Край на безкрайните такси и комисионни за колекторите

Ще събират само дълга и законна лихва
55
Край на безкрайните такси и комисионни за колекторите
Снимка: Dnes.bg, архив

Парламентът прие на първо четене законопроект за събиране на вземания по потребителски договори, внесен от Министерския съвет. Целта му е да се въведат строги и ясни правила за дейността на дружествата за събиране на вземания.

Проектът предвижда създаване на регистър на колекторските фирми, въвежда изисквания към дружествата за минимален внесен паричен капитал, не по-малко от 500 хил. лв., както и в ръководството им да няма осъждани лица или такива с висящи наказателни производства.

Още по темата

Вицето Корнелия Нинова обяви, че за пръв път се урежда статутът на фирмите, които могат да събират вземания.

„Уреждаме правата на потребителите, които досега бяха абсолютно беззащитни срещу това своеволие“, коментира тя.

„За първи път се намери мнозинство, което има куража да се изправи слещу 4 млрд. лева“, заяви Корнелия Нинова.

Според нея част от депутатите смятат проекта за несъвършен, но те могат да направят своите предложения между първо и второ четене.

От ГЕРБ се обявиха категорично против проект, които според тях цели съдаването на монопол.

„Вие не се изправяте срещу никакви 4 млрд. Този законопроект е една пълна лъжа, защитавате една много малка част от задълженията, които се прехвърлят“, коментира Дани Каназирева от ГЕРБ.

„Извън обхвата сте оставили банковите, ипотечните, потребителските, бързите кредити, което оформя над 80 процента от задълженията, които се препродават от колекторските фирми“, допълни тя.

„Преди да дискутираме един закон, поне да го бяхте прочели“, отговори Нинова.

„Прочетете доклада в секретно деловодство. Ако не вярвате на мен, повярвайте на българските служби, те са описали кой колко краде, изнудвайки българският народ по села и паланки“, допълни Нинова.

По думите й години наред български граждани са подлагани на рекет, на изнудване и НС може да сложи край на това.

„Сега уреждаме правата на потребите, които десега бяха беззащитни срещу това своеволие. Ако този проект стане факт на второ четене, никой няма да има право да си слага такси, комисионни, а само определената лихва“, отсече тя.  

Тя отговори на критиките на опозицията, че това било намеса на държавата в свободните отношение с репликата: „Видяхме докъде водят тези отношения - да плаче половината народ от тормоз  и побой“.

Филип Попов от БСП посочи, че дълговете са нараствали в пъти.

„Когато дължиш на едно лице 100 лева, изведнъж се оказва, че са станали 200, 300 лева и това се случваше много често и тормозът започва – по телефон денонощно, търсене на адрес. Лихварството е стара професия, но не законна“, коментира той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
5
 
! Отговори
аз преди 2 години
ЗА ПЪРВИ ПАТ НЕЩО ДА НАПРАВИТЕ ЗА ХОРАТА. ЧУДО
44
2
 
0
 
! Отговори
ББР преди 2 години
"Строгите и ясни" правила са въведени отдавна в наказателния кодекс в частта за лихварството, не е необходимо да откривате топлата вода. Кредити се отпускат само от банките.
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами те сега ще играят със съдебните изпълнители, че там таксите са огромни и безгранични! Има начин да се заобиколи!
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Импекс, а кога ше мое да взимаме заеми, които вие да връщате. Както правите със нас?
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 27 "само пропадналите вземат"-ами те не могат да крадат като теб.
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 40- такива като теб трябва да бъдат ликвидирани.
39
4
 
7
 
! Отговори
sofeto преди 2 години
Ако не искаш да видиш някого никога повече, дай му пари на заем(на кредит). Финансовата култура на българите!
38
2
 
21
 
! Отговори
П.К. преди 2 години
Тия обирджийски "колектори", барабар с дружките им банкерските изедници да бъдат вкарани в КОЛЕКТОРИТЕ ЗА МРЪСНАТА ВОДА и мътната да ги завлече натам, където и видят очите. За да се открои хоризонта чист и ведър.
37
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А за банките кога?
36
7
 
6
 
! Отговори
Мръсниците преди 2 години
С това си изказване от ГЕРБ, че се "обявявят категорично против проект, които според тях цели съдаването на монопол", явно забравиха, как дадоха държавни пари от народа на СГ Груп !!! Лъжци, като менторът им Путин.
35
1
 
4
 
! Отговори
Ехааа преди 2 години
Да ама Не....
34
3
 
6
 
! Отговори
СС преди 2 години
До 32 Ще чупят ръце и после на топло 10тина годинки да им дойде акъла. Това не са 90те.
33
5
 
29
 
! Отговори
читател преди 2 години
Най-добре да се закрият фирмите за бързи кредити.От тях идват всички недоразумения и те основно ползват колекторските фирми.С банките нещата са прозрачни.
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Свиреп Малко си имал да даваш затова така си се разминал.
31
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 31 (Свиреп) Тук не е работата че ти си нямал проблеми. И аз не съм имал. Един път идваха от Топлофикация да ме търсят щото съм имал големи сметки. Поради стечения на обстоятелствата не ми беше удобно да платя всичко накуп, но после се оправих.Но работата тук е, че живеем в правова държава. Значи, всички имаме права - и богатите и бедните. Ако разни бандити печелят на гърба на беззащитни хора, те също вършат престъпление като крадците и убийците.Не живеем в пещерната епоха.
30
4
 
11
 
! Отговори
Свиреп преди 2 години
Не разбирам кои имат проблеми с колекторите? Да бе, и на мен ми са се обаждали за нещо към мТЕЛ преди 8...10 години. От някаква СГ груп. И да, правиха се малко на страшни по телефона. Докато попитах колко презерватива да осигуря, че като им дойдат момчетата ще има освен ббой и .... там другото. Нарекоха ме "ппростак" и до там беше. А иначе в давностните срокове си има адвокати за тая работа.
29
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха! Че то досега не е ли било така??? И какво излиза? Всеки бандит или мутра (ако няма изискване да е неосъждан) може да ти дойде в къщи и да те бие с бухалка докато не му дадеш пари??? И кой не е съгласен с този закон??? Пак от ГЕРБ, естествено!!! Поредното доказателство че от ГЕРБ са бандити, престъпници! Иначе защо ще са против закона? И ако имаха по-добри идеи защо не промениха нищо досега?
28
8
 
7
 
! Отговори
Волевист-коалиционер преди 2 години
Не е ли по-добре да създаде един фонд за гарантиране на бързите кредити и ако човек закъса този фонд да покрива дължимите суми? Така и човек ще е с добро досие в регистъра и няма да стават проблеми.
27
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като си алкохолик който цяла нощ *** на машинките и взима заеми що пък държавата да е длъжна да те пази? Само пропадналите взимат бързи кредити, които няма как да върнат.
26
2
 
5
 
! Отговори
потребител преди 2 години
Така ли ще стимулираме икономиката и потреблението? С нови ограничения и вдигане на лихви и такси? И като му потрябва един бърз кредит на човек да трябва да плаща високи лихви от по 10-15%?