Защо софиянци продължават да плащат дълга на "Топлофикация"?

Александър Николов пита къде са парите на гражданите?
2 апр 2024 10:24, Инна Ангелова
80
Защо софиянци продължават да плащат дълга на "Топлофикация"?
Снимка: БГНЕС

Бившият енергиен министър Александър Николов риторично попита защо гражданите продължават да плащат дълга на “Топлофикация” след като Министерството на ергетиката получи 1,6 млрд. лв. от държавния бюджет. „Изкупуването на дълговете на „Топлофикация“ може да означава много неща. Проблемът е, че първо се случва в 6 без 10 по възможно най-грозния начин – няма аргументация за тези 1,6 млрд. лв.“, коментира Николов пред bTV,

„Не чух къде са отишли тези пари, да се натрупат като дълг, при положение че казусът се разисква от десетки години. Първото съгласие за трансформация на дружеството и по-ефективна работа се случи 2021 г.“, допълни Николов. По думите му тези пари са функция от „брутално неефективното управление на двете дружества“.

Николов обясни, че основният разход на “Топлофикация-София” е природният газ, който се фактурира, но не се плаща.

“Когато обаче не се плаща, се очаква, че може би и крайният потребител няма да плати или ще плаща по-евтино. Всъщност плащането на сметките от клиентите в София е изключително високо – беше над 96%. Софиянци си плащат, „Топлофикация“ не плаща на „Булгаргаз“. „Булгаргаз“ задлъжнява, задлъжнявайки прехвърля дълговете на БЕХ“, обясни Николов.

„Изначално големият проблем през последните две години е „Булгаргаз“, който остана в един приятно мълчалив фалит. Това е така, защото предстоят избори и има едно съглашателство да не се изкарват проблемите назад във времето. В зависимост от това какъв период се гледа назад, има различна политическа сила, която е носила отговорност за натрупаните проблеми“, заяви Николов.

„Мисля си, че се подготвя една приятна сделка на ниво Столична община или на ниво следващ Министерски съвет, в която контролът на „Топлофикация София“ ще бъде прехвърлен без задълженията и без да има ясен план как те ще се обслужват напред във времето“, на мнение е бившият енергиен министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
5
 
4
 
! Отговори
Софийска баница преди 1 месец
До Ню Йорк Ти първо провери колко ти е общинския бюджет, после виж какви са били приходите на общината и сам ще разбреш кой ви плаща сметките там из дълбоката провинция. Ъндърстенд?
54
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не защо софиянци плащат дълга на Топлофикация-София,ами ЗАЩО всички Българи плащат дълга на това дружество,което има натрупани задължения около един милиард долара?Тая бездънна яма за пари отдавна трябваше да бъде обявена във фалит!
53
6
 
4
 
! Отговори
Ню Йорк преди 1 месец
До Софийска баница Нищо не плащаш. Държавата България не са само сулю и пулю от софия и филибето. Ъндърстенд ?
52
7
 
8
 
! Отговори
Софийска баница преди 1 месец
До запознат Всъщност София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора, плащаме сметките на Цяла България. Ако не са парите от тези градове, вие на село няма да можете да си платите дори тока за осветлението на мегдана.
51
6
 
3
 
! Отговори
Варненец преди 1 месец
до 50 Да се махам от блока ли? Кой беше ти да ми казваш да се махам бе, смооотаняк? Заради едната прооостотия сградна инсталация на мафиотите от Топлофикация ли да се махам от блока, смоооотаняк? Що не го кажеш на съседите ми от отсрещния блок, които решиха да нямат връзка с Топлофикация? Кажи ве, чукан?
50
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ВарненецМи като не искаш да плащаш сградна инсталация се махай от блока, ние не сме длъжни да стоим на студени заради бедняци като теб дето нямат 150 лв в джоба!
49
4
 
17
 
! Отговори
ПП и ДБ преди 1 месец
Преди идването на Кирил Петков на власт Булгаргаз беше в добро състояние, в излишък на пари. След това Асен Василев пусна посредници в търговията с газта, дори шеф на една от посредническите компании ги напарвиха шеф на Булгаргаз. С което Булгаргаз логично фалира. Т е ПП и ДБ фалират държавни фирми, а ние им плащаме сметката после!
48
7
 
7
 
! Отговори
Варненец преди 1 месец
до 42 Ей, смееешнииииик скаааапан маааааалоумен, в другия блок на 50 метра от мен се отказаха от парното преди години. А знаеш ли маааалоумник скаааапан как може да се отървеш от парното? Когато 2/3 ти от апартаментите във входа не искат парно. Те така го направиха в съседния блок. Браво за което! А ние на събранието половината се разреваха" Ама как няма да искаме парно, ние да не сме селяниии да се топлим с дърва.???" Представи си за какви маааалоумници става въпрос, смеееешник скааапан!
47
6
 
3
 
! Отговори
Ром с преди 1 месец
Защото са абонати на Топлофикация София,елементарно Уотсън!(Не прочетох ститията-не ми е интересно)но отговора зная)
46
7
 
4
 
! Отговори
Fena преди 1 месец
Колко се плаща и колко наистина струва са две различни неща. Трудно е да се обясни с термодинамика набързо, но с две думи: Северна Корея, Русия и Беларус използват тази технология. И винаги държавата плаща и то над 70% от себестойността на услугата. Призовавам пак всички софиянци: Тръбите са руски, газта е руска, заварчиците са били руснаци, технолозите, инженерите.... Ама нарежете си ги! *** руска провокация! Като паметника - ударете всички радиатори, колектори и тръби с шлайфа и това е!
45
3
 
7
 
! Отговори
Топломера преди 1 месец
1-софиянци се крадат едни други по съседски и врещят че им е скъпо. 2-голям български град със ТЕЦ, Супер доволни сме ,но хората в блока сме нормални, а не събрани от кол и въже както в София всичките *** на републиката .3-Правите си събрания на Етажната Собственост и си решавате проблемите със кражбите между съседи , рязане на тръби и подобни простотии.
44
5
 
3
 
! Отговори
Защото софиянци преди 1 месец
гласуваха за третополовите и изменниците от Възраждане! Няма въпрос защо, всичко е пределно ясно!
43
13
 
5
 
! Отговори
запознат преди 1 месец
Е то на шопите цял живот им плащаме парното, градския транспорт и т.н.
42
3
 
8
 
! Отговори
ссс преди 1 месец
До Варненец Купи си в неотопляема сграда. А това, че не живееш, не ме интересува, няма аз да плащам топлина, влизаща в твоето жилище. И не са 2-3 градуса, явно си от тарикатите. А като не искаш - има ОС и то решева. Откажете се, никой не ви спира. Ама не искате, искате да имате, ама друг да ви плаща масрафа
41
7
 
6
 
! Отговори
Коки преди 1 месец
Предизборно държавата плати дълга на ТЕЦ София и намали драстично цената на парното за софиянци.Останалите граждани, дето не живеем в столицата - да го духаме.
40
2
 
3
 
! Отговори
Бременна ромка преди 1 месец
Беге порнографията е най развития отрасъл на територията.
39
10
 
8
 
! Отговори
Морския преди 1 месец
Цяла България плаща дълга на "Топлофикация"-София , както и парното и топлата вода на софиянци. Номера от селските вечеринки.
38
5
 
2
 
! Отговори
хахаха преди 1 месец
българин да плаща нещо,този ме разсмя рано сутринта,1-ви април беше вчера,пуска шегите със закъснение
37
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
за 100 квадрата апартамент на месец 140 лв. и било скъпо? А дълговете са за източване на народни пари за партийците да ядат, оти ша съ гладни!
36
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Софиянци плащат каквото са ползвали, но явно кражбите са твърде големи. Същото е с БДЖ - непрекъснато са на загуба.