Камарата на превозвачите: Промените застрашават транспортните дружества

Депутатите сътвориха поредната недопустима безсмислица, смятат те
11 авг 2023 14:25, Анисия Иванова
65
Камарата на превозвачите: Промените застрашават транспортните дружества
Снимка: БГНЕС

Депутатите сътвориха поредната недопустима безсмислица. Полицаите вече прилагат гласуваните промени в Наказателния кодекс: превозното средство се отнема, в случай че има наличие на наркотици или пък концентрацията на алкохол в кръвта е над 1,2 промила. А ако превозното средство не е на управлявалия, следва да се заплати неговата равностойност. Това се посочва в позиция на Камарата на автомобилните превозвачи по повод влезлите в сила законови промени, според които превозно средство ще може да се отнема при дадена положителна проба за алкохол и наркотици.

От Камарата смятат, че вместо ред законотворците за пореден път са сътворили хаос, който поражда множество въпроси. В позицията си те задават следните въпроси:

Още по темата
"Къде ще се държат отнетите тежкотоварни превозни средства и кой ще отговаря за тяхната сигурност при положение, че струват десетки и дори стотици хиляди лева? В държава, в която бизнесът едвам оцелява от всекидневното променяне на законите, липсата на експертност в институциите, сега сме напът да спрем изцяло стопанската дейност на транспортните дружества. Питате се как ли?

Отговорът е прост, когато се отнеме товарен автомобил, който не е на водача и този автомобил е натоварен, какво се случва. На първо място сроковете за доставка, на второ място евентуални разходи за претоварване, на трето място смяна с друг водач.

Има и още въпроси, като например:

Какво се случва, ако собственикът на дадена транспортна фирма е и шофьор и бъде установено, че нарушава закона? Ще заплати ли равностойността на превозното средство, или ще му го отнемат?

Всички сме наясно, че тестовете за наркотици на Пътна полиция твърде често дават фалшиви положителни проби най-вече за лекарства и болкоуспокояващи. При доказването на такава фалшива проба има ли механизъм шофьорът и/или собственикът на транспортната фирма да бъдат компенсирани за месеците, в които не са упражнявали дейността си? Все въпроси, на които не намираме отговор", пишат още те.

Камара на автомобилните превозвачи в България подчертава, че твърдо подкрепя всички усилия, които ще доведат до по-безопасни пътища.

Това обаче не следва да води след себе си хаос и да създава по-големи проблеми за бизнеса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А тези сътворени промени в НК обнародвани ли са в Държавен вестник,че да влязат в действия,ако преди това не са подложени на съмнения от отговорните инстанции за хаоса,който ще предизвикат във всички организационни структури приети и възприети за организирани действия в системи усъвършенствани в техническо и технологично отношение как Автоматизирани системи за управление на производствата в всички управления.
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Колата се конфискува, държавата я продава на търг, посветените, които знаят кога какво се пуска, се сдобиват със скъпи автомобили на безценица.
43
0
 
8
 
! Отговори
Опаа преди 9 месеца
Ехааа как яко ще се нагушат сега милиционерчетата с рушвети ..... предвиждам урожай за шапкарите !
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
звезвичките са за думата майки. Ба си цензурата.
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Като изгърмят 5-6 *** с мигрена, пиещи болкоуспокояващи, ще направят пак протест, но вече срещу този закон.
40
6
 
3
 
! Отговори
Мдааа преди 9 месеца
Ето на това му се казва милиционерщина дами и господа, същите *** закони ги имаше и по времето на Тодор Живков. Репресията се завърна ДС, МВР, БКП и отрочетата им не са спирали да ви управляват а сега ще ви грабят пак !
39
0
 
1
 
! Отговори
те ги тестват преди 9 месеца
за алкохол големите фирми . в мрежата е 20 лв. Патрула с дрегер без пломба . В нета всички са без . Конфиск на влак, на самолет , уволнение за неработене - рушвети, нехващане на търговци захранвали 5000 човека с фантамил. От притеснение ще измрат много хора .
38
0
 
8
 
! Отговори
Юни месец преди 9 месеца
За училищна екскурзии бяха изпратили пиян шофьор.Добре,че родителите го усетихме и извикахме полиция ,та го смениха .
37
0
 
9
 
! Отговори
До до 20 преди 9 месеца
Е щом всичките шофьори на една фирма пият,да вземат лиценза на фирмата .
36
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Самите полицаи си признават, че тестовете за наркотици са неточни.
35
3
 
1
 
! Отговори
До 20 преди 9 месеца
И какво ще правиш с тоя дрегер?Ще караш след 30 шофьори и ще ги проверяваш през 30 минути?
34
2
 
6
 
! Отговори
До Някой ще спечелят преди 9 месеца
Ами да не карат пияни и няма да им се налага да дават рушвети.
33
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За мен е недопустимо размера на глобата да зависи не от тежестта на провинението, а от това, каква кола се кара. Правилно е глобата да е еднаква, много висока, но еднаква за едно и също нарушение. Отнемането може да е само като гаранция, че тази глоба ще бъде заплатена. Иначе е в противоречие с равнопоставеността на гражданите. Който кара трошка за 500 лева, може да си пие.
32
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Най готино ще е като конфискуват някоя патрулка или линейка хахахаха.Това е най тъ.пият закон за последните 100 години.На един му конфискуват голф 2 за 1000лв,а на другият Порше за 200 бона.Значи си купувам един таралясник и си поемам.Сташна тъй.потия.
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 11 Ако тръгнеш от Капитана до Русе и се отбиеш през някой ТИР паркинг ще ти се изправят косите, какво правят шофьорите на камиони с чужди номера. Не били пиели мюслитата, смях в залата.
30
1
 
7
 
! Отговори
Някой ще сечелят преди 9 месеца
Хубаво ще бъде да им го "втикнат" на превозвачите !Но на практика ще се получи, че ще се увеличат ДЕСЕТОКРАТНО РУШВЕТИТЕ и за да си спасиш МПС-то ще трябва да ръсиш на фуражката . . . от ХИЛЯДАРКА =>нагоре !
29
2
 
7
 
! Отговори
До 81 преди 9 месеца
А дават ли си сметка,че децата може да бъдат убити от пиян шофьор?От глад със сигурност няма да измрат.Или ти казваш,че всички шофьори пият и карат?
28
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
Отнемане на превозните средства от пияни и дрогирани лица,САМО ТОВА Е ПЪТЯ ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА УБИЙСТВАТА ПО ПЪТИЩАТА В БЪЛГАРИЯ,друго за технически въпроси,опазване и т.н.Въпроса с конфискацията също е решен,след произнасяне на съда,общи махлеНСКИ коментари са недопустими,при тази АГРЕСИЯ ОТ НАРУШИТЕЛИ
27
2
 
9
 
! Отговори
Te4o преди 9 месеца
Подкрепям напълно новия закон, който мисли да кара пийнал или дрогиран да му мисли. Който не го прави няма за какво да се тревожи.
26
3
 
14
 
! Отговори
До 20 преди 9 месеца
Фирмата да си купи дрегер и да си проверява шофьорите.Да си ангажират кадърни шофьори ,а не пияници на ниска заплата.