на съвестта" и от НАТО и Евросъюза, които са съюзници на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


608
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
449
8
 
11
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
Спокойно хора. Не става въпрос за никаква шпионска дейност. Не става въпрос и за геополитика. Всичко е нашенска просташка история. Става въпрос за спасяването на няколко стотин милиона от Цветан Василев КТБ заграбване на геберската шайка и Дебелия. Борисов има политически усет и знае, че ще загуби местните избори. Та за това е тази тези скалъпени обвинения. Какво могат да измислят остриганите глави и босът им - треторазряден сикаджия. Гешев ще изиграе пунта-мара, както направи Цветанов.
448
3
 
6
 
! Отговори
seira преди 4 години
ПОРЕДНОТО "АКТИВНО МЕРОПРИЯТИЕ"...
447
9
 
9
 
! Отговори
двоен мутростандарт преди 4 години
Аз научих какви държавни тайни е предал на Решетников и веднага долагам на органите:1. герб са ШАЙКА - СВЕДЕНИЕ НА АГЕНТ КИБИК.2. ГЕРБ по време на избори - пак са си шайка, сведение на същия агентин.3. най-крадливия гербер в страната не краде само това което не съумее да открадне. Отвреме-навреме му светват синя лампа, ама не го арестуват а е с мярка подписка, нищо че е завлякъл милиони...4. Фандъкова милее за софиянци ама на куково лято.5. в ГЕРБ не ври от руски шпиони, ама кипи от същите
446
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искам да попитам органите на реда - ако Решетников координира шпиони, защо не е арестуван? Що за безобразие е това? Ако пък не координира, тогава какви шпиони са те? Ако аз си направя национално движение косовофили, значи ли че съм шпионин на Косово?Прочети още на: https://dnes.bg/politika/2019/09/10/radev-obvinenieto-v-shpionaj-e-tejko-ochakvam-dokazatelstva.422382#comment-newest
445
5
 
7
 
! Отговори
Българин! преди 4 години
Русофилите ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗГОНЕНИ В РУСИЯ, американофилите в САЩ, туркофилите в Турция, СЪС ЗАБРАНА ДА СЕ ВРЪЩАТ ОБРАТНО В СТРАНАТА, ДОКАТО ЖИВИ И САМО ЗА НЯКОЛКО ГОДИНИ БЪЛГАРИЯ ЩЕ СЕ ОПРАВИ! Лошото е, че НЯМА КОЙ ДА ГО НАПРАВИ!
444
4
 
1
 
! Отговори
голяма реклама преди 4 години
Сега целия свят ще знае,че юнака за пари ще продаде и майка си!Тоя го очаква светло шпионско бъдеще!Блазя му!
443
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 469Бе не знам дали им е скубал ноктите,но знам че с бутилка ракия е накарал Антон Иванов да изтропа цялото ЦК!И тъй като 2/3 от ЦК били негови внедрени хора,той е знаел че "другаря" не го лъже!"За бутилка ракия продаде "светлия комунистически идеал"-това казва на Йорданка Николова,когато я арестуват!
442
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И кво да шпионират, като стана ясно, че и децата са имали достъп до данните на НАП.
441
5
 
9
 
! Отговори
Dtrumpp преди 4 години
Има спасение за бьлгария- времето ще ни помогне, как ли?!Ами сьс сигурност до 30г ще са пукнали всички изкуфели дьртофелни комунисти..
440
4
 
9
 
! Отговори
ели преди 4 години
НАМЕРИЛИ В МАЛИНОВ ТЪРГОВСКИ ДОКУМЕНТИ И ПРЕВОДИ МЕЖДУ НЕГО И РУСКИ ФИРМИ---СМЕХОРИИ ,МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ИЗВЪРШВА ТЪРГОВИЯ БЕЗ ДОКУМЕНТИ И ПРЕВОД НА ПАРИ??КТБ тоест ЦВЕТАНОВ ПРЕВЕЛ ПОЛОВИН МИЛИАРД НА РУСНАК ,ТАЗИ ИЗМИШЛЬОТИНА МИ ПРИЛИЧА НА ИЗНАСЯНЕТО НА 200 ООО ООО ЕВРО ОТ ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ С САМОЛЕТ,КОГАТО ЖУРНАЛИСТИТЕ ДОКАЗАХА ЧЕ ТОВА Е ЕДНА БАЛА ОТ ТРИ НА ТРИ МЕТРА ПАЧКИ ОТ ПАРИ ----ВСИЧКО ЗАГЛЪХНА
439
6
 
17
 
! Отговори
74104 преди 4 години
Каквоо има за шпианиране в Бългаария, като всичко е известно на всички любознателни! Финансирането на това-онова не е силната страна на руснаците. Виж, мащабът на Сорос е съъвсем друго нещо. И образователната система срина, и в правосъдната доста "помага", проекти, едно-друго, трето-пето - доста народ се изхранвна покрай неговите сценарии за просперираща България.
438
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още помним шумните арести на Цв.Цветанов и после ги платихме а той с луксозни апартаменти вип асансьор.Да се конфискуват и да се върнат парите в държавата
437
10
 
9
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 4 години
Обвиненията не са достатъчни. Присъди трябват в комбинация с конфискация на имуществото. Комунист най го боли кога го удариш по имането и по джоба!Не е станал шпионин от любов към Масква, а от любов към кайметата!
436
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Вън ГЕРБ- Ха-ха-ха ! Какви 87% те гонят ? Десет пъти губите избори ,даже обединени с Болен , пак сте малцинство .
435
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тоя натегач гешев какво общо има с оня гешев от преди 44 година дето си разговарял демократично с арестуваните като им скубел ноктите
434
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемите на България вече разрешиха, демографията оправиха, ромските гета цивилизоваха, пътищата и железниците вече са на световно ниво, корупцията е намалена да символични размери, свободата на медиите е пълна, здравеопазването ни е на първо място в Европа, минималната заплата е вече 2000 евро, бедни и необразовани хора няма, детска смъртност е непозната, пенсионерите обикалят света и се радват на живота, и ето - най-накрая настана времето да се захванем с руските "шпиони"
433
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредният опит да се отклонява вниманието от проблемите на България и огромните корупционни скандали.
432
14
 
20
 
! Отговори
Вън ГЕРБ преди 4 години
87% от българите обичаме Русия, а тая мутра от ГЕРБ не се справил с нищо, за повече от 10 и само краде. Здравеопазване, икономика, престъпност, съдебна система и по много други сфери сме на последно място.
431
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пушилка вятър и мъгла скриват реалните престъпници . Маскировка.
430
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абе дойдоха едни сенатори от краваристан и спряха 3 енергийни проектатия дето *** днеска за намесата на руснацитетогава им изблизаха подметкитеза 90 процента от пенсионерите няма безплатни ваксини а сурнахме 3 милиарда за американскитеязовира перник тровят 3 месецаедни красавци с апартаменти с асансьорчета са се развихрили да се доказват на господарите си а първо те са за арестуванепоне 30 неправителствени организации и няколко вероизповедания се финансиратот сащ турция-нито гък