Тагарев: Заплахата за България остава, интересът ни е Украйна да победи

Той определи като много странна идея да се покани руския посланик за интервю
Обновена: 18 дек 2023 08:55 | 18 дек 2023 08:55, Нели Христова
650
Тагарев: Заплахата за България остава, интересът ни е Украйна да победи
Снимка: БГНЕС

С 800 милиона лева е по-голям бюджетът за отбрана тази година спрямо миналата, а следващата ще бъде с 800 милиона по-голям, отколкото през тази. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев.

С тези разходи се покриват трите големи военни проекта за ВВС, за сухопътни войски и за ВМС. 9 милиарда лева вече са заложени за тези три големи проекти, обясни военният министър пред БНТ.

Той посочи, че през първото тримесечие на 2025 г. трябва да дойдат самолетите Ф-16, а от средата на 2025 г. ще започнат да постъпват и бронираните машини Страйкър. "Ще видим в кратки срокове българската армия преобразена", каза Тагарев.

Според него трябва да инвестираме в зенитни ракетни комплекси, в брегови ракетни комплекси. "Ще стартираме и по-малки проекти свързани със закупуването и производството на дронове", добави той.

Тагарев заяви, че заради войната на Русия срещу Украйна заплахата за България остава, макар че вниманието в последно време беше пренасочено към Газа. Той уточни, че заплахите са свързани със свободата на корабоплаване, морските мини, дроновете и т.н.

"Рисковете си остават за нас, но не това е големият ни проблем. Ако Русия надделее в тази война, ще минат само няколко години и тя ще продължи своята агресивна политика. Затова нашият стратегически интерес е Украйна да победи", обясни министър Тагарев.

По отношение на ситуацията на фронта, той посочи, че вървят много тежки боеве, всеки ден загиват по 1000 души от едната страна, не знаем колко са от другата, няма териториални изменения. "Украйна не може да тръгне напред, защото няма авиация. При това положение е трудно да се говори за контраофанзива", добави министър Тагарев.

По актуалната тема за Паметника на съветската армия и неговото премахване, той подчерта, че паметник не е вярното име. По отношение на заплахите от страна на Русия и по-конкретно за говорителя на руското МВнР Мария Захарова Тагарев само отбеляза, че това е нейната работа. "Но премахването е наше решение. Наше е решението какво да ще се прави с тази композиция в центъра на София, нейното място е в някакъв музей", заяви Тагарев.

Той определи като много странна идея да се покани руския посланик за интервю.

"Трудно бих си представил през 1940 г. Би Би Си да излъчи интервю с германския посланик. Не виждам необходимост какво казва страната, която ни е обявила за враг", каза Тагарев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


650
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
446
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
58-а обСпН(опълчение от спецназовци на ДНР) изпратиха своите "птички" да се лутат в позициите на зомбираната по наовски стндарт биомаса. След нальота на бойните безпилотни летателни апарати на 58-а обСПН на 1-ви Донецки армейски корпус нито едно от зомбитата на киевската хунта не остана непокътнат.
445
1
 
9
 
! Отговори
1 преди 9 месеца
В рамките на 24 часа зомбитата на киевският наркокартел в и около Кринки претърпяха комплексно огнево поражение. Поради логистични проблеми зомбитата претоварват лодките, опитвайки се да осигурят необходимия обем трансфери. ВС на РФ унищожи обекти на военната инфраструктура и пунктове за съсредоточаване на зомбита, както на левия, така и на десния бряг на Днепър. Поради липсата на евакуация, санитарната обстановка продължава да се влошава, състоянието на ранените зомбакнацистишени се влошава, има случаи на смърт поради невъзможност за оказване на подходяща помощ.
444
2
 
14
 
! Отговори
<><> преди 9 месеца
Господин Тагарескоглу .....не искаш ли за тази твоя цел да изпратим в Украйна и Българската Армия ? Ти наистина си голяма пионка !
443
2
 
15
 
! Отговори
Татул преди 9 месеца
По голяма заплаха за България от това правителство и политиката му, аз не виждам.
442
12
 
1
 
! Отговори
Куку преди 9 месеца
В Рашка 100 години едно и също-лагери,голодомор,войни със съседите,експерименти,трепане на журналисти и политици!Няма никакво съмнение как ще завърши поредната авантюра!!!
441
2
 
22
 
! Отговори
... преди 9 месеца
Украйна вече загуби войната и това и на слепец е ясно, само нашите т.н. евроатлантици се надяват на незнам какво. Може би на тайното оръжие на Хитлер от ВСВ.
440
1
 
17
 
! Отговори
Тагаренко USA преди 9 месеца
Интересът НИ е теб да те няма възможно най-бързо! То бива открит лобизъм ама този гном прекалява!
439
1
 
19
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 9 месеца
За България като такава заплаха няма, поне не от Русия. За продажниците от текущата колониална администрация, именуваща се "правителство" заплахата си е съвсем реална.
438
1
 
20
 
! Отговори
Кой е ТАГАРЕВ? преди 9 месеца
Тагарев: "Заплахата за България остава, интересът ни е Украйна да победи". Тагарев НЯМА ПРАВО ДА ГОВОРИ ОТ ИМЕТО НА БЪЛГАРИТЕ! По-точно казано би било: "интересът МИ е Украйна да победи". Не ме разбирайте погрешно, не съм никакъв -ФИЛ, ното РУС, нито какъвто и да е друг. Факт е обаче, че 80% от населението на България не подкряпя даването на пари (миналата седмижа още 16,5 милиона евро), оръжие и техника на Украйна безвъзмездно! Да не говорим, че НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ е компрометирана с C-300.
437
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Даваме оръжие на Украйна и то без пари Какви сме. Вражески страни факт.
436
0
 
14
 
! Отговори
аноним преди 9 месеца
Ами остава,защото ти,и такива като теб,я подклаждат!!!!!
435
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Лъжа -"Русия ни обяви за враг". Русия , заедно с всички наложили и санкции ,бяхме обявени за "държави извършващи враждебни действия." Ами за приятелски и неутрални, ясно че няма как да минат. Но разликата е колкото от посочен с пръст, до ударен шамар. Дайте линк към документа с който ни обявяват за враг,а? Няма такъв. Хибридната явно е двупосочна.
434
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не е най големия eнuчap. Има един двама по големи еничари. Срам и позор..
433
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не е най големия ***. Има един двама по големи еничари. Срам и позор..
432
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ето защо детектора на лъжата не се приема в съд. Той не отчита, реални факти, а възприятията на изследвания. Един болен, вярващ че е Наполеон, ще твърди че е Наполеон, а машинката ще свети "вярно". Наш военен министър счита ,че сме във война с ядрена държава( ББСи , немски посланик ( нищо че 1940 г. той естествено не е бил в Лондон). Пътя от мислите към думите е минат.....Fictional reality? И после?
431
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не интересът НИ , а интересът ТИ
430
2
 
6
 
! Отговори
Фитьо преди 9 месеца
През 1940 г. Лондон е бил бомбен от Берлин и логично да няма интервю с НАЦИСТСКИ посланник.
429
1
 
16
 
! Отговори
Прост преди 9 месеца
Как пък не се намери един, абе един бе, от това недоразумение ПП_ДБ, да кажеш еййй браво, някой мисли за нас. Всьо тръгнало да затрива България. *** ***
428
1
 
36
 
! Отговори
жоро преди 9 месеца
Този вьобще чува ли се какво говори!!!?
427
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тошо, защо не протестираш против турската и американската и френската агресия, защото си безпринципен. Защо така?!