Херо Мустафа: Желаем силна и просперираща България

За първи път страната ни е посетена от толкова голяма US-делегация
Обновена: 8 яну 2020 13:44 | 8 яну 2020 10:26, Веселина Йорданова
103

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, dnes.bg

България и САЩ ще задълбочат сътрудничеството си, от което ще има полза българският народ. Това увери американският посланик Херо Мустафа при откриването на конференция с премиера Бойко Борисов.
Още по темата

Това е първият кръг от консултации в рамките на Стратегическия диалог между България и САЩ.

"Желаем силна и просперираща България, защото сме искрено загрижени", каза Мустафа и допълни на чист български: "Тази невероятна страна, тези прекрасни българи, които срещам всеки ден, заслужават най-доброто за тях и за децата им. Това е същинският смисъл на тези разговори".

Помощник държавният секретар на САЩ Дейвид Хейл отсъства от днешната среща, защото е трябвало да остане във Вашингтон и да работи по проблемите в Ирак, обясни Херо Мустафа. Въпреки това сега у нас е най-голямата американска делегация, която е идвала до момента.

Година и половина са подготвяни днешните разговори, даде да се разбере премиерът Бойко Борисов. Днес ще се проведат пет сесии и ще бъдат обявени споразумения в областта на енергетиката, сигурност, отбрана, ще бъде обсъдена отмяната на визовия режим, развитието на 5G мрежите, икономическото сътрудничество, върховенството на закона.

Добросъседството и мирът са ни били пример. Само мирът може да реши проблемите в Близкия изток, посочи Борисов. По думите му Иран, Ирак, Сирия са много близо до България, това е сложен регион, а когато се изстрелват ракети, не е най-мирното време.

Войските на НАТО там стабилизират крехкото положение, но ще се съобразим с решението на иракския парламент по въпроса, посочи премиерът относно позицията на страната ни.

Във фокуса на форума ще бъдат установените отлични отношения в областта на сигурността и отбраната както по двустранна линия, така и в рамките на НАТО. Ще се постави акцент също върху по-нататъшното задълбочаване на търговско-икономическите отношения между България и САЩ.

През 2018 г. беше отчетен ръст на двустранната търговия със стоки от 36%. Предварителните данни на Министерството на икономиката за периода януари-септември 2019 г. показват ново увеличение на двустранния стокообмен от 3,7% на годишна база.

В рамките на събитието ще се дискутира още сътрудничеството със САЩ в областта на енергетиката и изпълнението на приоритетни инфраструктурни проекти в сектора, така че България да запази ключовата си роля на газовата карта на Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искрено загрижени били американците, глупости... Американците не ги интересува нищо друго, освен собствените им интереси. Винаги е било така!
32
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя *** Борисов ще ни намеша в конфликта с Ирак. Нямам думи да опиша какъв *** ни управлява.
31
3
 
7
 
! Отговори
ОКУПАЦИЯ преди 4 години
това е реалното състояние на ДимОкрацията у нас
30
4
 
11
 
! Отговори
До шопа преди 4 години
В Северна Корея поне вода имат!!!
29
3
 
20
 
! Отговори
бах тоя келепир преди 4 години
на тец мариците -плащаме най скъпия токна концесиите за злато /канадско-американска мафия / - най евтината концесияза ф16 - плащаме най скъпите стари самолети / като за ф35за 4-те военни бази в Бг - янките нищо не плащат ....винаги сме прецакани от тях
28
4
 
12
 
! Отговори
НАРОДНИЯТ СЪД преди 4 години
е неизбежен. РАЗПЛАТА ще има
27
2
 
17
 
! Отговори
Доктора преди 4 години
А ние желаем САЩ и Иран да се избиват само по между си и да не закачат цивилизованите държави
26
6
 
7
 
! Отговори
Шопа преди 4 години
Е па на който не му харесва да бега у Северна Корея.Па и у Венецуела може и или у Куба.
25
1
 
16
 
! Отговори
И преди 4 години
на бат Бойко не му е лесно! От една страна Херо му набива едни инструкци в главата, после Путин и Ердоган ще го въртят на двоен шиш, мани мани!
24
3
 
16
 
! Отговори
ПУТИН ИДВАЙ преди 4 години
и ни отърви от таз пасмина
23
0
 
23
 
! Отговори
аха преди 4 години
За първи път страната ни е посетена от толкова голяма US-делегация - значи са набелязали нещо сериозно за крадене
22
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ирак открито каза, че не ги иска вече. Тръмп им отговори, че трябвало да си платят с милиарди $ авиобазите, дето им ги били построили. Кой ги е канил да строят военни бази?
21
2
 
10
 
! Отговори
ПРЕДАТЕЛЯТ ББ преди 4 години
за пореден път ни прецака за да се отърве
20
1
 
21
 
! Отговори
Айде бе преди 4 години
Желаем силна и просперираща България, защото сме искрено загрижени - хахахахаха............................................
19
1
 
18
 
! Отговори
стига бе преди 4 години
Защо ли не вярвам?!
18
1
 
14
 
! Отговори
СБОГОМ ДЕМОКРАЦИЯ преди 4 години
Вече минаваме на явно пряко управление от АМБАСАДАТА. Битер Латинска Америка. Там дикаторите са *** синове, но американски
17
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очакваме подробностите, че ще искат да нямаме китайски оператори, да поддържаме американците в санкциите им срещу Иран и армиите в Предна Азия, да направим военна база на Черно море, да им купуваме скъпия втечнен газ .....
16
0
 
21
 
! Отговори
ОЧЕВИДНО преди 4 години
Турция ще ограничи американските бази и сега си търсятт място тук. Опита показва, че после не можеш да ги изгониш. Забравете вече за нормални цени на тока от Мариците и връщане на концесиите за безплатното злато, което Дънди копае , харизано на САЩ
15
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички се подиграват с Банкянския тлъстак. Дано поне ни върнат 4-те милиарда за самолетчетата, които никога няма да получим.
14
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тол-такси, по-скъпи ел.ток и газ и като резултат - цените тръгват нагоре.Просперитет гарантиран от Пиндостан. Честито!