Валутният борд да падне? Комуникационен гаф, загуба на обществена енергия

България в еврозоната - небивал политически консенсус за последните 23 г.
1 фев 2020 08:30,
92

Дадена ли беше достатъчна гаранция, че няма да влезем в еврозоната с друг курс, освен със сегашния - 1.95 лева за 1 евро? Защо се появи страх, че валутният борд ще падне, ще има девалвация на лева и "изяждане" на спестяванията на българите?

Бившият вицепремиер и финансист Николай Василев коментира в предаването "Брюксел 1", че никой, нито в България, било то правителство или друга институция, нито в Европа, било то ЕК, централна банка или друга институция, дори за миг не е споменавал или си е помислял, че може да променя валутния курс.

Още по темата

Според бившия вицепремиер, това, което се случи, е нещо като комуникационен гаф. "Просто начинът, по който беше направен, доведе до неяснота и загуба на обществена енергия".

Николай Василев вижда в споровете и позитивни страни. "Изведнъж всички политици в България, от целия политически спектър, за пръв път от 23 г. насам станаха големи фенове на валутния борд, на фиксирания валутен курс. В никакъв случай не биха искали да девалвират лева, във всички случаи искат да влезем в еврозоната с този валутен курс. За мен това е небивал консенсус за последните 23 г.“, коментира бившият вицепремиер.

България беше в криза 1997 г. и само за 8 г. две правителства от най-голямата криза в новата история на страната вкараха държавата в ЕС.
"А сега в момента 100 г. ще коментираме една еврозона. Разбирате ли, какво разочарование е това за нашето поколение, хората, които участваха, виждат как в момента има едно безвремие", допълни Николай Василев.

Цялото интервю по темата и още – гледайте в предаването "Брюксел 1" в събота, 17.30 часа, по Bulgaria ON AIR!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
15
 
! Отговори
Тъй преди 4 години
54% процента искат референдум!46% не им дреме!Държавата организира референдум!Избирателна активност 20-30% процента!С зор,кебапчета,корпоративен и купен вот около 40% процента!После пак фейсбук революции!
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз свиря на китара и дудyк!Агент, Пол Маккартни!
33
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не е гаф на комуникацията,а е умишлен навик на висшата финансова администрация...безнаказана наглост по данъчному.. има го само у нас в бюджетната комисия тази жена ще катурне Бойко.
32
3
 
17
 
! Отговори
Европа и Еврото преди 4 години
Уважаеми, Братя и Сестри не се скубете за косите .Който има повече имоти да ги продава докато е време . Който няма имоти няма страшно... Щщще му вземат от трите най-голямото .Че ще има проблеми с еврото ще има един нормален човек може да си направи сметка....Щом нямаме нищо работещо за какво евро говорите ! Евро ще има нас няма да ни има... Това е сценарият на Европейския съюз !!!
31
8
 
7
 
! Отговори
Ikonomist преди 4 години
Борда е грешка, която никой няма да си признае. Защото привидно държи икономиката но фактите говорят че я разби отвътре. Но хората които го наложиха вече не ползват български лева нито имат имоти в българия така че за групировката всичко е ок. Да му мислят останалите.
30
5
 
20
 
! Отговори
seira преди 4 години
ВАЛУТЕН БОРД - НЕ!ФИКСИРАН КУРС ЕВРО / ЛЕВ - ДА!БГ В ЕВРОЗОНАТА - НЕ!НАРОДЕ!!!!!
29
0
 
5
 
! Отговори
Василев преди 4 години
В Перник хората нямат вода и не знае, до кога ще е така!!!Агент Пол Матисън!ЦРУ!!!
28
1
 
10
 
! Отговори
GG преди 4 години
РЕФЕРЕНДУМ!
27
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТанграАйде сега кажи в кое чейндж бюро нямаше евро. Веднага вдигам телефона и проверявам! *** гнусен.
26
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вместо да избухваш за структурата на изречението, кажи нещо за съдържанието, как така то е "лъжец"?Въобще не ми се занимава с шушляци, четящи "Шок", "Уикенд", "Далавера" и други подобни napцали!Вземи чети, теория на парите, що е то държавен резерв, определяне на лихвен процент....вместо да се жабуриш, с кафяво.
25
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 28:Вече го направих, 260000лв са вече в евро и преместени в не Българска банка. Въпроси?
24
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Форумни финансисти,като сте толкова сигурни в провала на намерението,изтеглете 100 хил лева и ги обърнете в евро.
23
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чехия,Унгария,Румъния,Полша-отговарят на критериите,но не искат в еврозоната.Защо?Кой ти каза, че отговаряли ама не искали? В Чехия имат премиер злоупотрябявал с ЕФ и присвоявал милиони. Полша я грозеше налагане на наказателна процедура относно съдебната им система. За В. Орбан въобще няма да коментирам, а Румъния е девета глуха.
22
15
 
8
 
! Отговори
Tangra преди 4 години
Вчера нямаше евро нито по чейнджове нито в банки.Смятайте!А Никито Василев ще направи някоя сделчица
21
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Развалят нещо работещо и правят супер издънка, за която ще говорят поколенията. Искат да стигнат до дър авния резерв. Сега това не е позволено. Бала осват че ще махнат борда, но си запазват курса. Че запазете си борда и си я карайте така..
20
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Разбирате ли, какво разочарование е това за нашето поколение"А нас питате ли ни какво разочарование е всичко, което правите? Че ни направихте работещи бедни, роби в собствената си държава! Мразим ви!
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Tosi kurs na bg lev ne e na bulgarite da im e dobre, a na kolonizatorskite koncesionni miliarderi v rbg da im e dobre. Tosi fix kurs na bg lev kam euro e dalbok poklon i rabolepie kam kolonizatorskite koncesioneri v rbg. Tosi fix kurs na bg lev kam euro oznachava, che 240 bg deputati razboinici davat zakonna garancia na kolonizatorskite koncesioneri miliarderi oste dalgo vreme eftina bg trudova sila.
18
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 4Ами една бивша соц. държава /Словения/ е с евро и стандарта и на живот е като в Италия и Австрия.
17
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
какво означава ШМИРГЕЛ и как ще го преведеш на децата си?В pazaruvaj.bg има много шмиpreли и ти си един от тях!
16
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За това е цялото заиграване с борда - търсят се пролуки да се разтури временно, частично или поетапно за да се освободи мегасумата, която съм сигурен ще ни бъде обещано че ще се ползва за "обществени цели и проекти" - ще обещаят санирания, магистрали и т.н и ще ги вземат по отиграните начини чрез фирми.Не стига, че си лъжец, ами си и неграмотен! Тази цялата дpиcня едно изречение ли е? То е ясно, че това е едно голямо внушение!