Защо софиянци продължават да плащат дълга на "Топлофикация"?

Александър Николов пита къде са парите на гражданите?
2 апр 2024 10:24, Инна Ангелова
80
Защо софиянци продължават да плащат дълга на "Топлофикация"?
Снимка: БГНЕС

Бившият енергиен министър Александър Николов риторично попита защо гражданите продължават да плащат дълга на “Топлофикация” след като Министерството на ергетиката получи 1,6 млрд. лв. от държавния бюджет. „Изкупуването на дълговете на „Топлофикация“ може да означава много неща. Проблемът е, че първо се случва в 6 без 10 по възможно най-грозния начин – няма аргументация за тези 1,6 млрд. лв.“, коментира Николов пред bTV,

„Не чух къде са отишли тези пари, да се натрупат като дълг, при положение че казусът се разисква от десетки години. Първото съгласие за трансформация на дружеството и по-ефективна работа се случи 2021 г.“, допълни Николов. По думите му тези пари са функция от „брутално неефективното управление на двете дружества“.

Николов обясни, че основният разход на “Топлофикация-София” е природният газ, който се фактурира, но не се плаща.

“Когато обаче не се плаща, се очаква, че може би и крайният потребител няма да плати или ще плаща по-евтино. Всъщност плащането на сметките от клиентите в София е изключително високо – беше над 96%. Софиянци си плащат, „Топлофикация“ не плаща на „Булгаргаз“. „Булгаргаз“ задлъжнява, задлъжнявайки прехвърля дълговете на БЕХ“, обясни Николов.

„Изначално големият проблем през последните две години е „Булгаргаз“, който остана в един приятно мълчалив фалит. Това е така, защото предстоят избори и има едно съглашателство да не се изкарват проблемите назад във времето. В зависимост от това какъв период се гледа назад, има различна политическа сила, която е носила отговорност за натрупаните проблеми“, заяви Николов.

„Мисля си, че се подготвя една приятна сделка на ниво Столична община или на ниво следващ Министерски съвет, в която контролът на „Топлофикация София“ ще бъде прехвърлен без задълженията и без да има ясен план как те ще се обслужват напред във времето“, на мнение е бившият енергиен министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много е крадено там и не само, лично съм бил свидетел как нагла софийска пръчка се урежда да си ползва парното въпреки, че години наред не го е плащала.
14
2
 
11
 
! Отговори
Република 8 жуджета преди 1 месец
Тук е так.
13
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най голямата грешка е било София да стане столица и да ни управляват шопи
12
15
 
9
 
! Отговори
Край преди 1 месец
Софиянци трябва да плащат щото са се греяли. По интересно е защо от бюджета се плаща парното на софиянци. Защо баба Гина от Горно нанадолнище с данъците си плаща да се топлят жълтопаветни кестени.
11
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не софиянци, а цялата държава плащаме от нашите данъци парното на шопите,
10
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Топлофикация София продължава да бъде една скрита касичка за партиите, които са на власт. Я поискайте справка по Закона за достъп до обществена информация колко пари плаща всяко министерство, парламентът и президентството, както и държавните агенции, и най-вече съдът, за парно в София за 1 година. Никой няма да ви даде тази инфо, защото всички граждани плащат сметката от своя джоб. Другата нагла кражба е от топлата вода - плащаме сякаш подгряват водата до 100 градуса, а не до 55 градуса
9
2
 
18
 
! Отговори
Доган Сарай: преди 1 месец
"Защото АЗ разпределям порциите в държавата!"
8
13
 
5
 
! Отговори
Huy преди 1 месец
По времето на буля Фандъкова беше по-добре
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ех, а при Фандъкова парното беше без пари.
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хубава, ама койт го направи, ни София, ни Парламент ще види на избори.
5
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Бургазлия. Разлицата с Марица Изток е, *** те си платиха всипки дългове и им ВЗЕХА 1.6 млрд. Освен това не им позволиха, да си направят тяхна си топлофикация и да топлят близките села и градове, почти за без пари.
4
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защото Топлофикцията е ХРАНИЛКА ЗА ВСИЧКИ ПАРТИИ в СОС! И винаги ще се намерят умници, които ще кажат, че от парното по-убаво и по-евтино отопление няма. И упорито ще те убеждава,че технология от 19 век по-добра от тези през 21 век.
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хахахахаха! Защото ако Топлофикация фалира и тея на 5-тия етаж не могат им стогне 1000 лева си платят сметката за декември.
2
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Топлофикация е рекетьорска фирма хване ли те в пипалата си измъкване няма до гроб.
1
3
 
28
 
! Отговори
Бургазлия преди 1 месец
Уви, не само софиянци, а целият бг народ плаща на Топлофикация София, БДЖ, Марица Изток и много други лапачи...