15% ръст на заплатите, средната ще стане 1915 лв. догодина

Минималната се увеличава с 26,8% за четири години, а средното с 51%
22 окт 2022 07:30, Елка Василева
112
15% ръст на заплатите, средната ще стане 1915 лв. догодина
Снимка: архив, БГНЕС

Заплатите през тази година ще нараснат с 15 на сто, а през следващата година увеличението ще бъде по-малко - с 9,9%. Това гласи есенната Макроикономическа прогноза на Министерство на финансите, която е използвана при разработването на бюджета за 2023 г., пише „Труд“.

Още по темата
През следващата година очакванията са средната брутна заплата да достигне 1915 лв., което е ръст с 51,1% спрямо годината преди пандемията - 2019 г. Увеличението ще се дължи основно на повишаване на възнагражденията в частния сектор, тъй като за администрацията в подготвения проектобюджет не е предвидено вдигане на заплатите.

В проектобюджета на служебния министър на финансите Росица Велкова е предвидено минималната заплата през 2023 г. да остане без промяна на ниво 710 лв. Това е с 26,8% повече спрямо нивото на минималната заплата през 2019 г. - 560 лв. При това положение средната заплата ще нарасне близо два пъти повече от минималната за период от четири години.

За настоящата година в новата прогноза очакванията за ръст на заетостта съществено са намалени до 0,9%, посочват от Министерство на финансите. Причината за това е значително по-малкия брой украински бежанци, които се интегрираха на българския трудов пазар спрямо очакванията. В пролетната прогноза бежанците, които се очакваха да започнат работа в страната през 2022 г., бяха около 35 хил., докато сега се очаква те да бъдат между 5 и 10 хил. души.

За бежанците в страната от началото на годината до края на септември хазната е похарчила 540 млн. лв. От тях само 176 млн. лв. ще бъдат трансформирани по програми на ЕС. Останалите пари са от икономии на българския бюджет. Тези 540 млн. лв. са повече от бюджетите за цяла година на Министерството на културата и Министерството на околната среда взети заедно. За настоящата година бюджетите им са съответно 344 млн. лв. и 135 млн. лв.

За следващата година прогнозата е заетостта да продължи да нараства, но само с 0,4%, което ще се дължи на по-слабия икономическия растеж - само 1,6%.

Безработицата през настоящата година се очаква да е 4,6%, а през следващата 4,5%. За периода 2023-2025 г. се очаква безработицата да намалява, като през 2025 г. да достигне 4,2%. Прогнозираният ръст на заетостта през следващите три години се очаква да се осъществи предимно чрез привличане на пазара на труда на част от хората, които сега не си търсят работа, а не толкова чрез намирането на нова работа от страна на безработните, посочват от Министерството.

През 2023 г. ще продължи ръстът на кредитите за бизнеса и гражданите, но той ще бъде по-малък отколкото през настоящата година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
13
 
12
 
! Отговори
До 23 преди 1 година
Аз съм квалифициран човек и съм със заплатата близка до минималната, ама на ден. Както и всички около мен. Кажи ми квалифициран човек (не инженер със знания от 80та), който да взима минимална, моля те. Питам, понеже чистачката в офиса ни взима 1200 за 10-часов работен ден.
22
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Средната за България може и да е 1915, но в София отдавна е 2600 и то със сивия сектор вътре. Реално сигурно е 4500 и нагоре. Ако махнем сивия сектор в цялата страна, СРЗ ще е над 3500 със сигурност. Вече за медианата е друга бира и там съдим по масовите заплати, които варират от 2500 за склададжия или шофьор и от 4000 до 15000++ за ИТ, 2000 за учител и лекар и т.н.. Та за София медианата е около 2600+-. Сивия сектор не го броим- там уж всеки на минимална.
21
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За съжаление повечето квалифицирани хора в България са със заплати близки до минималната и за тях няма да има увеличение.
20
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
20 : "работещите бедни" получават толкова, колкото струват. Дори и повече. Никой не е длъжен да ги осиновявава. Като искат повече да се квалифицират и да си намерят по добра работа. Курсове под път и над път, много от тях безплатни.
19
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е, на инженера, дето не разбира за какво става дума, заплатата от 7000 лева ще стане 10000 лева, а на бачкаторите и чиновниците ще си остане 710 лева. Средно заплатите се повишават с 15% ....
18
3
 
25
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 1 година
Странно е при условие че Европейският съюз прие нареждане на няма работещи бедни- в смисъл мин заплата да е 50% от средната такава--и тези бедни дори не могат да теглят кредит от Банки защото прагът на бедността е 510 лв а заплатите им са чисто 550лв -или казано 40лв месечно никоя банка не дава дори 1000лв -и така работещите бедни стават клиенти на бързите кредити -за да станат още по бедни!
17
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
16 : за какво неравенство говориш? Никога не е имало равенство и никога няма да има! Аз съм инженер, и бачкатора не ми е равен. Само че му се иска, и като не може да дойде на моето ниво иска аз да се сниша до неговото. Е няма да стане!
16
1
 
14
 
! Отговори
Бай Хикс преди 1 година
На чист френски език: Кел файда? Пари а нужни сега. Догодина тези пари няма да са със същата стойност като днес.
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не звучи добре. Говореха, че минималната заплата трябва да не е по-ниска от средната, а тя ще е 37%. За хората с най-ниски заплати явно няма да има повишение. Не знам кой ще продължи да работи в обществения сектор, където заплатите и сега са много мижави с изключение на шефовете.
14
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи чиновниците и хората на минимална заплата остават без повишение на заплатите, а за хората с по-големи заплати има голямо увеличение на заплатите. Неравенството се увеличава - от едната страна са 80% от работещите, тези с ниски заплати (чиновниците и тези на минимална заплата), а от другата страна са добре платените 20% от работещите.
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние нямаме правителство още. Кой казва, че ще повишава заплати? И колко ще е инфлацията догодина? Иначе звучи прекрасно.
12
1
 
20
 
! Отговори
На чиновницитв.... преди 1 година
С тази малка подробност! А иначе къде са ви инвестициите, които реално вдигат заплатите ?? Няма ги, няма и да има. Къде ви е плановата политика за развитие по сектори за напред ?? Мамка му, по време на "гадния" комунизъм пак имахме планова политика, макар и неефикасна. А какво имаме сега ?? Бюджет който се опира само на социални плащания, план за развитие, от който да крадем, и дългова спирала от която няма излизане!
11
3
 
14
 
! Отговори
Скоро приемаме Эвро- преди 1 година
ще ни сурвакат на едро!
10
1
 
18
 
! Отговори
Не се радвайте на преди 1 година
повишени заплати! Радвайте се на ниски или понижени цени!!
9
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 8 : съжалявам, не съм откраднал и стотинка през живота си. Работя здраво, изкарвам много и си плащам данъците до стотинка. Единственото ми престъпление е че съм образован, и струвам повече на трудовият пазар.
8
2
 
16
 
! Отговори
Караибрахим преди 1 година
Вече никой не ги и гледа тия числа или му е интересно да анализира.Чака ни безкрайна и увеличаваща се дългова криза.Административно вдигане 15 години на МРЗ ,реално ги получават само чиновниците увеличенията защото са на базата на МРЗ от отпуски до болнични.Отдавна реалната икономика на България я няма.За да се обслужват държавните се теглят заеми,кой ще плаща,не знам.Но никой не иска да промени нещата горе.Загиваме.
7
7
 
27
 
! Отговори
do5 преди 1 година
До Анонимен: Заради некви гашници бизнесмени, дето крадат бюджета, всички от които живеят в София. Ако в София не крадяхте от народната пара, никой нямаше да има и желание да се пресели в тоя кен.ф
6
3
 
9
 
! Отговори
те заради това преди 1 година
До Анонимен 5 Защото Ваньо Теменужката от Драгалевци разказа играта на всичко и никой за нищо го не дири и пита............
5
1
 
12
 
! Отговори
айде нЕма нужда преди 1 година
За мноого българи и новите заплати няма да им стигнат после за лекарства само.
4
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1 : като София не е България за какво ми се довлекохте всички тук да ми живеете?