Защо софиянци продължават да плащат дълга на "Топлофикация"?

Александър Николов пита къде са парите на гражданите?
2 апр 2024 10:24, Инна Ангелова
80
Защо софиянци продължават да плащат дълга на "Топлофикация"?
Снимка: БГНЕС

Бившият енергиен министър Александър Николов риторично попита защо гражданите продължават да плащат дълга на “Топлофикация” след като Министерството на ергетиката получи 1,6 млрд. лв. от държавния бюджет. „Изкупуването на дълговете на „Топлофикация“ може да означава много неща. Проблемът е, че първо се случва в 6 без 10 по възможно най-грозния начин – няма аргументация за тези 1,6 млрд. лв.“, коментира Николов пред bTV,

„Не чух къде са отишли тези пари, да се натрупат като дълг, при положение че казусът се разисква от десетки години. Първото съгласие за трансформация на дружеството и по-ефективна работа се случи 2021 г.“, допълни Николов. По думите му тези пари са функция от „брутално неефективното управление на двете дружества“.

Николов обясни, че основният разход на “Топлофикация-София” е природният газ, който се фактурира, но не се плаща.

“Когато обаче не се плаща, се очаква, че може би и крайният потребител няма да плати или ще плаща по-евтино. Всъщност плащането на сметките от клиентите в София е изключително високо – беше над 96%. Софиянци си плащат, „Топлофикация“ не плаща на „Булгаргаз“. „Булгаргаз“ задлъжнява, задлъжнявайки прехвърля дълговете на БЕХ“, обясни Николов.

„Изначално големият проблем през последните две години е „Булгаргаз“, който остана в един приятно мълчалив фалит. Това е така, защото предстоят избори и има едно съглашателство да не се изкарват проблемите назад във времето. В зависимост от това какъв период се гледа назад, има различна политическа сила, която е носила отговорност за натрупаните проблеми“, заяви Николов.

„Мисля си, че се подготвя една приятна сделка на ниво Столична община или на ниво следващ Министерски съвет, в която контролът на „Топлофикация София“ ще бъде прехвърлен без задълженията и без да има ясен план как те ще се обслужват напред във времето“, на мнение е бившият енергиен министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
9
 
8
 
! Отговори
Варненец преди 1 месец
до 34 Няма значение колко ми докарват тия тръби като градуси. Правил съм експеримент 2 градуса повече. Но не е въпроса в това, а че не искам услугата но те въпреки това те карат да даваш такса сградна инсталация. Я си представи че не съм в този апартамент цяла зима и накрая ти идва сметка 150 лева дето са отоплявали хлееееебарките само в този апартамент с тези топлички тръби? Ти нормален ли си бе да ги защитаваш тия и политиката им със сградната им скаааапана инсталация?
34
5
 
14
 
! Отговори
до ананимен 32 преди 1 месец
Тези тръби обаче ти докарват 19-20 градуса. Аз ли да ти ги плащам тарикат, или съседите или как.
33
4
 
8
 
! Отговори
ссс преди 1 месец
И цяла България плаща на теца на Доган за студен резерв, ама аз не обвинявам варненци, и не смятам, че нещо на тях плащам, наглец!
32
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до ссс, Ти нормален ли си бе? За двустаен апартамент във Варна с откачени радиатори плащам 40 лева на месец през зимата тоест Декември, Януари, Фвруари и Март само защото тръбите минават през апартамента ми. На общото събрание на входа питам служител на Топлофикация: Добре, аз не ви искам услугата. Има ли начин да не ви плащам за тръбите? Той с цялата си наглост каза: Продайте си апартамента. Ей, откачих! Казвам му: Кой ще ми иска тоя апартамент с вашите скапани тръби? Кой? Оня мълчи като дупе!
31
5
 
5
 
! Отговори
Тодор Живков преди 1 месец
Па яште банани и бегайте на запат бе!
30
5
 
12
 
! Отговори
ссс преди 1 месец
До Варненец *** си ти!! Явно ти е трудно да провериш колко е киловат в София и във Варна, а тя е еднаква. И не знам за какви 60лв. пишеш, след ката оса една стая и маломерна кухня сметката ми е 320лв. Не плащате нищо на софиянци - плащате кражбите на политиците и партиите, които сте избрали, селяци. Ясно!!
29
11
 
7
 
! Отговори
българина преди 1 месец
докога провинцията ще плаща за топлото на софиянци през ежегодните милярдни субсидии от държавния бюджет? за да им е евтин теца, а на селяните обясняват, че не били ефективни и не работели достатъчно, затова сметките им се виждали високи
28
7
 
3
 
! Отговори
Варненец преди 1 месец
Чакам някой "разбирач" от тия тримата дето са ми набили минус да се аргументира защо са го направили. Хайде ве, палячовциии?
27
2
 
4
 
! Отговори
Варненец преди 1 месец
Звездичките са "хлeбaрки". И тази дума цензурирали смешниците. Муахахахахаа...
26
10
 
8
 
! Отговори
Варненец преди 1 месец
Сашо, жаааалък скапаняяяк, кажи защо имаме такса "Сградна инсталация". Никъде по света я няма тази простoтия. Никъде! Аз не ползвам парно, не искам услугата им, но видиш ли ти само защото тръбите минават през апартамента ми трябва да плащам такса 40 лева на месец прз зимата. Какво отопляват тези тръби? 2-3 градуса най- много повишение на темературата в дома ми. Ами ако не живея там цяла зима??? Идва накрая сметка 150 лева за зимата само заради това че сте отоплявали *** в дома ми. Мършиии
25
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Цяла България го плаща, а нв само софиянци. Цялата страна плаща сметките на София.
24
9
 
6
 
! Отговори
неадекватници преди 1 месец
Цяла България плаща, не София!
23
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защото е ДЪРЖАВНА, навсякъде другаде ги приватизираха и няма ни една на загуба.......ама....нали в софето парното требеше да е 60 кинта, като в Пловдив за 54 кв.м. с 2 радиоторя беше 330....преди 15 години!!! Сега не знам колко е щото се отървах от това безумие!
22
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Софиянци ли? Наскоро правителството им даде 1 милиард. Цяла България плаща дълга на тази черна дупка
21
4
 
8
 
! Отговори
Да преди 1 месец
Хубав въпрос но отговор,няма...
20
2
 
10
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Откраднати са от ДПС и ГЕРБ.
19
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оффф, Сашо Кеша, велик експерте, помним какви ги надроби и ти, още ти сърбаме попарата с цените на газа. ППйски 1боклук2.
18
10
 
3
 
! Отговори
Пачеков преди 1 месец
А кой да го плаща? Всъщност има един вариант - путев и крепостните му да го платят, но за целта трябва да пратим повечко снаряди за ВСУ.
17
2
 
12
 
! Отговори
Анонимна преди 1 месец
Нашето семейство редовно си плаща сметките към Топлофикация, колкото пише в сметката толкова плащаме.
16
7
 
9
 
! Отговори
Край преди 1 месец
А как е Топлофикация с въглеродните емисии. Ще я затваряме ли скоро.Или ще ги плащаме от бюджета.