Работата на НС била характерна за тоталитарните общества

Вигенин: Няма желание за диалог с опозицията
64
Работата на НС била характерна за тоталитарните общества
Снимка: БГНЕС

"Налага се един модел на управление и на работа на Народното събрание (НС), който е по-характерен за едни тоталитарни, авторитарни общества, а не за европейска демокрация. Ние няма да стоим безучастни", коментира в парламента Кристиан Вигенин по повод случващото се в пленарната зала.

Той уточни, че левицата ще участва в дискусиите по Конституцията и по държавния бюджет.

"Няма в момента председателски съвет, очевидно няма желание за диалог с опозицията", отговори той на въпрос. И посочи, че днес при безредиците в залата не е била дадена почивка, както би трябвало според правилника, защото, по думите му, „г-н Пеевски не позволи“. След това поисканата почивка от БСП също не беше дадена, защото очевидно ДПС не искаше да има такава, за да бъде претупано всичко, добави той. (Когато Вигенин поиска сутринта в пленарната зала почивка от името на група, председателят на НС Росен Желязков обясни, че няма как да я даде, защото депутатите от БСП не са в залата).

"Сами си правете изводите що за парламент, що за председател на парламента имаме, който действа под диктовката на народни представители, били те широко известни", коментира Кристиан Вигенин.

Това, което се случва днес в парламента, е един елемент от цялостната влошена среда, това нито е европейска демокрация, нито е модерна държава, това е форма на насилствено управление, което така, както върви, скоро ще започнат да забраняват наши интервюта по телевизиите, няма да можем да вземаме думата тук, няма да има дискусии, няма да има правила, подчерта депутатът.

Според социалистите на практика днес заседанието се провежда в разрез с правилата, които то само си е гласувало. Стана редовна практика да се гази правилникът, който е с ранг на закон, подчерта Вигенин. И припомни, че в него е записано, че председателят по изключение, в изключителни случаи, може да предлага нови точки в дневния ред. Днес беше поставен нов рекорд – два законопроекта, приети сутринта, бяха скорострелно обединени в един, след което вкарани в зала, без да се даде разумен срок за предложения на второ четене и в нарушение на правилника, изтъкна представителят на левицата.

Това, което ни предизвика, е предполагаемият финал на днешното заседание, в което председателстващият Росица Кирова три пъти го закри, след което даде почивка от 1 час, посочи Вигенин. Искам да обърна внимание, че на практика заседанието е закрито, никъде не пише, че това става с удряне на звънец, това по-скоро е сигнал, отбеляза той. За нас това, което се случва, е напълно нелегитимно, а целта е силово да се „претупа“ и държавният бюджет, въпреки че все още има част от него, която не е приета от бюджетната комисия, смята представителят на социалистите. Ние наистина не разбираме в какво се превръща това НС, това е абсолютно безобразие, което се случва, в никакъв случай не мога да кажа, че тези действия са предизвикани  от поведението на „Възраждане“ днес, тъй като нищо не предполага тези нарушения на правилника, изтъкна Кристиан Вигенин. ПГ на „БСП за България“ внимателно ще помисли какви ще бъдат по-нататъшните ѝ действия в съответствие със случващото се, добави той./БТА, Нелли Желева/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още по темата: парламентвигенин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Копейките червените партизани и комедиантите от инт искат да взривят държавата И трите парти изпълняват една поръчка от авторитарен диктатор еххх лошо им е ще връщат денги
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
БКП ще говори за демокрация това ми звучи като виц :) Нинова ходи в твоята русия която браниш да видиш що е то истинско тоталитарно общество Смешни сте вие от Бсп
52
0
 
3
 
! Отговори
Любопитен преди 9 месеца
Абе тоя Вигенин с лява резба ли бе?
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
РАЗДАЙТЕ БОКСОВИ РЪКАВИЦИ НА ДЕПУТАТИТЕ И ПУСНЕТЕ ШОУТО ПО НАЦИОНАЛНАТА ТЕЛЕВИЗИЯ ! ЗА ДА ПОКРИЕ ЧАСТ ОТ ЗАПЛАТИТЕ ИМ ! ТАКА ЩЕ ИЗПЪЛНЯТ ЗАВЕТА НА ЛЕВСКИ: КОГАТО ГУБЯ, ГУБЯ САМО СЕБЕ СИ, КОГАТО ПЕЧЕЛЯ, ПЕЧЕЛИ ЦЯЛ НАРОД !
50
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Разбира се. За демокрациите е задължително спазването на законите от тези, които ги създават и тези, които се крепят на тях. Когато те сами се почувстват над закона, това вече е тоталитаризъм. Рязането на паметника на съветската армия се оказва незаконно.
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
БКП-то уйде у дерето...
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не е лесно да си председател на изчезваща партия...
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Лъжливата лелка Нинова, все повече се превръща в истеричната лелка Нинова, докато води БКП-то към четирипроцентната граница. ПП. Хе-хе...
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Aйge нeмa нyжga... Moooлa ти ce...
45
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
К*рнелия като си отвори мазната устичка, освен змии и гущери, друго не може да потече
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Стрина Корни да посочи в кое тоталитарно общество има опозиция, която през час да дава брифинги и да плюе по управляващите?
43
0
 
3
 
! Отговори
нафърфорий преди 9 месеца
Виж, "Мадам" Ниновъ, Първу: На два столъ не съ седи щото шъ паднеш, а, чекай, бе, ти вече падна!!! Втору: Не можеш да служиш на двама Господари едновемено - и на Идеята, и на Мамонъ, щото е речено: "Единия шъ обикнеш, а другия ще намразиш"! Та, седни и помисли на кого избираш да "служиш"!!!
42
4
 
1
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 9 месеца
75% от украинците, които имат интернет са гледали 4 часовата пресконференция на Путин пред журналисти и граждани на Русия, които му задаваха въпроси.
41
0
 
4
 
! Отговори
Да допълня... преди 9 месеца
До Арестувайте Опозиция 31 Едва ли някой им плаща. Те са си такива гл.а.***.ви по наследство.Предава се генетично.
40
2
 
0
 
! Отговори
Public enemies преди 9 месеца
Трабва нови лица и партии и 60-70 процента от българите да гласуват, тези са прекалено изтъркани и скоро избирателната активност ще падне до 20 %.
39
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вече се вижда, че единственият начин това НС да спре да работи и да бълва вредни за България закони е барем 50 хиляди души да стоят отвън и да не допускат депутатите на работа. През 2013 Пеевски не стана председател на ДАНС, щото имаше поне 30 хил. души на протест. Но за 10 години висене пред смарт фоните и таблетите и след пандемията не останаха истински мъже да вземат нещата в свои ръце. Посолството в момента спретва един кротък Майдан за овчедушните българи
38
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да се смееш ли, да плачеш ли? Самото управление вътре в самата БСП е тоталитарно. Затова всички един по един напускат партията (последна беше Весела Лечева) и на всеки следващи избори БСП получава все по-малко гласове. Накрая ще останат само Ниновица и Вигенин.
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тоталитарните общества са друга работа. Не бъркайте понятията.
36
0
 
2
 
! Отговори
Не може преди 9 месеца
До Време е! Как БСП ще се самоарестува,тези не са нинжи да си правят харакири.
35
0
 
5
 
! Отговори
Алън Грант преди 9 месеца
Точно БСП да говори за тоталитарно общество,забравихте ли какво правеше БКП до 1989-та?