Херо Мустафа: Желаем силна и просперираща България

За първи път страната ни е посетена от толкова голяма US-делегация
Обновена: 8 яну 2020 13:44 | 8 яну 2020 10:26, Веселина Йорданова
103

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

България и САЩ ще задълбочат сътрудничеството си, от което ще има полза българският народ. Това увери американският посланик Херо Мустафа при откриването на конференция с премиера Бойко Борисов.
Още по темата

Това е първият кръг от консултации в рамките на Стратегическия диалог между България и САЩ.

"Желаем силна и просперираща България, защото сме искрено загрижени", каза Мустафа и допълни на чист български: "Тази невероятна страна, тези прекрасни българи, които срещам всеки ден, заслужават най-доброто за тях и за децата им. Това е същинският смисъл на тези разговори".

Помощник държавният секретар на САЩ Дейвид Хейл отсъства от днешната среща, защото е трябвало да остане във Вашингтон и да работи по проблемите в Ирак, обясни Херо Мустафа. Въпреки това сега у нас е най-голямата американска делегация, която е идвала до момента.

Година и половина са подготвяни днешните разговори, даде да се разбере премиерът Бойко Борисов. Днес ще се проведат пет сесии и ще бъдат обявени споразумения в областта на енергетиката, сигурност, отбрана, ще бъде обсъдена отмяната на визовия режим, развитието на 5G мрежите, икономическото сътрудничество, върховенството на закона.

Добросъседството и мирът са ни били пример. Само мирът може да реши проблемите в Близкия изток, посочи Борисов. По думите му Иран, Ирак, Сирия са много близо до България, това е сложен регион, а когато се изстрелват ракети, не е най-мирното време.

Войските на НАТО там стабилизират крехкото положение, но ще се съобразим с решението на иракския парламент по въпроса, посочи премиерът относно позицията на страната ни.

Във фокуса на форума ще бъдат установените отлични отношения в областта на сигурността и отбраната както по двустранна линия, така и в рамките на НАТО. Ще се постави акцент също върху по-нататъшното задълбочаване на търговско-икономическите отношения между България и САЩ.

През 2018 г. беше отчетен ръст на двустранната търговия със стоки от 36%. Предварителните данни на Министерството на икономиката за периода януари-септември 2019 г. показват ново увеличение на двустранния стокообмен от 3,7% на годишна база.

В рамките на събитието ще се дискутира още сътрудничеството със САЩ в областта на енергетиката и изпълнението на приоритетни инфраструктурни проекти в сектора, така че България да запази ключовата си роля на газовата карта на Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
14
 
! Отговори
НИЩО ДОБРО преди 4 години
не се очаква когато те полазят американците. Колкото повече щъкат по света като ***, толкова по-зле ще става. Чакайте въвличане във война
12
3
 
16
 
! Отговори
Сержант преди 4 години
Че и на Ирак това пожелахте. Интересно ми е, ако нашият парламент гласува военните на САЩ да напуснат страната ни, пак ли това ще ни желаете. И кога ББ ще иска и ние да си направим няколко военни бази в САЩ.
11
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еднокнижната мутра, както и кюрдката посланичка от Жипката никой не ги бръсне за слива.Днешната среща с помощник-държавния секретар на САЩ - Хейли е отказана и няма да се състои.Остават само наколенките в Истанбул - пред Путин и Ердоган.
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хе-хе какво иска да каже, че сега не сме просперищи ли тия камъни май са за оня от Банкя.
9
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БЪЛГАРИТЕ СЪС САЩ, ТУРЦИТЕ С РУСИЯ.
8
15
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 4 години
Русофилите пикаят шистов газ.
7
3
 
15
 
! Отговори
НАБИХА МУ ЧИВИИТЕ преди 4 години
на ТИКВАТА преди да ходи да се среща с ПУТИН и ЕРДОГАН
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗНАЧИ МИЛИЦИОНЕРИТЕ НЯМА ДА ГИ БЪДЕ.
5
7
 
15
 
! Отговори
БЪЛГАРИТЕ ПРЕД САЩ преди 4 години
със свалени ***
4
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
30 години вече ни го желаете, а резултатът е растяща мизерия в резултат на откровен грабеж.
3
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Желаете да си напълните джоба.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По колко крадени Новини ви карат да крадете?
1
29
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БЪЛГАРИТЕ СМЕ СЪС САЩ!