Денков: Радев не иска диалог, това може да се окаже вредно

Кабинетът има програма за управление за следващата година и половина
Обновена: 17 окт 2023 12:06 | 17 окт 2023 10:34, Камелия Цветанова
188

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Николай Денков заяви, че кабинетът има програма за управление за следващата година и половина.

Той очерта основните дейности на правителството в три групи.

"Първата група е свързана с усъвършенстване на българските институции, които имат забавени реформи от години. Всички ги знаем, но по една или друга причина тези реформи не се случват или се случват половинчато. Имам предвид на първо място правосъдната система, където през последните месеци всички виждате, че има много активна работа и съществен напредък. Тук са държавната и областната администрация, която трябва да бъде дигитализирана. Това означава да се променят и нагласите и подхода на хората, които работят в тях. Тук са и образованието и здравеопазването като основни области, в които ако обществото не успее да отиде на съвременно ниво няма шанс да се справи с другите си задачи. Това са тежки промени, които трябва да бъдат реализирани и смея да кажа, че имаме доста ясен план как да се случи. Единственото затруднение е, че не може всичко еднакво интензивно да се движи и затова през последните седмици нашият фокус блеше насочен изключително към правосъдната реформа, където заедно с колегите от Народното събрание успяхме да направим няколко съществени крачки", каза премиерът по време на форум.

Още по темата

Следващата група приоритетите на кабинета са в международен план като акцентът е върху влизането на страната в Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

"Трябва да увеличим доверието в международен план, защото инвеститорите се интересуват от това. Трябва да стабилизираме политическата система, защото всички инвеститори в момента казват, че ако няма политическа стабилност, за тях това е проблем“, каза той.

Третата група дейности е свързана с модернизацията на българската икономика.

"Ние имаме дълбокото убеждение, че нашия регион - България и съседните страни трябва да работим заедно и имаме амбицията да станем водещ регион в Европа", каза Денков.

Според него в дългосрочен план едноличното управление не е добро. Коментарът му дойде в отговор на въпроса как се вземат решенията в новата политическа конфигурация.

Премиерът даде за пример промененото първоначално намерение на парламента за дерогацията при преработката на руски петрол.

"Решително бях против това, което видях като текстове. Обадихме се, казахме - това няма как да се реализира, то просто не е реалистично. Успяхме да обсъдим. Оттам беше променено между първо и второ четене.  Това е само един пример за това, ако има уважение, ако има внимание, как може да се използва този диалог между различните институции, за да изкристализират, от една страна, правилни решения, а от друга страна - решения, които са припознати и могат да бъдат устойчиви във времето. Със съжаление трябва да кажа, че до момента има една институция, която не се включва в този процес. Това е Президентството. Това е разочароващо и предвид ситуацията, която се развива около нас, това би могло да бъде и доста вредно и затова моят призив към всички институции е да търсим диалога, да търсим начина, по който да обсъждаме, за да можем да вземаме най-правилните решения", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Руските олигарси и приятели на Путин- Мордашов,Чорни,Милер, Усманов,Дерипаска, Викселберг, Микелсон,Ротенберг ,Абрамович,Авен са дълбоко загрижени и страдат за съдбата на средностатистическия българин.
153
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Слава на Денков, см ъ рт за кРадев!
152
2
 
3
 
! Отговори
Аха преди 6 месеца
Вредно е само онова..... Денкооглу
151
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Греноватапутка сереАканодрисниво омазано обилнос хемероианална кръв за което няма доказателства че не е само от сцепване след погрешно сядане на скоростен лост в кола Запорожец
150
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
За да сеосереДрисльото треа дасеОкенза
149
1
 
6
 
! Отговори
За академика разбрах преди 6 месеца
вече защо е в политиката! Колегите му просто не могат да го търпят и са го изгонили! С това ни правят мечешка услуга, но и ние трябва да повторим направеното от колегите му!
148
1
 
5
 
! Отговори
Денков е вреден заBG преди 6 месеца
Денков говори, че трябва да има вътрешно (в държавата) единство, имайки предвид президента, който се цепел ..., но в същото време като същински английски колонизатор прилага формулата "разделяй и владей" що се касае до коментарите му на протестите на земеделците, на енергетиците и на палестинците - твърдейки, че видите ли измежду тях имало групи с различни (противоположни) интереси. А с твърдението му че "ХАМАС трябва да бъде унищожен" направо ни прави мишена на арабите !!!
147
4
 
3
 
! Отговори
Прецедента Радефффф преди 6 месеца
Не съм го избирал
146
2
 
3
 
! Отговори
Мутрофанова преди 6 месеца
Руските олигарси и приятели на Путин- Мордашов,Чорни,Милер, Усманов,Дерипаска, Викселберг, Микелсон,Ротенберг ,Абрамович,Авен са дълбоко загрижени и страдат за съдбата на средностатистическия българин.
145
4
 
7
 
! Отговори
Радев преди 6 месеца
С терористи не разговарям!!!
144
2
 
16
 
! Отговори
Алф преди 6 месеца
Тоя академик си е добре известен в интелектуалните среди като гълтач на семенна течност, но от това не се повишава интелекта, само се омаскарява един дъртак с подобна глупост като това ЕкоФин - фирма ли е, животно ли, всички знаят, че е корумпирано до козирката това недоразумение на генетиката.
143
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Не разбрахте ли , че цяла Европа вече си иска социализма или някаква близка форма на управление . Хората не оцеляват без силни държави .Не може само олигархия , трябва и държавност
142
2
 
22
 
! Отговори
истина преди 6 месеца
Денков-терориста пак ли се е надрусал и говори глупости... скоро ще бие ББ по тъпотии... напредва с големи крачки....
141
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
"......Тук са и образованието и здравеопазването като основни области...." тези области са така "усъвършенствани", че повече няма накъде.....Ако ще се пробват върху тях още година и половина, по-добре да бъдат закрити и всеки да се справя както може...Абсолютно небългарски, продажен и противен "кабинет"..
140
0
 
8
 
! Отговори
БЕЗПРИСТРАСТЕН преди 6 месеца
Докато първо политиците,а после и гражданите не разберат,че трябва да има съгласие да се работи много интензивно,да се правят промени-нищо добро не ни чака.Светът се развива с бързи темпове и ако ние не се пригодим към тях,отново ще изостанем и това ще е на нашия гръб.Всички политици се заклеват,че ще работят в полза на държавата,но е видно,че не е така.Те винаги могат да отидат в уредени евр.д-ви(всеки има имот там),а ние работещите ще опъваме каиша до смъртта си.
139
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На практика : Квото кажИ Шиши , ПАК !
138
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Питане , беС заобикалки :Кога ще спрете ИСЛЯМИЗИРАНЕТО на Европа ???
137
1
 
9
 
! Отговори
Паткан преди 6 месеца
Дамаката превръзка на Пеевски !
136
1
 
10
 
! Отговори
Питагор преди 6 месеца
Денков реално е на този пост благодарение на Радев.
135
0
 
19
 
! Отговори
д-р. Марко Садов преди 6 месеца
Тия от 3 години нищо не свършиха -ФАКТ! Мислят само за Украйна и Палестина ,а в България всичко е на самотек... Където пипнат бъркотия .Последно електронни рецепти-попълването на една такава отнема 15 минути на личния лекър има лекъри ,които трябва 10 часа на ден да въвеждат само рецпти...