Камарата на превозвачите: Промените застрашават транспортните дружества

Депутатите сътвориха поредната недопустима безсмислица, смятат те
11 авг 2023 14:25, Анисия Иванова
65
Камарата на превозвачите: Промените застрашават транспортните дружества
Снимка: БГНЕС

Депутатите сътвориха поредната недопустима безсмислица. Полицаите вече прилагат гласуваните промени в Наказателния кодекс: превозното средство се отнема, в случай че има наличие на наркотици или пък концентрацията на алкохол в кръвта е над 1,2 промила. А ако превозното средство не е на управлявалия, следва да се заплати неговата равностойност. Това се посочва в позиция на Камарата на автомобилните превозвачи по повод влезлите в сила законови промени, според които превозно средство ще може да се отнема при дадена положителна проба за алкохол и наркотици.

От Камарата смятат, че вместо ред законотворците за пореден път са сътворили хаос, който поражда множество въпроси. В позицията си те задават следните въпроси:

Още по темата
"Къде ще се държат отнетите тежкотоварни превозни средства и кой ще отговаря за тяхната сигурност при положение, че струват десетки и дори стотици хиляди лева? В държава, в която бизнесът едвам оцелява от всекидневното променяне на законите, липсата на експертност в институциите, сега сме напът да спрем изцяло стопанската дейност на транспортните дружества. Питате се как ли?

Отговорът е прост, когато се отнеме товарен автомобил, който не е на водача и този автомобил е натоварен, какво се случва. На първо място сроковете за доставка, на второ място евентуални разходи за претоварване, на трето място смяна с друг водач.

Има и още въпроси, като например:

Какво се случва, ако собственикът на дадена транспортна фирма е и шофьор и бъде установено, че нарушава закона? Ще заплати ли равностойността на превозното средство, или ще му го отнемат?

Всички сме наясно, че тестовете за наркотици на Пътна полиция твърде често дават фалшиви положителни проби най-вече за лекарства и болкоуспокояващи. При доказването на такава фалшива проба има ли механизъм шофьорът и/или собственикът на транспортната фирма да бъдат компенсирани за месеците, в които не са упражнявали дейността си? Все въпроси, на които не намираме отговор", пишат още те.

Камара на автомобилните превозвачи в България подчертава, че твърдо подкрепя всички усилия, които ще доведат до по-безопасни пътища.

Това обаче не следва да води след себе си хаос и да създава по-големи проблеми за бизнеса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 13 В тези времена от младежките ти години си имаше регионални заводи, задоволяващите нуждите за даден район на 80%. Днес сме 2023 г. и един завод може да задоволи нуждите на цялата страна и дори да работи за износ. Тези камиони по пътищата са защото вече нямаме заводи и заради това София вече е 2 млн. души. В България стоката е основно внос, а фабриките ни работят на ишлеме или са подизпълнители на Западни фирми, което създава условията за активен товарен трафик. А за БДЖ... да помълчим.
24
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Беззаконието стана закон.Само съдът може да отнема имущество...другото е беззаконие.
23
0
 
0
 
! Отговори
проблема е преди 9 месеца
в съда дето дава 3 условно за полисман килер на детенце - гестапо суот . Без пиене с много скорост .
22
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Браво, превозвачите си признават, че управляват пияни и дрогирани. Сега остана да си признаят и че участват в трафика на наркотици, мигранти и други незаконни превози.
21
2
 
4
 
! Отговори
хората преди 9 месеца
се агресират и осъждат невинни . Обричат 50 души годишно на заколение . Затова хванатите полицаи недават проби . Сигурно 20 случая има поне .
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 17 Прав си 17,но питането е с какво е виновен собственика на фирмата,че неговият хубостник е пил до 5 сутринта и после е тръгнал да шофира? Защо трябва да се спре актив на фирмата, който в повечето случаи е натоварен със стока за хиляди левове на друг търговец и двете фирми да им се блокира дейноста от безразсъдните действия на шофьора. Трябва тези неща бредварително да се обмислят и не се създават пречки пред бизнеса в България, защото той и без това е крехка материя.
19
0
 
1
 
! Отговори
то наркотиците струв преди 9 месеца
ат пари, откъде толкова дроги . 15 на ден . 365 * 2 години *15 средно . 11 хиляди . Нямаме толкова - 5 хиляди годишно . преди бяха 1000 . Значи се лъже да вдигат заплатите с извънредните са около 5000 лв сега . Белослава умираща от алкохол не я пребиват и явно виждат не е той проблем , неумира пред тях с 1,2 . Да лъжат като искат .
18
1
 
14
 
! Отговори
тъжно ми е преди 9 месеца
вместо да задават тъ пи въпроси и да разсъждават, да вземат просто да спазват закона. Никога не съм си позволявал дори 1 бира да пия и да карам, въпрос на принцип, въпрос на морал и възпитание. На тоз typ народ трябва вместо да му взимаш колата - 15 камшика на голо в центъра на града и бързо ще се научи
17
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Айде пияните и дрогираните да си стоят по домовете! YouTube, Instagram и Tik-Tok Са пълни с влогове на тираджии, които демонстративно вечер пият, а няколко часа по-късно вече карат! Елементарно е тези хора да бъдат намерени и да им се вземат книжките!
16
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тука има много кухи ***.4 и 9 сигурно не могат да вземат книжка за тротинетка и бълват злоба.***
15
2
 
8
 
! Отговори
ако пият преди 9 месеца
да се плашат . Стоп на пяните на пътя . Човек на възраст недовижда, недоспива, и пие . Без пиене не си върши всичко . Някои правят проверки и се справят . То ще се види след месец . Децата що всеки ден под транваи или рейс . Не пият . Не се гони брой неживи - случаите са различни с клошар и свестен човек . Скоростта носи най-много брой фаталност, не се пишат закони заради клошари
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ГЕРБ = Ред в Хаоса. Ама онзи ред като в Северна Корея, Китай и Русия.
13
4
 
10
 
! Отговори
до 81 преди 9 месеца
Тази опорка може да бъде адекватна само за някой тираджия! И без тираджии ще минем, преди 1989 година всичко се разнасяше с БДЖ Товарни превози, както е и във всички нормални държави! ТЕКСИМ работеха в чужбина, но по строго определени правила! Сега всеки се качил на камион и кара, големите специалисти, от който не става нищо, става тираджия! Имате се за незаменими, все едно сте лекари и хирурзи!Решението е ясно - товарите по БДЖ, време е да се освободят пътищата от пияни и дрогирани тираджии!
12
7
 
5
 
! Отговори
Един Българин преди 9 месеца
4, прави сте ама проблемът е във фалшивите положителни проби. Освен че са повод да те рекетира куката, чакаш с месеци и години да си вземеш камиона/колата. Не е оферта това. Трябва да се разбира за 2-3 часа дали си пиян или дрогиран и колко. Иначе и аз съм "за" да спрем войната по пътищата, но не и ако се налага да спрем пътищата изобщо. Животът ще престане да съществува такъв, какъвто го познаваме. Е, вярно може да спрем глобалното затопляне ама ще се върнем в каменната ера.
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тука разни искат шериат, жените да си знаели мястото, но тактично забравят, че мюслитата не пият
10
0
 
20
 
! Отговори
До 81 преди 9 месеца
Аз само не разбирам защо е важно шофьорите да я карат тази стока пияни или дрогирани?
9
0
 
2
 
! Отговори
До 81 преди 9 месеца
Наздраве! Пиян ***!
8
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Превозвачите явно не виждат проблем някой да врътне 2-3 ракии и да се метне на камиона.
7
15
 
6
 
! Отговори
81 преди 9 месеца
А някой от писалите по-долу шкембе войводи дава ли си сметка, че ако ги няма въпросните фирми и шофьори, те и децата им ще умрат от глад.Тя стоката не се телепортира по магазините.
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Трябваше глобата да е 20 000лв. и толкова! Дават го на ЧСИ и да се оправя!