Валутният борд да падне? Комуникационен гаф, загуба на обществена енергия

България в еврозоната - небивал политически консенсус за последните 23 г.
1 фев 2020 08:30,
92

Дадена ли беше достатъчна гаранция, че няма да влезем в еврозоната с друг курс, освен със сегашния - 1.95 лева за 1 евро? Защо се появи страх, че валутният борд ще падне, ще има девалвация на лева и "изяждане" на спестяванията на българите?

Бившият вицепремиер и финансист Николай Василев коментира в предаването "Брюксел 1", че никой, нито в България, било то правителство или друга институция, нито в Европа, било то ЕК, централна банка или друга институция, дори за миг не е споменавал или си е помислял, че може да променя валутния курс.

Още по темата

Според бившия вицепремиер, това, което се случи, е нещо като комуникационен гаф. "Просто начинът, по който беше направен, доведе до неяснота и загуба на обществена енергия".

Николай Василев вижда в споровете и позитивни страни. "Изведнъж всички политици в България, от целия политически спектър, за пръв път от 23 г. насам станаха големи фенове на валутния борд, на фиксирания валутен курс. В никакъв случай не биха искали да девалвират лева, във всички случаи искат да влезем в еврозоната с този валутен курс. За мен това е небивал консенсус за последните 23 г.“, коментира бившият вицепремиер.

България беше в криза 1997 г. и само за 8 г. две правителства от най-голямата криза в новата история на страната вкараха държавата в ЕС.
"А сега в момента 100 г. ще коментираме една еврозона. Разбирате ли, какво разочарование е това за нашето поколение, хората, които участваха, виждат как в момента има едно безвремие", допълни Николай Василев.

Цялото интервю по темата и още – гледайте в предаването "Брюксел 1" в събота, 17.30 часа, по Bulgaria ON AIR!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
23
 
! Отговори
Факт преди 4 години
До АнонименЧехия,Унгария,Румъния,Полша-отговарят на критериите,но не искат в еврозоната.Защо?
14
3
 
21
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
Абе щом административно го крепят тоя курс 1,95 си направете сметка,колко е зле лева?Въпросат е ,кога ще лъсне всичко?
13
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ОК,излизаме от ЕС и какво следва ? 5ма български олигарси си разпределят енергетика,транспорт,комуникации,туризъм,медии.Гласува се законът за лобизъм ( който почти беше гласуван по предложение на Луканов,но го убиха) т.е тези олигарси на практика ще управляват България.Никакви регулатори,никакви ограничения за тях.Не,мерси !
12
1
 
20
 
! Отговори
Паметлив преди 4 години
Още помним как Царските юпита удариха държавата с едни 250 млн. само от неизгоден курс(долар/евро).Сега ще са милиарди,които ще потънат в нечий джоб,познайте чий!
11
2
 
2
 
! Отговори
do 10 преди 4 години
какво означава ШМИРГЕЛ и как ще го преведеш на децата си?
10
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак го няма въпроса защо други бивши соц. държави, а и не само (Дания, Швеция) които отдавна покриват изискванията за еврозоната си правят пас.Я ДА ЧУЕМ КОИ СА ТЕЗИ БИВШИ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ДЪРЖАВИ КОИТО НЕ ИСКАЛИ ЕЗОНАТА?
9
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак го няма въпроса защо други бивши соц. държави, а и не само (Дания, Швеция) които отдавна покриват изискванията за еврозоната си правят пас.ЗАЩОТО В ДАНИЯ И ШВЕЦИЯ СТАНДАРТА НА ЖИВОТ Е БИЛ И Е ПО-ВИСОК ОТ ТОЗИ В ЕС. ТИ БЪЛГАРИЯ С ДАНИЯ И ШВЕЦИЯ ЛИ СРАВНЯВАШ НЕ ШМИРГЕЛ?
8
1
 
18
 
! Отговори
излъган преди 4 години
едно време се клеха в най милото си а една прекрасна утрин банките бяха затворени как сега да ви повярват а цените - кой е този който ще ти сервира кафе под 2е. и хляба в германия 59 с.
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По правилата валутният курс трябва да е свободно плаващ преди приемането на еврото, като не трябва да излиза извън някакви граници като процент. В този смисъл не виждам как ще влезем с фикцираният курс без да го отвържем преди това.
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 6Идеите са хубаво нещо въпроса е те по-глу пави ли са та не искат еврото.
5
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те и за ТИТАНИК ,казваха че е бил непотопяем...
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пак го няма въпроса защо други бивши соц. държави, а и не само (Дания, Швеция) които отдавна покриват изискванията за еврозоната си правят пас.
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що давате глас на стари бушони
2
2
 
27
 
! Отговори
Шопо преди 4 години
Какъв финансис е треторазядното банково служителе Ники Василев ? ***.
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Euroto pada, pada, pada do okeanskoto nivo...a v bg euroto zasednalo na mussalla...