БСК: Няма да отговорим на инфлацията за еврозоната

За бизнеса е важно да знае точната дата на приемане на еврото
24 апр 2024 16:29, Инна Ангелова
5
БСК: Няма да отговорим на инфлацията за еврозоната
Снимка: БГНЕС

България се отдалечава от целта си да се присъедини към еврозоната на 1 януари 2025 година. Управителят на БНБ Димитър Радев съобщи пред БТА, че по-вероятен сценарии е по-късно през 2025 година.

Пред БНР Станислав Попдончев каза, че Българската стопанска камара е била част от разширения състав на междуведомствената работна група – нефинансов сектор, чиято цел е била да подготви проект на Закона за въвеждане на еврото.

„Датата, по която работихме тогава беше 1 януари 2025 г., в последствие се разбра, че България вероятно няма да отговори на инфлационния критерий до излизането на редовния конвергентен доклад през юни тази година и ще се търсят варианти за извънреден конвергентен доклад. По този начин възможните дати стават или 1 март, или 1 юли 2025 г.“, каза зам.-председателят на БСК.

Попдончев уточни, че за бизнеса е много важно да знае точната дата на присъединяване към еврозоната, тъй като сроковете се броят назад. „На бизнеса са му необходими между 6 и 8 месеца, за да пригоди дейността си за работа с евро, като това включва и фискални устройства, и вътрешен бизнес софтуер, и други процеси“, обясни зам.-председател на БСК.

По думите на Станислав Попдончев, това което бизнесът трябва първо да направи, е да актуализира софтуера на фискалните си устройства. Към момента те са над 460 000, като най-много – над 350 000, са касовите апарати. „Необходимо е да се направят промени в Наредба N18, в която да създадат параметрите, по които разработчиците на софтуера да могат да го променят“, каза Попдончев.

По думите му, няма да бъде необходимо закупуване на нови фискални устройства, при цялата условност, че промяната в софтуера може да доведе до необходимост от ново устройство, обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от Русия
Евродепутати се опасяват от руска намеса в изборите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
5
 
! Отговори
Щерю преди 1 седмица
Сега само остава дълбокомъдрено да заключат, че путинистите създават високата инфлация...
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Първо референдум и ако народа реши тогава. Бизнеса няма думата. На избори решава народа а не бизнеса нали.
2
0
 
4
 
! Отговори
Черния преди 1 седмица
То работата дали ще влезем на 1.1.2025 или не,вече е решена.Тоя и да дърдори няма файда
1
3
 
11
 
! Отговори
Фед Красивия преди 1 седмица
Абе джурналя,до кога културно ще се ослушвате за гласа на народа.ЕВРОТО Е НЕЖЕЛАНО.Вие само едно си баба знае,едно си баба бае.Еврото ще е пирона в ковчега на България.Вместо да заемете страната на народа,все за това говорите и едва ли не,съжалявате.*** като знаем Пеевски ,как си беше накупил медии,нищо чудно.