Експерт: Руският газ поскъпна многократно

По думите на Георги Ангелов в момента руският газ е най-скъпият в света
29 апр 2022 22:50, Росен Стойчев
54
Експерт: Руският газ поскъпна многократно
Снимка: НОВА

"Ако намерим дългосрочен договор за втечнен газ, може да ни падне цената. Отделно от това, ние имаме 1 млрд. куб. м. азерски газ, който не получаваме.

Още по темата
Ако го получим спокойно можем да имаме цена на микса, по-ниска от сегашната, но това няма да стане за един ден", обясни икономистът от института "Отворено общество" Георги Ангелов пред НОВА.

"Има схващане, че руският газ е евтин и на стабилна цена, но  той постоянно поскъпва. Беше евтин преди година и половина, днес е 10 пъти по-висока – около 900%”, каза в студиото на "Здравей, България" старши икономистът от института "Отворено общество" Георги Ангелов. По думите му в момента руският газ е най-скъпият в света.

Междувременно вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова призова правителството да направи всичко възможно да възстанови разговорите с „Газпром” по настоящия договор. Освен това Нинова поиска да се замразят цените на газа, такива, каквито са сега, а оскъпяването по алтернативни доставки да се поеме от държавата.

"Правителството казва, че има ясен план, който ние, а мисля, че и цялото общество, не знаем в какво се състои. Говори се в бъдеще време. Забелязваме, че всяко ново нещо, което ни се предложи, винаги е на по-висока цена",  алармира главният секретар на Българската търговско-промишлена палата Васил Тодоров. По думите му бизнесът предполага, че газът, който ще дойде от Гърция, също е руски.

"Правителството ни вкара в Параграф 22. Министър-председателят не отговаря на нашето писмо. Получаваме отговор от министъра на финансите, който ни препраща към министъра на енергетиката, а той ни казва да се обърнем към министъра на финансите, защото въпросът касае плащания". Така коментира Васил Тодоров въпросът с дългосрочните договори за цената на електроенергията у нас.

Хлебопроизводството в страната също може да бъде засегнато от спирането на газовите доставки. Производителите вече обмислят алтернативи, за да могат да гарантират месенето на хляб.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А, да питам експертина: а водата мокра ли е ? Също така, моля да ми отговори и дали колелото е кръгло, мерси !
38
0
 
1
 
! Отговори
е преди 2 години
Кокорчо като го напнат ще пусне газ на от него нема страшно
37
0
 
3
 
! Отговори
рибока преди 2 години
немците знаят,че има рубла и плащат,ние не.
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хем най скъп па германците го искат, а шистовия като има транспорт втечняване и обратмото на каква цена ще е. Азерския е по скъп с 20 процента, и е малко. Ами сега либерасти.
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Експерт по продажничество и национално предателство от най анти българската организация на мизантропа и сатанист Сорос ( тоя няма ли *** и да си ходи в пъкъла). Обяснява ни как трябва та плащаме двойно по скъпа газ за да има комисионни в милиони на месец за гейшата Асенчо и Кирчо Алангрото когато цяла западна и централна европа си отвориха сметки в ГазпромБанк и плащат на половин цена. Унгарците плащат най евтината газ с договор за 15г. А нашите предатели ни съсипват. Нови избори трябва.
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре че беше "експертя" да ни каже, иначе нямаше и да усетим..
33
2
 
4
 
! Отговори
Оупън гоз преди 2 години
Така е рожбо, като искаш либерастко търсене - отваряш газа.
32
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поскъпна Руският газ продаван от колонизаторите със специалното участие на продажното правителство "Продължаваме подмяната"
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
най скъп в света пък вече десет ев държави са платили на русия за газа , възможно е нарочно козяк да кара петков да спира газа защото нещо не могат да се разберат в брюксел но това е много тъжно българия да е мюре в тази криза
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
няма измислена още по евтина технология за извличане на шистите от черно море свръх скъпо е
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
експертът от отворено общество на сорос ще ни обяснява все едно сме в аборигенско конго е четем , няма световен капацитет за втечнен газ , вижте там как стоят в най големия хъб в америка и то в какво се състои това втечняване внасят газ и след преработка за да си намали обема го транспортират с кораби , капацитетът е два танкера на ден и поради технологията е по скъп , ние сме на борсата 1 точно сбългария американците ще сключат договор126
28
0
 
5
 
! Отговори
Петко преди 2 години
6 милиона Експерти!
27
1
 
3
 
! Отговори
Х преди 2 години
Духаите под вода докато исъхне -Путин
26
9
 
1
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
БГ трябва да ориентира икономиката си към собствени енергоизточници и зелена енергия, и лека полека да изтласка газа и петрола в периферията. За това трябва да правилна държавна политика. Трябва да се построят нови ВЕЦ, да се разработят шистите от дъното на Ч. море и да се ползва сероводорода. Да се облекчи и освободи от данъци поставянето на соларки и ветрогенератори. В Ч. море има много подходяща акватория за поставяне на ветро и хидрогенератори който ако се направят на 100% ще са достатъчно.
25
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В реалността винаги става обратното на руските лъжи! Вместо да поскъпне газа, като спрем вноса от русия цената ще падне и пак русофилите ще вият че е " лошо". Нека ни е " лошо"
24
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руския газ е най скъп в света, Европа затова се отказва от газпром, те изкуствено и рекетьорски надуха цените и сега ще си сърбат попарата! Втечненият от Сащ и азерският са достатъчни за малкия бг пазар и е по евтин ФАКТ, който русофилите замитат!
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Забава икономиста твърди че руския газ е скъп, но се оказва че като го няма ,ще се плаща с 40%повече за доставки на друг.Интересно.
22
4
 
7
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Вчера по руската телевизия, по первый канал, казаха, че на неприятелски държави газът ще бъде продаван с голяма надценка. И изрично каза коментаторът - България и Полша са такива неприятелски държави.
21
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ако намерим дългосрочен договор за втечнен газ, може да ни падне цената. Отделно от това, ние имаме 1 млрд. куб. м. азерски газ, който не получаваме.".Зарезахме питомното,за да гоним дивото.Това стана.Дори да се намери газ от друго място не се знае дали доставките ще са редовни и дали ще я получим.
20
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Престъпници. Сигурно са им обещали комисионни, за да купуват втечнен газ.