Решено! Габриел няма да е премиер, правителство няма да има

Първият мандат е неуспешен
Обновена: 26 мар 2024 12:17 | 26 мар 2024 11:11, Камелия Цветанова
138

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите приеха заявлението на Мария Габриел, с което тя се отказа от номинацията си за премиер, както и да предложи състав и структура на Министерски съвет.

За решението, внесено от ГЕРБ, гласуваха 226 депутати и от управляващите, и от опозицията, против нямаше.

По време на дебата нито един народен представител от ГЕРБ не взе думата.

Преди началото на заседанието лидерът на партията Бойко Борисов обясни къде са били пробойните по време на преговорите за ротацията.

Той призна, че много е искал да има правителство и е направил компромиси, въпреки несъгласието на преговорния екип на ГЕРБ, но от ПП-ДБ са искали да узурпират цялата власт.

Стигнало се дори дотам, че министри от други държави му се обаждали от името на Кирил Петков, за да оказват натиск относно това кой да е МВР шефът.

Въпреки заявката на Борисов, че депутатите от ГЕРБ няма да подкрепят правителство с втория проучвателен мандат, от ПП-ДБ официално предложиха на ГЕРБ той да е национален и премиерът да е излъчен от партията на Бойко Борисов.

"Ние потвърждаваме готовността си да реализираме втория мандат като национален, съответно общ с парламентарната група на ГЕРБ-СДС", каза съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Атанас Атанасов от парламентарната трибуна.

По думите му това би означавало да се спазят ангажиментите, които двете коалиции са поели преди 9 месеца.

Атанасов обясни, че това може да се случи, ако се спазят следните рамки - подписване от председателите на двете парламентарни групи на споразумението, съдържащо гаранции за реформи в съдебната система, регулаторите и службите за сигурност, с ясни дати за изпълнение, министър-председател - взаимно приемлива кандидатура, излъчена от ПГ на ГЕРБ-СДС, както и запазване на досегашната структура на Министерския съвет.
Той отсече, че това не е покана за допълнителни преговори, а предложение с израз на готовност да изпълнят ангажиментите, които  са поели публично преди девет месеца.

ПП-ДБ дадоха срок на ГЕРБ до връчването на втория мандат от президента Румен Радев.

Атанас Атанасов подчерта, че при отказ от страна на ГЕРБ ще смятат, че са изпълнили задълженията и ще върнат неизпълнен мандат на президента.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков предупреди депутатите, че ще бъде най-голямата грешка, ако приемат като молба изказването на Атанасов.

Той призова ГЕРБ-СДС да спазят думата си отпреди девет месеца.

"Най-важното е всяко действие да го правиш не от страх, алчност, а от чувство за дълг и колеги, няма да влизам в преговорни процеси, 20 дни дискусии“, обяви Петков.

Преди дебата в пленарната зала съпредседателят на ДПС Делян Пеевски отсече, че отиваме на предсрочни избори, а всичко останало е фарс и мъка. Той призова политиците да запазят достойнството.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също отсече, че изходът е в предсрочен вот, защото този парламент е изчерпан. Тя настоя, че социалистите няма да участват в разговори за втория мандат и не искат и третият, който е последният или спасителният.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз пък ще гласувам пак за ПП за да ми е кеф как вие иотчета пените уста от злоба
58
0
 
3
 
! Отговори
частник преди 1 месец
Аааа, и за медийните ще има
57
0
 
3
 
! Отговори
частник преди 1 месец
Абе де да знам - просто супа, и то топла.
56
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Т.ролчето тук колко още поста ще пльосне тук да каже че ще гласува за Копейкин. Главата му дрънка на кухо сигурно
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отчайваща мизерия и изборна нищета на разпарчетосаната на парчета партия БКП безкрай. Но някой казват: Време на разцвет и рай.
54
0
 
2
 
! Отговори
gosh преди 1 месец
Добре де ,супа, ама вегън, или нормална
53
5
 
13
 
! Отговори
Лондон преди 1 месец
Тук повечето сме за Възраждане.
52
0
 
4
 
! Отговори
частник преди 1 месец
Отварям кухня за гейове и тем подобни - безплатна топла супа, кифтенца, десерт- и пътна карта за европал
51
5
 
5
 
! Отговори
Илиян преди 1 месец
До Инж. КалояновД-р Костадинов е ерудиран мъж и би бил голям държавник. И аз ще дам глас за Възраждане.
50
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Из раждане, не Възраждане, начело с платения Копейкин :)))
49
9
 
6
 
! Отговори
Fate преди 1 месец
До Инж. КалояновПодготви си храна за зимата, топли дрехи и копейки да имаш. Защото ако Изртаждане дойдат малкото което е останало от тази територия ще стане адски трудно за нормално живеене и т.н. Но в края на краищата простото си е просто и не може да мисли в преспектива...
48
0
 
6
 
! Отговори
gogo преди 1 месец
Най-сетне нещо свястно като решение
47
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз ще гласувам за Възраждане, само за да видя как Баце ще направи коалиция с тях :D
46
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Инж. КалояновАз за пореден път ще гласувам за Възраждане. Нека активността този път да е по-голяма, за да се неутрализират измамите. Възраждане ще спечели.
45
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като харесваш жени, как някой ще те принуди да си гей ? :))) Но най-големите гейове се правят на големите мъжкари, пълен абсурд :)))
44
2
 
7
 
! Отговори
Трагедия преди 1 месец
Имах чувството , че атанасов ще падне на колене пред бацето по едно време в залатаМного са жалки -пп/дб , добре че се махат Борци с борисов ха ха
43
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кирцата изгоря. Ще има да дава обяснения. Поредния сламен човек.
42
7
 
25
 
! Отговори
Инж. Калоянов преди 1 месец
От 10 години не съм гласувал, но този път реших - ще дам гласа си за д-р Костадинов. Той и партия Възраждане ми вдъхват най-много доверие. Ако се излъжа с тях, повече няма да гласувам.
41
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имаше един от на Каракачанката групичката, дето е известен с това, че си пада по травестити, но се пише на мъжкар и ги плюе :)))
40
0
 
5
 
! Отговори
Хах преди 1 месец
Абе само на мен ли ми направи впечатление, че двама от главните действащи лица в спектакъла липсваха? Боко пръв дойде и пръв си отиде, а Шиши въобще не присъстваше в залата.