Решено! Габриел няма да е премиер, правителство няма да има

Първият мандат е неуспешен
Обновена: 26 мар 2024 12:17 | 26 мар 2024 11:11, Камелия Цветанова
138

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите приеха заявлението на Мария Габриел, с което тя се отказа от номинацията си за премиер, както и да предложи състав и структура на Министерски съвет.

За решението, внесено от ГЕРБ, гласуваха 226 депутати и от управляващите, и от опозицията, против нямаше.

По време на дебата нито един народен представител от ГЕРБ не взе думата.

Преди началото на заседанието лидерът на партията Бойко Борисов обясни къде са били пробойните по време на преговорите за ротацията.

Той призна, че много е искал да има правителство и е направил компромиси, въпреки несъгласието на преговорния екип на ГЕРБ, но от ПП-ДБ са искали да узурпират цялата власт.

Стигнало се дори дотам, че министри от други държави му се обаждали от името на Кирил Петков, за да оказват натиск относно това кой да е МВР шефът.

Въпреки заявката на Борисов, че депутатите от ГЕРБ няма да подкрепят правителство с втория проучвателен мандат, от ПП-ДБ официално предложиха на ГЕРБ той да е национален и премиерът да е излъчен от партията на Бойко Борисов.

"Ние потвърждаваме готовността си да реализираме втория мандат като национален, съответно общ с парламентарната група на ГЕРБ-СДС", каза съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Атанас Атанасов от парламентарната трибуна.

По думите му това би означавало да се спазят ангажиментите, които двете коалиции са поели преди 9 месеца.

Атанасов обясни, че това може да се случи, ако се спазят следните рамки - подписване от председателите на двете парламентарни групи на споразумението, съдържащо гаранции за реформи в съдебната система, регулаторите и службите за сигурност, с ясни дати за изпълнение, министър-председател - взаимно приемлива кандидатура, излъчена от ПГ на ГЕРБ-СДС, както и запазване на досегашната структура на Министерския съвет.
Той отсече, че това не е покана за допълнителни преговори, а предложение с израз на готовност да изпълнят ангажиментите, които  са поели публично преди девет месеца.

ПП-ДБ дадоха срок на ГЕРБ до връчването на втория мандат от президента Румен Радев.

Атанас Атанасов подчерта, че при отказ от страна на ГЕРБ ще смятат, че са изпълнили задълженията и ще върнат неизпълнен мандат на президента.

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков предупреди депутатите, че ще бъде най-голямата грешка, ако приемат като молба изказването на Атанасов.

Той призова ГЕРБ-СДС да спазят думата си отпреди девет месеца.

"Най-важното е всяко действие да го правиш не от страх, алчност, а от чувство за дълг и колеги, няма да влизам в преговорни процеси, 20 дни дискусии“, обяви Петков.

Преди дебата в пленарната зала съпредседателят на ДПС Делян Пеевски отсече, че отиваме на предсрочни избори, а всичко останало е фарс и мъка. Той призова политиците да запазят достойнството.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също отсече, че изходът е в предсрочен вот, защото този парламент е изчерпан. Тя настоя, че социалистите няма да участват в разговори за втория мандат и не искат и третият, който е последният или спасителният.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
1
 
2
 
! Отговори
В 102 преди 1 месец
да се чете "НС потвърди изразеното ....
98
1
 
4
 
! Отговори
Тенденциозно заглави преди 1 месец
Коректното заглавие е "НС изразеното решение на Мария Габриел да обяви изпълнението на мандата след проведените преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за неуспешен"! НС не е гласувало за премиер или за правителство!
97
1
 
7
 
! Отговори
Хах преди 1 месец
По-важно е кой ще бъде посочен като служебен премиер според домовата книга, както го каза Радев.
96
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е, няма таква наглост, като тази на Киро просто! Никъде не пише, че министрите не могат са се сменят. Дотовориха се, когато Габ иел поеме поста премиер, заедно с Денков да оценят работата на досегашните и който не е работил добре да бъде сменен. ПП,ДБ от самото ночало не са искали Габриел за премиер и не са имали намерение да сменят проблемните министри, въпреки явните им гафове. Иклскари са са предават ГЕРБ. Никога повече ПП, ДБ! Избори.
95
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И *** от ППДБ са неможачи, и Костя Копейкин и сие са също неможачи - само дават празни обещания. Нито спасиха Българския Лев, нещо съществено не направиха
94
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колкото повече ППДБилите се унижават и се молят на всяка стъпка да има правителство, толкова повече доказват, че Възраждане са били прави, че тези неможачи няма да вземат и 10% на следващите избори .
93
3
 
6
 
! Отговори
предложение преди 1 месец
да се направи партия на пенсионерите - ще спечели!
92
5
 
5
 
! Отговори
До 94 преди 1 месец
Какво мислите за ПП "Възраждане"? Костя Копейкин в едно видео се скара вулгарно на една жена, която е изразила критично мнение към него и партията му, а не се е съгласила с тезите му. Този нищо не е направил, само обещания и нищо повече. БСП имат повече достойнство от него.
91
1
 
4
 
! Отговори
Стамболов преди 1 месец
Необяснимото разминаване между думи и дела говори само за едно. Друг му спуска решенията !
90
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нови избори,рестарт!Без ПП-ДБ и Възраждане,а ИТН само за смях в залата от време на време!
89
5
 
11
 
! Отговори
До И аз да кажа преди 1 месец
Ходи да правиш кавали на американците и турците, ***. Няма как да премахнеш истината, че благодарение на Русия има България на картата на Европа и света, ***!
88
4
 
5
 
! Отговори
И аз да кажа преди 1 месец
България ще се оправи когато се изхващат всички руски кавали от Царя до Падаря Пълна ДЕКАВАЛИЗАЦИЯ Нито един руски кавал да не остане на държавна служба
87
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПП ДБ и Радев са виновни за дъното на което сме в момента.Натресоха некадърници да ни управляват!Асен Василев е един виден измамник,кмета на София не става и за домоуправител,...Мошеници
86
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво! Това е добра новина! Не може тая феминистка да бъде начело глава на държавата. Тая с болните си амбиции за власт ще досъсипе държавата! Добре , че я премахнаха! За каква се мисли тая?
85
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Габриел може да си вдига полата и да си прибира при мъжо си в ЕНПто.
84
2
 
6
 
! Отговори
rambaldievskievich преди 1 месец
"Решено! Габриел няма да е премиер, правителство няма да има" Ние, пък, няма да ходим на избори, докато тези, които се поставят на челните места (на избираемите места) в листите не бъдат премахнати и заменени с други. данчо ментата, например, не е излизал от парламента с десетилетия. шиши - и той откакто е вътре не е излизал; високият рус генерал - също; стрината - и тя. И т. н., и т. н. 'баси! кирчовци, кокорчовци, тиквунчовци, тошковци, копейковци, стрини, баджанаци... - не! Аре - баста!!!
83
2
 
3
 
! Отговори
Ердоган преди 1 месец
Аз ще ви спася от изборите! Като Дунавският Вилает се върне под сянката на Тюркие Джумхюриети ще има само един султан - Ердоган!
82
1
 
10
 
! Отговори
Вярващ преди 1 месец
Благодарим ти, Боже! Спаси ни от голямо зло!
81
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
оТИВАМЕ НА ИЗБОРИ,ЗАЩОТО СЕ ЗАДАВА СВЕТОВНА ВОЙНА.
80
1
 
2
 
! Отговори
до 82 преди 1 месец
До Анонименда бе,най-бедната страна с най-богатия народ,българите до един са милиардери,но не с работа ,а с крадене,с мноооого крадене