Емил Димитров: Трудно се доказва замърсяване

Изненадат е от действията на европейската прокуратура
4 мар 2023 17:45, Росен Стойчев
29
Емил Димитров: Трудно се доказва замърсяване
Снимка: БГНЕС

Много трудно се доказва замърсяване, ако документите са изрядни. Трябва да си бил там. ИА "Околна среда" издава разрешителни и контролира замърсяването. Тя изплаща и квотите.

Още по темата
Аз като министър смених петима директори на агенцията, като последният в момента е министър. Източването на пари ще спре, но не и замърсяването. Може би ще се наложи да спрат 1-2 ТЕЦ-а. Това каза за Нова Нюз бившият министър на околната среда и водите Емил Димитров.

По думите му всяка една мощност получава комплексно разрешително за парниковите газове. "Въз основа на него, ТЕЦ заплаща по 1000 тона съответната квота. Когато надвишите емисиите, трябва да си закупите квота. След това има верификатор, който потвърждава, че данните, които удостоверява, че данните за емисиите са истински. Всяка акредитирана лаборатория издава документи, които се признават из цяла Европа. ИА "Околна среда" може да направи самостоятелна проверка, ако прецени. Цената на емисията влиза в крайния продукт", обясни той.

Той е бил изненадан от акцията на европрокуратурата в ТЕЦ-овете. "Преди 2 години сме подали сигнал за злоупотреби евросредства. Кьовеши реши да се заеме първо с ИА "Околна среда".  Докато аз бях министър създадохме център, където можеше да се види всяка една станция какво прави. След нас веднага беше закрит, а това беше първата възможност да се контролира как се изгарят отпадъците. ЕС проверява разлика в документи. Ако за едно и също замърсяване купувате по-малко емисии, крайният продукт ще е по-евтин. Незакупените емисии и евентуално подменени документи, са лишили от пари Европа, които да се инвестират в екология", коментира Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
В. преди 1 година
Ако желаят в Канада, мога да им съставя вярната схема. Няма нужда от ибрикч чии.
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само така, нека Бг яко да плаща на зелените в ЕС, па ако може и да се закрият и ТЕЦ и ВЕЦ и АЕЦ, все в полза на някого. И без това на Бг нищо не и трябва, ще вземе заеми и ще си внася всичко
22
0
 
0
 
! Отговори
В. преди 1 година
Котел на парна централа. Парата се прегрява до 1000 градуса. Може да има малки утечки от горивната камера. Трябва да се следи изразходваното гориво и да се преизчислява. Само за справка и контрол на процеса - датчици и дебитомери на комините.
21
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На кой слой от атмосферата се доказва замърсяването й лимитирано от промишлено индустриално производство като индустриалното е обвързано с технологично-техническото развитие подобряващо промишленото производство в развитие отделно от природното замърсяване от различните фактори причиняващи естествено замърсяване от произтичащи природни явления,що са подведени под застрахователни събития по полици и премии за възстановяване на щети отделно от лимита на замърсяване заплащащо се за човешка дейност.
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко се доказва много лесно, това че сте си направили закони да ви се разминава не значи, че не се знае кой замърсява
19
0
 
1
 
! Отговори
В. преди 1 година
Лимитите за различните горива би трябвало да са определени научно и доказани емпирично и да ги има администрацията. Очевидно, че пластмасовите отпадъци трябва да се горят някъде с разрешение.
18
0
 
4
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Трудно се доказва, ако замърсителят си плаща. А той винаги плаща. Много.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какъв е лимита на емисиите,че над него да се закупят квота/и и изгорените ли отпадъци от платмаси се включват като по-добри,по изгодно в емисиите за лимит отколкото *** от изкопаемите материали как подобрени въглища или самите въглища от мините или газта,нафтата и другите материали за горене,както материали за отопление,парно и електроенергия произвеждана от изкопаемите материали включително урана подобрен за блоковете на АЕЦ-те.
16
0
 
0
 
! Отговори
В. преди 1 година
Какво пречи държавата сама да инвестира в залесяване парите от емисиите. Също и тези стотина лева екстра заради категорията от един милион автомобили.
15
0
 
12
 
! Отговори
запознат преди 1 година
Когато беше министър на околната среда се изгаряха десетки хиляди тонове *** в тецовете и се източиха много язовири. Когаъо и да го издумкат ще е прекалено късно
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя Гайдурко с образование на хореограф и доказан доносник като какъв се изказва по тема за която му липсва компетентност ??Нищо чудно че сме на дъното по всички класации след като хора като него заемат постове от които хал хабер си немат
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако има технически средства е редно да се въведат.
12
4
 
11
 
! Отговори
Ванката преди 1 година
И като си платят емисиите, по-чист ли ще стане въздуха!? Целите на екоталибаните се единствено пари, пари и пак пари - изобщо не им дреме за природата, освен като средство за изнудване. А ЕК се намесва с идеята да ни закрият въглищните централи и да внасяме ток от на десеторни цени.
11
2
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
И тоя от падък агитираше за путинизма... Личен приятел на Боко Тикквъта.
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зависи как се разпределят
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има ли билети за Дубай ?
8
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не са се отчитали на Европа с пари, а са си ги прибирали за себе си. Не съм сигурен това лошо ли е, или хубаво и кое е по- малкото зло.
7
4
 
3
 
! Отговори
В. преди 1 година
Контролът на емисиите е добре за всички. Също и централите да работят в оптимален режим с очистване.
6
2
 
8
 
! Отговори
Стоян преди 1 година
Ако не се лъжа не източиха ли по негово време като беше министър големи язовири като Студена и Цонево до дъно.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е трудно ,да тв вкарат в затвора !