Тагарев: Заплахата за България остава, интересът ни е Украйна да победи

Той определи като много странна идея да се покани руския посланик за интервю
Обновена: 18 дек 2023 08:55 | 18 дек 2023 08:55, Нели Христова
650
Тагарев: Заплахата за България остава, интересът ни е Украйна да победи
Снимка: БГНЕС

С 800 милиона лева е по-голям бюджетът за отбрана тази година спрямо миналата, а следващата ще бъде с 800 милиона по-голям, отколкото през тази. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев.

С тези разходи се покриват трите големи военни проекта за ВВС, за сухопътни войски и за ВМС. 9 милиарда лева вече са заложени за тези три големи проекти, обясни военният министър пред БНТ.

Той посочи, че през първото тримесечие на 2025 г. трябва да дойдат самолетите Ф-16, а от средата на 2025 г. ще започнат да постъпват и бронираните машини Страйкър. "Ще видим в кратки срокове българската армия преобразена", каза Тагарев.

Според него трябва да инвестираме в зенитни ракетни комплекси, в брегови ракетни комплекси. "Ще стартираме и по-малки проекти свързани със закупуването и производството на дронове", добави той.

Тагарев заяви, че заради войната на Русия срещу Украйна заплахата за България остава, макар че вниманието в последно време беше пренасочено към Газа. Той уточни, че заплахите са свързани със свободата на корабоплаване, морските мини, дроновете и т.н.

"Рисковете си остават за нас, но не това е големият ни проблем. Ако Русия надделее в тази война, ще минат само няколко години и тя ще продължи своята агресивна политика. Затова нашият стратегически интерес е Украйна да победи", обясни министър Тагарев.

По отношение на ситуацията на фронта, той посочи, че вървят много тежки боеве, всеки ден загиват по 1000 души от едната страна, не знаем колко са от другата, няма териториални изменения. "Украйна не може да тръгне напред, защото няма авиация. При това положение е трудно да се говори за контраофанзива", добави министър Тагарев.

По актуалната тема за Паметника на съветската армия и неговото премахване, той подчерта, че паметник не е вярното име. По отношение на заплахите от страна на Русия и по-конкретно за говорителя на руското МВнР Мария Захарова Тагарев само отбеляза, че това е нейната работа. "Но премахването е наше решение. Наше е решението какво да ще се прави с тази композиция в центъра на София, нейното място е в някакъв музей", заяви Тагарев.

Той определи като много странна идея да се покани руския посланик за интервю.

"Трудно бих си представил през 1940 г. Би Би Си да излъчи интервю с германския посланик. Не виждам необходимост какво казва страната, която ни е обявила за враг", каза Тагарев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


650
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
508
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
През 1998 г. Бонка Шаламанова също е вписана като управител на Прокон ООД. Интересно е, че това съвпада с издигането на съпруга й за заместник-министър на отбраната в кабинета Костов. През май 2000 г. Тодор Тагарев е заличен като управител и ръководството остава в ръцете на Шаламанова и Стоян Аврамов. Три години по-късно, през юни 2003 г., Тагарев прехвърля своите дялове на съпругата си Петя. Размени има и в семейство Шаламанови Бонка дава дяловете си на Велизар. Управител остава Стоян Аврамов, но е добавена и Петя Тагарева.
507
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Фирмата Прокон ООД е основана през 1995 г. В решение на Софийския ГС е записано, че фирмата се регистрира с капитал от 51 000 лева, разпределен в 51 дяла, който се разделят поравно между трима съдружници Стоян Аврамов, Тодор Тагарев и Бонка Шаламанова. Дружеството се представлява и управлява от Аврамов и Тагарев. Бонка Шаламанова е съпруга на добре известния Велизар Шаламанов бъдещ служебен министър на отбраната в кабинета Близнашки, депутат от ДБ в два парламента и инфлуенсър в областта на отбраната и сигурността.
506
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Министерство на отбраната подписва договор за доставка на безпилотни летателни апарати на стойност 9 млн. лв. без ДДС т.е., близо 11 милиона лева. Изпълнител е обединение от две български фирми Контракс АД и Телесис ЕООД. Собственик и управител на последната е Стоян Аврамов, който от своя страна се оказва дългогодишен съдружник във фирмата Прокон ООД, където основният капитал се държи от Петя Тагарева, съпруга на настоящия военен министър Тодор Тагарев!
505
8
 
2
 
! Отговори
Куку преди 5 месеца
В Рашка 100 години едно и също-лагери,голодомор,войни със съседите,трепане на журналисти и политици,експерименти.Накрая виновни са американците,евреите,тайните общества.Пародия на държава!
504
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Трябва да си напълно безмозъчен, за да твърдиш, че Украйна ще победи, след като укроармията пет месеца контраофанзива нищо не направи и след като съотношението на силите е в полза на Русия - и по жива сила, и по оръдия, и по РСЗО, и по танкове, и по дронове, и по изтребители, и по зенитно ракетни системи, и по снаряди и т.н.
503
2
 
12
 
! Отговори
просто крадец преди 5 месеца
петя тагарева и бонка шаламанова жените които движат военната промишленост
502
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
по-голяма заплаха за българия от нейните безмозъчни, продажни политици няма!!!
501
1
 
11
 
! Отговори
кубанская столица преди 5 месеца
НЕ разбирам, колко е печалба в лева на България, ако уркаина ще победи? Ала това не се случи никога
500
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Безвъзвратни загуби на Украинските въоръжени сили от началото на СВО: 383 хиляди убити и ранени украински бойци, унищожени - 2521 танка, 11556 бронетранспортьора , артилерия и миномети - 8500 ствола, РСЗО (ракетни системи за залпов огън) - 1189, БПЛА - 9867, самолети - 553, вертолети -259, ЗРК (зенитно ракетни комплекси) - 442. В сметката трябва да се включат и осем зенитни комплекса Пейтриът, унищожени от руските сили
499
1
 
15
 
! Отговори
Интересът ни е преди 5 месеца
да получиш удар. Сърдечен, мозъчен или стрелкови. Когато и да стане, все е късно за клетата майка България.
498
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Каква заплаха .смях абе какви са тия пионки настанени в министерствата и парламента!
497
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Заплахата за България се казва: ГЕРБ-ПП-ДБ-ДПС, Тагарев, А. В. Денков
496
0
 
28
 
! Отговори
r преди 5 месеца
Магарев, Украйна не може да победи. Никога.Зеленски да отстъпва територии, иначе оня ще му избие народа.1 млн. украинци до сега са избити.Не ме интересуват нито украинци, нито руснаци. Най-потърпевши сме ние.Веднага да подписват мира.
495
1
 
27
 
! Отговори
Хан Крум преди 5 месеца
Оставка, съд , затвор!
494
0
 
31
 
! Отговори
Опа преди 5 месеца
Щом интересът му е Украйна да победи да ходи де се бие.
493
1
 
23
 
! Отговори
и още преди 5 месеца
Българското правителство даде коридор за самолетите на САЩ за войната на САЩ в Югославия. И какво получи насреща - едно голямо нищо ! - Визите си стоят
492
0
 
20
 
! Отговори
121 преди 5 месеца
Алкохола и наркотиците не прощават никому...
491
0
 
18
 
! Отговори
Мишо преди 5 месеца
Украйна вече е загубила! Без помощта ЕС и САЩ бойните действия отдавна да са приключили. Но руснаците не бързат, на тях не им е изгодна бърза победа, искат запада максимално да е "All In" и тогава ще пищят къде са ни паричките.
490
0
 
27
 
! Отговори
Мишо преди 5 месеца
Задачата ти е България да процъфтява и да се развива, хората да стават по-богати, по-уверени в своето утре! Но вие изпълнявате платени чужди интереси. Това е съвременното робство "Робството на българските политици"!
489
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Сега като даваме мило и драго с решение на управляващото мнозинстео какво получаваме. Нито един външно политически въпрос на Бг не е решен.