Петков: Няма смисъл от нови избори, а от преосмисляне формулата на управление

Той е съгласен с Даниел Митов, че партийните лидери трябва да са в кабинета
9 дек 2023 20:30, Нели Христова
172
Петков: Няма смисъл от нови избори, а от преосмисляне формулата на управление
Снимка: БГНЕС

Три месеца преди ротацията - Даниел Митов от ГЕРБ даде заявка в ефира на "Събуди се" за това, че е добре партийни лидери да са в кабинета, за да носят политическа отговорност. Пред NOVA съпредседателят на ПП Кирил Петков одобри идеята. И посочи - партията му ще спази уговорката за ротацията, а при нея смяна на министри може да има.

По-рано Даниел Митов от ГЕРБ заяви, че дори и да има разписан механизъм за некоалицията, проблемите ще продължат, а те се коренят в това, че в сегашния формат на управление партийните лидери не са в правителството. Така, според него, политическата тежест се е изместила в парламента в такава степен, че никой не гледа към изпълнителната власт като към авторитет, който задава "пътя и тона". Пред NOVA съпредседателят на ПП Кирил Петков обяви, че е за това политически лица да са в правителството.

Няма смисъл от нови избори, а от преосмисляне формулата на управление. А договор между партиите няма да реши проблема. "Дори да се създаде такъв механизъм, отново ще се раждат същите проблеми. А това идва от факта, че самото правителство няма да е съставено от лидерството на партиите, които имат тежест в парламента", заяви Даниел Митов.

От своя страна съпредседателят на ПП Кирил Петков посочи, че идеята политически лидери да са в правителството е добра.

"Това, което аз лично научих за състава на правителството, е по-добре да са политически лица, с ясна политическа отговорност, отколкото експерти, които всъщност не знаеш дали нямат някаква скрита зависимост. Според мен е отговор и ясната отговорност и е по-честния начин", заяви Кирил Петков.

Ще сменят ли министри при ротацията и вижда ли в правителството “Денков-Габриел” място за конкретни политически лидери Даниел Митов от ГЕРБ не посочи. „Ако има министри, които преценим, че не са се справили, ще го мислим”, заяви той.

При ротацията на премиерите Денков-Габриел смяна на министри може да има, но при условие. "Зад всяка една смяна на всеки един министър, ако това правителство продължава, ще бъде функция на всички да се съгласим, не може да има отделни съгласия, частични разговори по телефон. Сядаме всички, обсъждаме плюсовете и минусите на всеки кандидат и тогава взимаме това решение", заяви Кирил Петков.

Опозицията в лицето на БСП отново нападна управляващите. „Там става въпрос за люта битка кой да вземе „Лукойл”, кой да овладее потоците, вносът и износът на горива. Вие виждате, че от едната страна стоят ГЕРБ и ДПС, а от другата ПП- ДБ, поне в публичния спор. Ние нямаме представа за задкулисните им разговори”, заяви Корнелия Нинова.

Кой ще е новият собственик на рафинерията е ключов въпрос и за „Продължаваме промяната”.

"За мен много е важно, ако има купувач на "Лукойл", този купувач да бъде много ясно кой е, да не бъде скрит зад някаква офшорка. Представете си някаква офшорка, не се знае кой е отзад и тази сила да може да вдига цените, да падат цените. Когато си реши това, наистина може да повлияе на едно правителство почти веднага, така че аз мисля, че ще бъде много, много важно ние да знаем кой е собственик", заяви Кирил Петков

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
6
 
! Отговори
До Христо Христов преди 9 месеца
Никой никога не е гласувал за тях, затова ревем. Ти кво се правиш на ощипана госпожица, не знаеш ли, че са спуснати с парашут от ЕС??
42
5
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
Какво ревете бе, про'с'таци неграмотни?! На 2 Април ВИЕ гласувахте за тия.
41
3
 
7
 
! Отговори
Ралица преди 9 месеца
Божков вече няма да плаща юмруци няма да излизат вече се уреди ха отровите заминаха шарлатаните вече са в парламента така че всичко е съвсем друго
40
3
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
Че то и Шел ще вдига и сваля цените щом му отърва и може.
39
11
 
8
 
! Отговори
Ралица преди 9 месеца
България беше стабилна при Борисов
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Ралица - Миш маш със сплути зеленчуци и развалени яйца!
37
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Костадинов става премиер, излизаме от ЕС, излизаме от НАТО, присъединяваме се към Руската федерация, заживяваме свободни и честити, може и мелодия на годината да върнат даже.
36
3
 
12
 
! Отговори
Дедо преди 9 месеца
Тия двамата на снимката са като Петър Стоянов и Иван Костов през 97 на,но от Али Експрес
35
12
 
6
 
! Отговори
Ралица преди 9 месеца
Държавата работеше при управлението на Борисов ОТ 3 год какво е
34
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Момчета,внимавайте в картинката.Политиката не е игра,а сериозно занимание.Ако пак доведете на власт тия,срещу които протестирахме,няма да ви го простим.
33
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Костадинов - премиер!
32
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няма смисъл от нови избори, щото пак ще са като предните - прах в очите на избирателите и пак ще ни назначат д.педавци. Урсула ни ги назначи тея. Няма избори, има манипулация и гавра с хората. Докато не ги изселим с камъни по тиквите, никога няма да се оправим!
31
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако има обединена проруска коалиция, ще спечели изборите!
30
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дали не се опитват да ни пробутат пак Боко за премиер?
29
4
 
13
 
! Отговори
А,ха преди 9 месеца
Подготвят ни за Борисов и Пеевски в управлението.Ами ,кажете си го направо.
28
6
 
13
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 месеца
до 27 Радев ли ти е виновен веее, кравар или тия които гласуваха вчера за оръжие за Украйна..Тиквата, Парапета, Плондера Пеевски, Ам Гъл, Христо Иванов козела мазното педалченце Асенката "Облещения"?
27
4
 
14
 
! Отговори
Инвеститор в активи преди 9 месеца
Освен това икономиката на България в момента работи за подпомагане на Украйна, която потъва и ще бъде превзета рано или късно от Русия и всички пари ще отидат на вятъра.
26
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вече трябва да събираме камъните за промяна на формулата . Идват най гладните времена от годината . Гладните даващи БТР и на Украйна . Сглобката да си ходи в Украйна.
25
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
НЕ мислете какви промени да правите в кабинета , а как да свалите главния злосторник Гумен Гуменеков Радев!!
24
5
 
13
 
! Отговори
Има преди 9 месеца
защото на Нови Избори и 4% няма да Съберете - видя се какво стана в София на 2рия тур за Кмет - само 4000 фалшиви гласа ви спасиха!