Камарата на превозвачите: Промените застрашават транспортните дружества

Депутатите сътвориха поредната недопустима безсмислица, смятат те
11 авг 2023 14:25, Анисия Иванова
65
Камарата на превозвачите: Промените застрашават транспортните дружества
Снимка: БГНЕС

Депутатите сътвориха поредната недопустима безсмислица. Полицаите вече прилагат гласуваните промени в Наказателния кодекс: превозното средство се отнема, в случай че има наличие на наркотици или пък концентрацията на алкохол в кръвта е над 1,2 промила. А ако превозното средство не е на управлявалия, следва да се заплати неговата равностойност. Това се посочва в позиция на Камарата на автомобилните превозвачи по повод влезлите в сила законови промени, според които превозно средство ще може да се отнема при дадена положителна проба за алкохол и наркотици.

От Камарата смятат, че вместо ред законотворците за пореден път са сътворили хаос, който поражда множество въпроси. В позицията си те задават следните въпроси:

Още по темата
"Къде ще се държат отнетите тежкотоварни превозни средства и кой ще отговаря за тяхната сигурност при положение, че струват десетки и дори стотици хиляди лева? В държава, в която бизнесът едвам оцелява от всекидневното променяне на законите, липсата на експертност в институциите, сега сме напът да спрем изцяло стопанската дейност на транспортните дружества. Питате се как ли?

Отговорът е прост, когато се отнеме товарен автомобил, който не е на водача и този автомобил е натоварен, какво се случва. На първо място сроковете за доставка, на второ място евентуални разходи за претоварване, на трето място смяна с друг водач.

Има и още въпроси, като например:

Какво се случва, ако собственикът на дадена транспортна фирма е и шофьор и бъде установено, че нарушава закона? Ще заплати ли равностойността на превозното средство, или ще му го отнемат?

Всички сме наясно, че тестовете за наркотици на Пътна полиция твърде често дават фалшиви положителни проби най-вече за лекарства и болкоуспокояващи. При доказването на такава фалшива проба има ли механизъм шофьорът и/или собственикът на транспортната фирма да бъдат компенсирани за месеците, в които не са упражнявали дейността си? Все въпроси, на които не намираме отговор", пишат още те.

Камара на автомобилните превозвачи в България подчертава, че твърдо подкрепя всички усилия, които ще доведат до по-безопасни пътища.

Това обаче не следва да води след себе си хаос и да създава по-големи проблеми за бизнеса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
21
 
! Отговори
Борисчо преди 9 месеца
А какво се случва, когато пияните ви шофзори размажат пияни някой невинен човечец??? Просто никой няма да кара пиян и това е. Точка
4
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами не наемайте пияни и дрогира шофьори! Малко ли семейства почерниха! Най-големите пияници са тираджиите, наливат се с твърд алкохол, спят по 3-4 часа и после карат 20 тонни машини!
3
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ама какво ставало с товара? Нищо. Пиеш една студена вода и следващия път не наемаш пиянки за шофьори
2
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ми, за да няма конфискации, тираджиите да не жулят спирт и линийки до 6 сутринта в мотелите и казината и после на тира. Щом очаквате масови конфискации, значи знаете и кои от шофьорите ви пият или употребяват дрога.
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Прави са, ако шофьор от транспортна фирма е пиян или дрогиран трябва да се отнема лиценза на фирмата