Външно: Не може да скъсаме дипломатически отношения с Русия

Послание от съдебната власт не бива да се бърка с такова на правителството
6 фев 2020 10:51,
140

Български съдия и семейството му са със забрана да влизат на територията на САЩ заради "участие в сериозна корупция" - подозрение на държавния секретар на Щатите Майк Помпео. Съдия Андон Миталов от Специализирания съд става първият българин с такава санкция.
Още по темата

"Дали ще се разследва допълнително Андон Миталов - това решение ще се вземе от компетентните органи. MВнР не е крайната инстанция, която има роля по този казус. Не бих повярвал, че държава като САЩ не основава твърденията си на факти", каза в студиото на "България сутрин" зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев.

Помпео разкри: САЩ бие черния печат на съдия Андон Миталов

По думите му сътрудничество между нас и САЩ по казуса с борбата с корупцията не бива да бъде неочаквано.

"Българите сме най-заинтересовани от това да осигурим среда без корупция. Няма как обаче нашите партньори да не бъдат загрижени", добави Георгиев.

Той коментира и думите на главния прокурор Иван Гешев, че Москва и Сърбия пазят банкера Цветан Василев.

"Не смятам, че може да се стигне до късане на дипломатическите отношения с Русия. Послание от съдебната власт не бива да се бърка с такова на правителството. Няма как такива действия да не са неприятни, България държи на своя суверенитет и на спазване на законите", обясни Георг Георгиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Зам.-министърът на външните работи изказа и мнението си по повод изявлението на Румен Радев, който сне доверието си от кабинета.

"Това, че ние последователно и стриктно спазваме ангажиментите си в ЕС и НАТО ли е продажба на държавен суверенитет? Външната политика е една от най-пресечните ни точки с президентството. Има едно раздвоение в говоренето на президента", изтъкна Георгиев.

Той бе категоричен, че Радев не се радва на особена международна популярност и добави, че не смята, че нашите партньори ще бъдат разколебани заради това, което държавният глава направи.

От днес: Радев официално сне доверието си от кабинета на Борисов

"Темата с визите за САЩ е една от най-често поставяните при комуникацията ни с Вашингтон. Трипроцентната бариера на откази е тази, която все още не успяваме да преодолеем. Ще продължим в насока на това да изпълним и този критерий", заяви Георгиев.

"Всичко, което правим, касаещо енергийните проекти, се прави по правилата на ЕС. Нашата цел е диверсификация и да гарантираме това, че в един момент няма да бъдем обвързани само с един източник", отбеляза още зам.-министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
36
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България трябва да вземе решителни мелки срещу Русия. Я как поляците ги мачкат, защото Полша има/и винаги е имала/национално достойнство. Какво ни свързва с една дива, диктаторска Большая Бензиностанция. На която плащаме милиарди всяка година данък-кървави грешни пари.Или ще бъдем горда и независима свободна демократична държава,или руски протекторат. Изборът е на Борисов...Трябва незабавно да се отрежат пипалата на руското влияние, като се почне от олигарси и политици,клели се в Русия, а не в Б
44
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я,това колониално изпълзяло от мишината си.
43
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Закривайте го това министерство.То служи само за укриване на крадливи герберасти от народната любов.Всичките ни посланици ,консули разни служители, са все издънили се герберасти.Пацо Терасата е пресен пример за това ,колко пари се хвърлят на вятъра.
42
6
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АЛО ГОШКО, КАТО СИ ЗАМ МИНИСТЪР НА МВнР БИ СЛЕДВАЛО ДА ЗНАЕШ, ЧЕ КЪСАНЕТО НА ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ОТНОШЕНИЯ Е РАВНОЗНАЧНО НА ОБЯВЯВАНЕТО НА ВОЙНА.ТОВА ЛИ ИСКА ДА НАПРАВИ ВАШЕТО ПРАВИТЕЛСТВО?
41
5
 
24
 
! Отговори
продължението преди 4 години
Аз лично смятам, че Америка би извършила интервенция и в Западна Европа, дори и днес на някои хора това да им се струва абсурдно. САЩ не биха търпели дълго европейска ядрена и икономическа сила.Уесли Кларк, бивш главнокомандващ на войските на НАТО, 1991 г.
40
3
 
42
 
! Отговори
Офф ,да се омита преди 4 години
Боко Тиквата е краварски послушник.Готов е и война на Русия да обяви ,за да угоди на господарите си и да не падне от власт.Защото знае че е престъпник , а за държавна измяна присъдата в цял свят е една.А този Геог е нищожество ,както и онази вечно нахилена и ъ-ъ-ъкаща буля Екатерина.Тя дори не знае на какво е министър ,пък не и е нужно.Нашата политика външна и вътрешна ,отдавна се определя в краварското посолство.Там даже ни издават присъди.
39
4
 
29
 
! Отговори
цитатче за Жорката преди 4 години
Предупреждавам европейците да не вярват, че в рамките на Новия световен ред, САЩ ще имат някакви скрупули да предприемат интервенция и в Европа, ако интересите ни са застрашени, и то с всички средства, включително ядрено оръжие. Като цяло САЩ ще се стремят да не променят мизерията в повечето държави с корумпиран и отвратителен режим.
38
4
 
41
 
! Отговори
АРЕ ЗАМИНАВАЙТЕ СИ преди 4 години
По-надупени управници от вас не сме имали. Даже не ви е неудобно когато ви дърпат юздите от САЩ, ами сте горди, че са ви забелязали...
37
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ХАЙДЕ ХАЙДЕ ОЩЕ МАЛКО ВИ ОСТАНА КОМУНИСТЧЕТА,И БЕЛАРУС И БЕЛАРУС ВИ ЗАГЪРБИ
36
2
 
28
 
! Отговори
Agent provocateur преди 4 години
България е много лесна за чужди шпиони. Защото 90 процента от населението, около 6 милиона българи, са недоволни от режима на пожарникаря и горят от желание да си върнат тъпкано за всички несгоди и унижения. Достатъчно е, някой чужд шпионин да седне в някое кафене, и кандидатите за агенти сами ще му се навират в ръцете. И за това носи отговорност самият пожарникар!
35
4
 
32
 
! Отговори
ЗАКРИВАЙТЕ ГО ТОВА преди 4 години
уж МИНИСТЕРСТВО. За какво ни е . Само заплати да лапат. И без това сме на пряко управление от САЩ. МУСТАФАТА не минава ден да не се покаже колко добре ни ръководи. ОНЯ ДЕБЕЛОГЪЗЕСТИЯ от БАНКЯ също да се маха, и без него сме наясно, че е само КУКЛА НА КОНЦИ
34
2
 
36
 
! Отговори
ВЪНШНО КОЛОНИАЛНО преди 4 години
министерство, ръководено от една МИСИРКА, преродила се от КАЛИНКА, съставено преди всичко от ПАУНИ, ЩРАУСИ и други пернати индивиди, но най-вече ПАПАГАЛИ, повтарящи опорните точки на Държавния Департамент и АМБАСАДАТА
33
3
 
36
 
! Отговори
+- преди 4 години
Васалство бЪЛГАРИЯ смее ли да каже нешо на империята от Фашингтон!? Слушам и изпълнявам...!
32
3
 
28
 
! Отговори
1 преди 4 години
гьорг,ще скъсаш връзки,след това ще питаш,къде*** гладните,Путин,само половин врътка ще врътне,газовото кранче,и сте фалит,докато пристигне течната американска газ.
31
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Странно защо не са съдиите които така и не разследваъ цецо,горанов..пацо терасата... Тоест които УЖ ги разследват
30
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този Георг българин ли е?!
29
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вие като не може да ги скъсате, Русия може !!! Ама едни папки ще се нароят.Е това не го можете и искате
28
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо да не може бе, Георг (Джордж?!)? Нали твоите господари от Вашингтон точно това искат? Как така ще им скършите хатъра?
27
1
 
33
 
! Отговори
Ойде коньо... преди 4 години
Пуснали са бушончето да ви открехне прозорчето на Овъртън. (Който не знае какво е това, бързо в нета да се просвещава.) Щом такъв *** ви казва "не смятам, че може да се стигне", просто ви подготвят за вероятното осъществяване на такъв сценарий с прекратяване на дипломатическите отношения. Значи неофеодалните господари на спекулативния финансов капитал се чудят дали да не изострят максимално световната борба за кокала. И значи остават още по-малко крачки до бой с термоядрените боздугани.
26
2
 
51
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
А ние си мислехме, че САЩ ще посочат някой известен наш корумпиран политик или далавераджия-бизнесмен. И имаше какви ли не предположения - Цецо са апартаментите, семейство Баневи, Божков, че даже и някой си Бойко Методиев Борисов.А проблема на САЩ бил, че някой пуснал господина Малинов да отиде в Русия и да получи орден за това че е председател на българо-руски комитет или дружество за приятелство.Ха де! Де го чукаш, де се пука. И това е борба с корупцията по американски.