Румен Радев: Трябва да осигурим военна подготовка за младите

Войната в Украйна показа - най-важният фактор остава човешкият
14 юни 2024 13:20, Елка Василева
398
Румен Радев: Трябва да осигурим военна подготовка за младите
Снимка: архив, БГНЕС

Трябва да се осигури някаква начална военна подготовка за младото поколение. Това заяви президентът Румен Радев в Стара Загора, където участва в Четвъртия национален събор на запасното войнство.

Той добави, че съюзниците ни в НАТО вече връщат наборната военна служба и ние трябва да водим дебат за нуждата от това.

В словото си пред запасните воини държавният глава акцентира на днешните геополитически предизвикателства и войната в Украйна, които са показали, че нуждата от личен състав за армията е много по-голяма и от оръжията, и технологиите.

"Войната в Украйна ни върна към реалността и тя ни показа, че каквито и технологии и оръжия да се развиват, най-важният фактор остава човешкият и голямото предизвикателство днес на фронта не е толкова липсата на оръжие и боеприпаси, а на наличен състав - и като количество, и като подготовка, и като мотивация", заяви държавният глава.

"И затова е от огромно значението работата с мобилизационният резерв тук в България", посочи той.

Румен Радев отбеляза, че е нужна елементарна военна подготовка за младите, а формата и способите това да се случи трябва да бъдат подложени на дебат.

"Ние трябва да осигурим най-малкото някаква елементарна начална военна подготовка на младите хора в България. Формата, способите, организацията ще се решат в дебат. Но такава подготовка трябва да има и вие сте хората, които най-ефективно и ефикасно могат да я провеждат", отбеляза държавният глава.

Президентът акцентира, че е въпрос на няколко години решенията от националната сигурност да се вземат от хора, които нямат нищо общо с армията.

"Все по-малко хора са свързани с армията, а скоро ще дойде време, в което такива политици ще вземат решения за националната ни сигурност", каза Радев, цитиран от БНР.

"Скоро ще навършим 20 години, откакто сложихме край на нашата наборна служба. Резултатът го виждаме днес, защото ако преди години всеки дом беше свързан по някакъв начин с армията, днес не е така. Само въпрос на няколко години е, когато в Народното събрание, а да не говорим в изпълнителната власт, ще се броят на пръсти хората, които са имали нещо общо с армията, а те ще трябва да взимат важни решения за нашата национална сигурност. Виждаме, че нашите съюзници от много държави в НАТО връщат наборната военна служба", аргументира се президентът.

Въпреки проливният дъжд десетки организации от цялата страна се събраха в Стара Загора за четвъртия национален събор на запасното войнство. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


398
Още от Политика
Свиленски за ГЕРБ: Като е първа сила, да си намери подкрепа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
РУСКИ ФА ТМАЦИ, СЪР...
52
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Първо подготовка, после изпращане. За посрещане не съм оптимист. По-скоро реалист.
51
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тоя клоун пак си е проветрявал устата, няма ли кой да му обясни, че от него нищо не зависи
50
0
 
18
 
! Отговори
Ужас преди 2 седмици
И това нещо ни било "главнокомандващ"? Личният състав бил по-важен, от ..."оръжията и технологиите"? Да се напъна не мога да измисля такава глупост! Цецка Цачева щеше да е по-добър главнокомандващ! Поне нямаше да пречи...
49
2
 
3
 
! Отговори
СалмонЕЛКА преди 2 седмици
Чудесна идея!!! А ще има ли осигурени СПА център за момченцата в казармата,половонеопределени WC-та,дамски принадлежности,безплатна епилация и оскубеане на вежди,free Wi-fi,нуру масажи от старшинките,цветнополови прайдове и пърформанси,специализирано веган меню в столовата,бели ръкавички за стрелба,тротинетки за превозване на бойното снаряжение,велоалея и велосипедали без седалки, 3D салон за прожекции на трансатлантически филми... Все пак говорим за модерните x, y, z поколенията :)
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Още повече че в България има 1 милион турци и Ердоган няма да остави руският ботуш да ги сгази , като кримските татари например
47
1
 
3
 
! Отговори
ОСИГИРЕТЕ МУ преди 2 седмици
ЗАСЛУЖЕНА ПЕНСИЯ И ДА БИСТРИ ПОЛИТИКАТА В ПЕНСИОНЕРСКИЯ КЛУБ..... ПУТИН И ТОЙ И ДА ОСТАВЯТ МЛАДИТЕ ДА СИ ЖИВЕЯТ ГОДИНИТЕ, А НЕ ДА ГИ ЗАТРИВАТ ЗА ТЕХНИТЕ МИЛИАРДИ....
46
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Когато е прав си е прав. Да не говорим за морала и поведението на тийнейджърите днес. Като родител на 16 и 17 годишни момче и момиче съм в потрес от приятелите им. Не беше много трудно да опазим нашите да не пропушат, пропият и продрусат на 14, но ние сме семейство спортисти, мъжа ми е бил в казарма и от деца ги учим кое е добро за тялото им и психичното им здраве. Това обаче представлява голям проблем за 90% от другите, виждала съм как дават алкохол на 13 годишно да си опитало
45
2
 
2
 
! Отговори
anon преди 2 седмици
Не, не трябва
44
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
От турско робство ни освободи Русия а от руско ще ни пази Турция , нашият съюзник в НАТО Интересн0 се извърта историята ...
43
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ние армия нямане от 1944 на сам
42
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Путински агент , жалък имитатор на московския сатрап
41
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Народа има нужда от собственик, дето да го юрка да строи светло бъдеще.
40
12
 
2
 
! Отговори
абе преди 2 седмици
абе, г-н президент, от тия лигльовци ли ще правиш войници? я, ги виж, всички са от женски пол!...те като украинците, като им замирише на казарма и ще офейкат на запад! нищо не става вече от тоя материал!
39
4
 
3
 
! Отговори
реалист преди 2 седмици
лесно изхвърляме де що има офицер и сержант с бкп книжка никаква руска тактика връщаме устава от царската и наенаме 500 опитни бойци от Азов за сержант инструктори
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Върни и ТКЗС-тата .
37
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ще прави партия и привлича дядовци, които носталгират по времето, когато са били практически в затвор, само защото са се родили мъже. И си мечтаят на днешните момчета да не им се размине затворът, заедно с всичките затворнически порядки и ефект върху личността.
36
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Първата изненада за хората в Крим когато руснаците влязоха там бе че започнаха веднага да викат младите в руската армия
35
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Убийте пенсионерите и с нереализираните пенсии пратете младежта да строи нови казарми.
34
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ще требва и пара и храна за армия Лева се ликвидира с евро и под въпрос, а храна ТКЗС нема и земята пустее.