Министър Димитров: Цените по морето няма да са по-различни от миналогодишните

Отчитаме рекорден зимен сезон, посочи министърът на туризма
29 апр 2023 22:05, Красимир Ангелов
32

Зимният сезон започна добре, туристическите посещения се увеличиха. Финалът е рекорден сезон, който е 23% над най-силния ни, който беше през 2019-2020 г. От 1 декември до 15 април имаме над 1,9 млн. туристически регистрации. Имахме добра реклама - много наситена, заложихме много средства. Второто нещо - на народа му писна от всякакви ограничения и реши да пътува. Цените не винаги са определящи. Проблемът беше, че далечните дестинации имат затруднения със самолетите заради Ковид. Затова ние се концентрирахме върху близките пазари.

Това каза министърът на туризма Илин Димитров в предаването "Опорни хора" по телевизия Bulgaria ON AIR. От думите му стана ясно, че СПА туризмът набира все по-голяма скорост.

"Балнеотуризмът ни е с много високо качество. Устойчив е. Винаги давам пример с Велинград. По данни на тяхната Асоциация на годишна база 5-звездните хотели имат над 75% заетост при цени над 300 лв. на нощувка", коментира гостът.

В момента Министерството на туризма разполага с около 18 млн. лв. за реклама, стана ясно от думите на Димитров.

"Хубавото е, че с малки инвестиции от 10-15 млн. можем да вкараме милиард и половина повече в хазната. Сектор "Туризъм" вкарва пари. За мен таванът ни е 10 лв. на човек на регистрация като реклама. Това покрива и страните около нас като бюджет", обясни той.

Кризата с кадрите е сериозна. По данни на браншовите организации страната ни има нужда от около 500 000 души за пазара на труда, обяви министърът.

"Да, заплатите не са много високи. Радетел съм на мярката 9% ДДС да остане. Тя даде резултат. Миналата година са декларирани два пъти повече печалби на сектор "Ресторантьорство" - секторът се изсветлява. В България около 30% са в сивия сектор. С мерки като 9% ДДС това е правилният път", смята той.

Ако мярката отпадне ще има тежък удар за сектора и ресторантьорите, посочи министър Димитров.

Гостът коментира и информацията за високите цени през летния сезон и обясни, че вижда преднамереност в действията.

"Очакваме да имаме 5% повече туристи от 2019 г. Относно цените - те ще се движат от 70-80 лв. за ниския ценови клас до 400-500 лв. за високия. Моята идея е секторът да става все по-качествен. Правим стъпки към "Мишлен", ще имаме среща са ръковоството. Искаме да вдигнем нивото. Относно плажа - в по-голямата си част цените ще бъдат между 10-15 лв. - колкото и миналата година", обяви Димитров.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Разбира се,че преди 1 година
плямпа глупости.Само дето не знаем умишлено,или просто човекът си е неинформиран и некомпетентен.Доказателството за думите ми е в платежното нареждане за капаро, с което си запазих хотел точно във Велинград.Увеличението е над 30%.Докога медиите ще дават трибуна на разни овластени твари,които демонстрират невежеството или лъжите си под овчедушния поглед на водещи,спромито с много пари съзнание, и задаващи "точните" въпроси?
17
1
 
2
 
! Отговори
до 2 преди 1 година
До Анонимен,не разбирам с какво толкова се хвалиш,в българия това е една надница( и то без да са стъпили на работното си място),освен това българите също не плащат ток,вода,данъци,храна не купуват,няма как да си по-добре от тях,то никой не е,дори арабските шейхове изглеждат бедни като църковни мишки сравнени с българите,но това е положението,нищо не можем да направим, господ им трепери като над писано яйце
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам какъв рекорден зимен сезон отчита тоя, но всичките ми приятели са скиори, при това съвсем небедни и който отиде на ски, предпочете Италия или Австрия. Тук вече никой не иска. На Банско и Пампорово ходехме преди 20 години, когато не ни пускаха по западни курорти. Сега и там е мизерно, но излиза по-евтино.
15
0
 
7
 
! Отговори
1234 преди 1 година
Поредния минитър който идея си няма от това какво става в ресора му.Да отвори Букинг,Почивка бг и др. подобни сайтове и да се убеди сам,че цените за нощувки са скочили с минимум 30% спрямо 2022г.И това са само оферти с нощувки,без храна.При положение,че цените в Турция ,Гърция,Албания и Хърватска,че даже вече Италия и Испания са по-ниски,как очаквате да почиваме в България?Хотелиерите и ресторантьорите не им дреме защото вие им го позволявате с ниско ддс и дотации от нашите данъци.
14
1
 
5
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 1 година
Цените няма да същите, но всичко останало - СЪЩОТО. За това чао бетономорие!!!
13
0
 
4
 
! Отговори
червен боклук преди 1 година
стая физиономия на мутра"вярвам"ти. ха-ха-ха!
12
0
 
6
 
! Отговори
SLIVA MIRIZLIVA преди 1 година
не лъжи хората,онзи ден писаха,че на морето цените ще бъдат с 30% по- високи.
11
0
 
6
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 1 година
Мечтиииии.....
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И три мармота завиваха един друг мармот.
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя като му гледам физиономията-не бих му дал и 5 лева да ми вземе хляб!Министър!!! Майко мила!!!
8
0
 
25
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Как може министър да каже подобна тъпотия, при положение, че инфлацията е поне 30%...
7
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като му гледам физиономията - вярвам му!
6
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами то ако са като миналогодишните значи по-зле от това няма как да стане!
5
3
 
17
 
! Отговори
Боли ме фара преди 1 година
За по морето, не стъпвам, да се оправят
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Квартира имат предвид, че приютяват от селата в некакви стаички, да не мислите че плащат за некакви квартири :))) Да взимат от Африка както плашеха навремето българите, ама май нема желаещи от там :)))
3
1
 
17
 
! Отговори
L. преди 1 година
Всички знаем, че лъже.
2
3
 
18
 
! Отговори
морски преди 1 година
Алчните кръчмари жадни за лесно забогатяване не ги мисля. Хората си ядат по стаите, тези които не са ол-инклузив. Минаха годините, когато ден година храни. Балъците ги нЕма вече. Инфлации, кризи...няма как, война е !
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбира се робовладелци, не сме се и съмнявали в това :)))