Министър Цеков: 244 млн. лв. изхарчени за основни ремонти и нови пътища

Изразходваната сума е от началото на годината
11
Министър Цеков: 244 млн. лв. изхарчени за основни ремонти и нови пътища
Снимка: БГНЕС

От началото на годината са разходвани едва 244 млн. лв. за основни ремонти и изграждане на нови пътища при предвидени в бюджета над 2 милиарда, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков в Търговище.

Това по думите му показва липса на планиране и на готови проекти, по които да се работи, както и липса на обществени поръчки, които да са възложени, така че да се осигури фронт.

"В продължение на години пътищата се строяха по два механизма - инхаус и договори за текущи ремонти и поддръжка", посочи министър Цеков. Според него и двата механизма противоречат на основните принципи на правото.

"Те бяха преустановени преди около две години, но оттогава насетне държавата забуксува и не може да излезе с една кохерентна обезпечена работна инвестиционна програма за следващите години. Нашата амбиция е първо да направим ясна програма за следващата година. До края на тази година ще бъдат обявени нови обществени поръчки за обекти за над милиард и половина лева за основни ремонти и изграждане на нова пътна мрежа, и след това ще си направим седемгодишната стратегия както законът го изисква", добави министърът, цитиран от БТА.

На въпрос какво се случва със строителството на магистрала "Хемус", министър Цеков заяви, че "Хемус" ще я има. Той обаче отбеляза, че матистралата е започнала да се строи в разрез с всякакви норми на право и морал.

"Сега бих казал, че имаме план, имаме една работна група, която очаквам до края на лятото да предложи решение така, че "Хемус" да може да се строи и да се случи в рамките на следващите години", отбеляза министърът. По думите му в момента има ясна визия и ясен фон как може да се излезе от ситуацията със строителството на автомагистралата.

Министър Цеков каза още, че за ремонта на пътя Русе - Бяла, както и за обхода на Бяла в момента тече проектирането. "Очакваме разрешение за строеж за първия участък, който е около шест километра и половина през месец октомври. Тогава ще може да се открие и строителна площадка. Що се касае до участъка от Бяла до Велико Търново, през тази година ще пуснем обществена поръчка за него", допълни министърът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Дрън дрън преди 9 месеца
Строяло се било без "морал"? А тия досега, понеже имали морал, нищо не строяли! Ако бяха ония, без "морал", досега Хемус щеше да е подминала Ловеч, да е близо до Търново, а за Европа щяхме да сме забравили! А това, как Хемус щяла да се строи близките години, си е чиста перверзия!
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Какво планиране и какви пет лева го гонят при положение, че бюджета го приеха преди 3 седмици. До тогава никой не можеше да планира нищо, щото нямаше яснота колко пари ще има. КОГО ЛЪЖЕТЕ! ПАЛЯЦИ! Ей това политиците ако дишат значи лъжат. Аз предвидих от днес за днес, че искам да си построя къща до края на Юли 23-та, но не съм я построил вече, съответно съм мързел!
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
и Радко с чували ги е влачил
5
2
 
3
 
! Отговори
Електра преди 9 месеца
Крадеф беше 2,6 години власт, нека да покаже поне 5 метра тротоар построен по негово време, а само плювни...
4
0
 
10
 
! Отговори
Майора преди 9 месеца
Така е когато татко Петко е най големия спец в страната и когато Кпкорчо открадна 5 млд и го даде за компенсация на бизнеса! И престанете с лъжите за ин хаус процедурите , в цял свят се използват! Не ставате за нищо когато сте без никакъв опит и действате политически!
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И млрд да вкарате пак изглеждат треторазрядни или междуселски. От крадене не може един път да се направи като хората
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ей, тези милиони за нищо ги нямате!
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Между вложени и изгарчени има разлика.