Велев: Пенсионната система е силно ерозирана

Според него не е нормално МРЗ да се вдига през 6 месеца
40

Асоциацията на индустриалния капитал подкрепи проектобюджета на кабинета, но според нейния председател има много проблеми както в здравната, така и в пенсионната система.

"Подкрепихме бюджета на Здравната каса поради началото на промяната в структурата. При нас тя е тотално сбъркана, има 2 пъти повече пари като дял за болнична помощ и за лекарства, и 2 пъти по-малко като дял за доболнична помощ, за превенция, за скрининг, за това хората да не се разболяват. Близо 3 пъти са сбъркани пропорциите спрямо европейското съотношение. Много по-важно е хората да бъдат здрави, да се откриват заболяванията им в най-ранен стадий, когато са лечими, а не да даваме за скъпи лекарства големи пари, понякога вече е късно, или вече е много по-тежко", каза председателят на АИКБ Васил Велев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него пенсионната система е силно ерозирана, за различен осигурителен принос - среден и малък се получава една пенсия накрая.

"Хората с висока квалификация, хора с висше образование, работили 40 години на пълен работен ден, най-накрая получават същата пенсия като хора без квалификация, или хора, които не са се осигурявали на пълните си доходи", допълни Велев.

Той е на мнение, че това тласка икономиката към сивия сектор.

"Тези добавки, които се плащаха за Ковид, после се интегрираха в размера на пенсиите, без оглед на осигурителния принос. Има и много популизъм в тези решения. Прагът на бедност трябва да се достига и надминава, когато с осигурителния принос това не се постига, със средствата на социалното подпомагане. При нас е объркано осигуряването с подпомагането", категоричен е председателят на АИКБ.

И припомни, че минималната работна заплата е увеличена с 20% от 1 януари.

"Сега вече говорим за Бюджет 2023 и не е нормално на всеки 3 или 6 месеца да се приема нов размер на минималната работна заплата. В повечето страни тя се преразглежда на две години. Инфлацията за този период е под 20%, а в средносрочен план минималната работна заплата е увеличена в пъти повече от темпа на инфлацията. И това не е императив, никой не задължава хората да работят на минимална работна заплата", категоричен е Велев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: Васил Велев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пенсионната система може да се оправи когато се изметат тези където се хвалят че са най подготвени най подготвени но за какво вижда се състоянието на хората във всичките сфери
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нашите политици с чужда пита помен правят раздават на калпак и по този начин си купуват изборите без да се интересуват какво ще стане с държавата каквото авантосат изнасят на вън без да се интересуват от мнението работодатели и синдикати защото са безкрупулни и още използват добрината на народа
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Забравяте, че на държавните служители и намалиха заплатите, когато държавата като работодател пое и техния дял от осигуровките, т е прецакаха държавните служители
29
0
 
1
 
! Отговори
Манипулация преди 10 месеца
Цитат: Инфлацията за този период е под 20%, а в средносрочен план минималната работна заплата е увеличена в пъти повече от темпа на инфлацията... +++ И истината: минималната заплата се вдигна от април 2022 и после от 1 януари 2023 с 9,86%. Инфлацията за този период е 11,1%, т.е. повече от ръста на МРЗ. За две години 1 януари 2021 до 1 януари 2023 ръста на МРЗ е 20%, а инфлацията е 25,9%.
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Прав е Стенещия робовладетел, всеки месец трябва да се вдига заплатата. Всъщност минималната трябва да е 2500 лева. За по-малко да си вземат нечовек.
27
0
 
2
 
! Отговори
Не забравяйте, преди 10 месеца
че държавните служители не плащат социални , здравни осигуровки.Уж държавата поемада ги плаща.Тогава защо социалното министерство реве, че имало недостиг на средства в пенсионната система? А пропо-пенсионерите плащат данъци на тази държава със всяка своя покупка-ДДС. Престанете да настройвате една група хора срещу друга. Жалко е ,че има много болни хора, които получават инвалидни пенсии без необходим трудов стаж.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мъършата крадлива се загрижила за здравната превенция на населението,за бюджета на здравната каса,за пенсионната система,ама виждаш ли когато стане на въпрос за вдигане на заплати и доходи всичко било наред и нищо не трябвало да се пипа!
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В частта за честото вдигане на пенсиите принципно е прав, но като се сетя как скочи на предложението да се вдигне минималната работна заплата и нещо ми се губят концепциите, освен ако не изживява ренесанса на дивия капиталист. Просто с този плосък данък меко казано наглеете с работниците. Едно е да ти вземат 100лв на 1000лв заплата бруто и друго е 10 000 на 100 000 печалба, ако въобще го плащате след счетоводни врътки.
24
2
 
21
 
! Отговори
Алекс преди 10 месеца
"Бизнесмени" като този индивид са една от причините младите хора да напускат България.Получил куфарче с пачки от ДС и се мисли за големия бизнесмен.Да,ама не.Фалшивите променкаджии от ПП/ДБ даже ни предлагат ДС чедо за кмет на столицата.
23
5
 
8
 
! Отговори
гост преди 10 месеца
Всичко ще си върви както е до сега, половината пенсии ще се плащат от бюджета до 2060 г(края на България).
22
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До До 22 Никой не те кара да плащаш за друг. Това са тия които избираш в НС и не произвеждат нищо и още 1 милиона паразита на бюжетна издръшка лекари учители. МВР и т.н.
21
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен А сегашните пенсионери остават без пенисии като нямат партиди. И с партида ще се обесцени от хиперинфлация и няма да вземе пенсия или ще е смешна. Това са 50-60 г. хиперинфлация.
20
3
 
7
 
! Отговори
До 22 преди 10 месеца
Не си дорасъл за да ми казваш какво да направя и какъв ще е изходът! Коментирай по същество, а то е: писна ми да плащам за мързели, им бе цо ли и и ди о ти!
19
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аз пък си мисля че пенсията трябва да е еднаква за всички с една и съща вноска без значение колко получаваш. Ако някой обаче иска да си спестява отделно и да инвестира да го прави Пенсията не е за да живеете луксозно или охолно на старини, а за да можете да живеете нормално !
18
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Добро утро, всичко трябва да стане на лични партиди които си ги е изработил получава !
17
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 16 Вище може да учи цял живот без да работи. Тогава не е справедливо други без више да бачкат и му плащат за пенсия.
16
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен Тия с високи пенсии харчите в чужбина или спестявате и не плащате данък пенсия в бг. Така че само на по-ниските пенсии трябва да дигнат.
15
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Велев, точно Вождът ти Борисов интегрира Ковид добавката в размера на пенсията и наруши социалната справедливост приравнявайки средните пенсии с минималните.
14
7
 
8
 
! Отговори
Факт! преди 10 месеца
Искам персонални сметки! Писна ми да плащам за други!
13
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тя държавата е силно ерозирана, тоя за пенсионна и здравна система се разтревожил. То няма да има държава скоро бе. А без държава каква пенсионна и здравна система очакваш?