Тагарев: Заплахата за България остава, интересът ни е Украйна да победи

Той определи като много странна идея да се покани руския посланик за интервю
Обновена: 18 дек 2023 08:55 | 18 дек 2023 08:55, Нели Христова
650
Тагарев: Заплахата за България остава, интересът ни е Украйна да победи
Снимка: БГНЕС

С 800 милиона лева е по-голям бюджетът за отбрана тази година спрямо миналата, а следващата ще бъде с 800 милиона по-голям, отколкото през тази. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев.

С тези разходи се покриват трите големи военни проекта за ВВС, за сухопътни войски и за ВМС. 9 милиарда лева вече са заложени за тези три големи проекти, обясни военният министър пред БНТ.

Той посочи, че през първото тримесечие на 2025 г. трябва да дойдат самолетите Ф-16, а от средата на 2025 г. ще започнат да постъпват и бронираните машини Страйкър. "Ще видим в кратки срокове българската армия преобразена", каза Тагарев.

Според него трябва да инвестираме в зенитни ракетни комплекси, в брегови ракетни комплекси. "Ще стартираме и по-малки проекти свързани със закупуването и производството на дронове", добави той.

Тагарев заяви, че заради войната на Русия срещу Украйна заплахата за България остава, макар че вниманието в последно време беше пренасочено към Газа. Той уточни, че заплахите са свързани със свободата на корабоплаване, морските мини, дроновете и т.н.

"Рисковете си остават за нас, но не това е големият ни проблем. Ако Русия надделее в тази война, ще минат само няколко години и тя ще продължи своята агресивна политика. Затова нашият стратегически интерес е Украйна да победи", обясни министър Тагарев.

По отношение на ситуацията на фронта, той посочи, че вървят много тежки боеве, всеки ден загиват по 1000 души от едната страна, не знаем колко са от другата, няма териториални изменения. "Украйна не може да тръгне напред, защото няма авиация. При това положение е трудно да се говори за контраофанзива", добави министър Тагарев.

По актуалната тема за Паметника на съветската армия и неговото премахване, той подчерта, че паметник не е вярното име. По отношение на заплахите от страна на Русия и по-конкретно за говорителя на руското МВнР Мария Захарова Тагарев само отбеляза, че това е нейната работа. "Но премахването е наше решение. Наше е решението какво да ще се прави с тази композиция в центъра на София, нейното място е в някакъв музей", заяви Тагарев.

Той определи като много странна идея да се покани руския посланик за интервю.

"Трудно бих си представил през 1940 г. Би Би Си да излъчи интервю с германския посланик. Не виждам необходимост какво казва страната, която ни е обявила за враг", каза Тагарев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


650
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
466
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Защо никой нищо не каззва за войната на Израел на територията на Газа ?!? Цивилните жертви от страна на палестинското население за отрицателно време са вече 2О ООО. Не е ли неудобно Нато да мълчи нали са за мира ?!?
465
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До колегат от по предходно мнение. Кои територии може да си върне украйна ?!? Ами че те не стават за живеене , а и самото население на Донбас няма да приеме украинско управление. За Крим не говорим изобщо абсурд.
464
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По-неприятен и от Плевнелиев, поdметка на консулството
463
2
 
21
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 9 месеца
Не мога да разбера защо американците залагат на толкова *** протежета тук. Г-н посланик, теглете им по един IQ test, ей така ориентировъчно. Хора под индекс 80 не ви вършат добра работа.
462
3
 
47
 
! Отговори
д-р Иванов преди 9 месеца
'' Интересът ни е Украйна да победи'' - тоя го е напекло декмврийското слънце.В негов интерес е даа се отделят повече средства за психиатричните клиники,та да иде да се полекува
461
1
 
14
 
! Отговори
ПЕНКО преди 9 месеца
.... " ДА АМА НЕ " !!!!!!!!!!!!
460
1
 
21
 
! Отговори
Министър преди 9 месеца
Този отново не е питал г-н Путин какво мисли по въпроса с победата на Украйна. Дори и парите за отбрана си ги смята в левове, въпреки че мутрата от Банкя ни бил вкарал в еврозоната. С такива политици, министри и депупати, които правят пърформанси, нищо добро не чака Българията ни. Честита да им Новата 2024 г. Особено на генералите, които все забравят да си сложат шапките. все си Ами ти, може и да нямат пари, за да си ги купят.
459
1
 
7
 
! Отговори
ново преди 9 месеца
От Днепър, чрез прогизналата земя е започнло навозняване на Киевското метро и Киев. Метрото е наводнено. Покачването на подземната вода продължава. Вероятно скоро време ще се наложи населението на града да го напусне.
458
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вместо да вървим по стъпките на развитите източноевропейски страни Полша Чехия Унгария и Словакия дори Румъния , ние правим едни неща които ги правят бившите Съветски републики например Украйна Армения и Грузия и ще затънем като тях може би дори по зле ! Предадохме се на САЩ.
457
2
 
28
 
! Отговори
ПроСоТо преди 9 месеца
прав е фашизоидаТагаренко :..-Заплахата за Бг остава ...ТОЙ ВСЕ ОЩЕ Е ТУК и ЗАПЛАШВА националната сигурност !!!!!...Но вие си "цъкайте" на "смартфоните",цъкайте си !...Зер ТОВА осмисля животеца ви..
456
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сега нарочно казват че може да бъде дадена новата конституция на К. Съд , за да се приспят хората и да минат без проблеми големите промени. После ще попълнят състава на КС със свои хора и дори да се внесат проблемните точки те ще останат. Момента за действие ще бъде изтърван и после край.
455
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До адвоката , нищо не можеш да нареждаш на Тагарев от компютъра и от дивана от дневната или от офиса. Без всенароден протест няма да стане.
454
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ами нали точно това е целта на проекта на конституция. Да бъдат вкарани в управлението лица с двойно гражданство които да изтърбушат България от вътре а и от вън разбира се , да се прокара американската поюитика за Източна Европа , уж че щото да се откъсне от Русия да се натресе на Турция.
453
1
 
15
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 9 месеца
Тагарев,я се опитай да си видиш ушите без огледало
452
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Като разоръжите България и ни назначите турски гражданин за пезидент ще изпълните поръката на Чърчил - България картофено поле и турски вилает. Пояснения, след балканската и междусъюзническата война България обявява неутралитет! Чърчил иска от нас да се включим към него, който бива разбит при Дарданелите и затова ние сме му виновни. Ние сме му виновни, но той забравя, че Великобритания работи против нас, в резултат на което след Междусъюзническата война Сърбия и Гърция ни отмъкват територии!!!!!
451
0
 
17
 
! Отговори
Проблема Тагарее преди 9 месеца
трябва да бъде разрешен. Или Български интереси или икраински... Селд решението на проблема Тагерве, нардоното събранив да обяви името на територията... Българска теротория или укро виалет.
450
1
 
17
 
! Отговори
2 преди 9 месеца
Защо избяга в Русия сега?Или е предал важна информация,или най-вероятно е станало опасно да остане в Украйна.Ситуацията в страната се нажежава с всеки изминал ден.Провалът на фронта води до политически хаос на бъдещите президентски избори в Украйна.Става опасно да си на Незалежная.Всеки,който може заминава.Отдавна има масово бягство на наемници.Ако преди те с удоволствие ходеха на сафари за да получат пари,днес е страшно на фронта.За чуждите наемници отиването в Украйна е равносилно на смърт.И това е знак за предстоящо поражение,което дори лидерите на Украйна вече не могат да скрият.
449
1
 
15
 
! Отговори
1 преди 9 месеца
1"Архангел Спецназ": Украйна е на ръба на колапса. Много интересен инцидент се случи на фронта, когато пилот от киевският наркокартел премина на руска страна. Както се оказа, пилотът тайно е сътрудничил на ВС на РФ от самото начало на СВО. И сега, оказва се, той най-накрая е преминал към собствените си хора. Някой сравнява тази новина с избягалия от Русия летец-предател Максим Кузминов, но не. Кузминов продаде хората си за пари, уби членовете на екипажа и избяга за лична облага. Пилотът от киевският наркокартел явно е запазил честта си и не е воювал срещу цивилни.2Защо избяга в Русия с
448
2
 
22
 
! Отговори
333 преди 9 месеца
Този е много противна личност.
447
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Разширяването на НАТО беше грешка и Русия не може да бъде победена на бойното поле - New York Times. Американският вестник отбелязва, че САЩ е трябвало да "направят повече" за включването на Русия в световния ред след разпадането на СССР и че разширяването на НАТО доведе до конфликт. Сега, както се отбелязва в статията, Украйна не е в състояние да си върне загубените територии и САЩ трябва да я принудят да премине в отбрана. Изданието вижда шанса на Киев да се върне към предишните си граници само в резултат на преговори, а не на бойното поле.