Румен Радев: Трябва да осигурим военна подготовка за младите

Войната в Украйна показа - най-важният фактор остава човешкият
14 юни 2024 13:20, Елка Василева
398
Румен Радев: Трябва да осигурим военна подготовка за младите
Снимка: архив, БГНЕС

Трябва да се осигури някаква начална военна подготовка за младото поколение. Това заяви президентът Румен Радев в Стара Загора, където участва в Четвъртия национален събор на запасното войнство.

Той добави, че съюзниците ни в НАТО вече връщат наборната военна служба и ние трябва да водим дебат за нуждата от това.

В словото си пред запасните воини държавният глава акцентира на днешните геополитически предизвикателства и войната в Украйна, които са показали, че нуждата от личен състав за армията е много по-голяма и от оръжията, и технологиите.

"Войната в Украйна ни върна към реалността и тя ни показа, че каквито и технологии и оръжия да се развиват, най-важният фактор остава човешкият и голямото предизвикателство днес на фронта не е толкова липсата на оръжие и боеприпаси, а на наличен състав - и като количество, и като подготовка, и като мотивация", заяви държавният глава.

"И затова е от огромно значението работата с мобилизационният резерв тук в България", посочи той.

Румен Радев отбеляза, че е нужна елементарна военна подготовка за младите, а формата и способите това да се случи трябва да бъдат подложени на дебат.

"Ние трябва да осигурим най-малкото някаква елементарна начална военна подготовка на младите хора в България. Формата, способите, организацията ще се решат в дебат. Но такава подготовка трябва да има и вие сте хората, които най-ефективно и ефикасно могат да я провеждат", отбеляза държавният глава.

Президентът акцентира, че е въпрос на няколко години решенията от националната сигурност да се вземат от хора, които нямат нищо общо с армията.

"Все по-малко хора са свързани с армията, а скоро ще дойде време, в което такива политици ще вземат решения за националната ни сигурност", каза Радев, цитиран от БНР.

"Скоро ще навършим 20 години, откакто сложихме край на нашата наборна служба. Резултатът го виждаме днес, защото ако преди години всеки дом беше свързан по някакъв начин с армията, днес не е така. Само въпрос на няколко години е, когато в Народното събрание, а да не говорим в изпълнителната власт, ще се броят на пръсти хората, които са имали нещо общо с армията, а те ще трябва да взимат важни решения за нашата национална сигурност. Виждаме, че нашите съюзници от много държави в НАТО връщат наборната военна служба", аргументира се президентът.

Въпреки проливният дъжд десетки организации от цялата страна се събраха в Стара Загора за четвъртия национален събор на запасното войнство. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


398
Още от Политика
Свиленски за ГЕРБ: Като е първа сила, да си намери подкрепа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
273
0
 
5
 
! Отговори
Румбача се прави преди 2 седмици
На Путин с тия военни покрай него
272
0
 
1
 
! Отговори
Румен Стриптизьора преди 2 седмици
Тоя единия войник ве кефи как му се смее
271
1
 
8
 
! Отговори
анонимен келеш преди 2 седмици
От днес Европа е футбол!кАпейки гледайте как хората се веселят на пълните до дупка стадиони в Германия и си прават кефа!А Вовата набута русначетата в калните окопи на фронта в Украйна да се чудат утре дали жив или умрял след като те изчаластри некой дрон по кратуната:):):)Икономиката на русия в момента колкото и скапана е произвежда само за фронта:):):)Децата ходят на детска градина с каски:):):)Тва живот ли е бе кАпейки?:):):)
270
3
 
4
 
! Отговори
Спете Спокойно преди 2 седмици
С Мъже (с главно М), като Киро Брейка, Полковника и Генерал Ивилин Парков, няма какво да се обърка. Единия ще напада евроатлантиците с хеликоптера (движение от брейк танците), докато натовците са разсеяни от атаката на Брейка, Полковника ще се търкули като канара от някой зъбер и ще изтрепи 2-3 натовски взвода, след което идват тежко въоръжените барети на Исторически Паркинг, които ще освободят Света от Евроатлантическата угpoза за около 2-3 дни. Даже е много.
269
2
 
4
 
! Отговори
Стенли преди 2 седмици
Бил съм две години в казарма - като се уволних две думи на кръст не можех да кажа - само п...сувни. Сега като гледам в службата - връзкарчетата които са се скатали от двете години служба в армията водят в кариерното израстване с обиколки - нямат стигане, даже и колежките им се лепят неистово, неясно защо. Загубеното време очевидно няма наваксване
268
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Г-н Президента е най- големия snack в държавата.
267
2
 
0
 
! Отговори
Кои млади?! преди 2 седмици
Онези с оскубаните вежди и епилираните гърди ли?!!! Онези със дамските ръчички ли?!
266
2
 
4
 
! Отговори
Ха,ха преди 2 седмици
На Радев са му махнали брадавиците от лицето.В президенството и козметички ли имат?
265
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Щом Радев го казва, значи е обсъждано в НАТО и е дадено поръчение. Другарят Пеевски няма къде да ходи. Ще трябва да се съгласи. Както ще се съгласи и на съдебна реформа , за да вземе пари по ПВУ. Не е в позиция да води преговори, защото държавата фалира.
264
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Войничетата обикновенно са доста *** люде, които не могат почти нищо. Представете си ги като охранителите - ходят, обикалят, шофират разни коли, ама ако ги питаш къде отива и защо го прави, оно и то не знае - ще започне да вдига рамене и да се чуди. Толкова за войниците.
263
2
 
4
 
! Отговори
Стенли преди 2 седмици
Бил съм две години в казарма, като се уволних две думи на кръст не можех да обеля - само П...сувни. Сега като гледам в службата - връзкарчетата , които са отървали двете години водят с обиколки в криерното израстване, нямат стигане, че и мацките си падат доста по тях. Загубеното време очевидно не може да се навакса по никакъв начин....
262
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Каквото Радев каже става и е истина. Той е бог. Мога да го гледам всеки ден по без риза.
261
0
 
4
 
! Отговори
Наката преди 2 седмици
С тези разсъждения на зеления чорап,по военно и със замах,за военно обучение или подготовка, най-вероятно ще дочакаме новите Кирчо,Кокорчо и Копринката в новите камуфлажни дрехи-окичени с евро!Командващият армията не командва и Деса,просто поетеса!
260
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Първо твойте деца и внуци на фронта от руска страна ест да трупат опит
259
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До АбсурдДано не се налага,обаче врага,който и да е,изобщо не му пука,какво можеш и какво не искаш.Гръмва те,и край.
258
1
 
3
 
! Отговори
Домбил Бомбасов преди 2 седмици
явно на ал бънди не му праи впечатление, че почетната рота ходят небръснати с карабини скс, но му прави впечатление, че са малко.
257
1
 
3
 
! Отговори
Стенли преди 2 седмици
Бил съм в казарма, като се уволних не можех да говоря цивилизовано - 50% п ..сувни. Сега като се оглеждам - в службата разни връзкарчета дето са отървали навремето 2-те години ми водят с обиколки в кариерното израстване, нямат стигане, и са едни пре ...фърцунени, колежките не знам какво толкова им се лепят. Загубеното време явно не може да се навакса
256
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Като ви мързи да излизате на предизборни дебати, мозъците закърняват и не можете да сглобите никаква защитна теза и аргументи. После Радев ви е виновен. Народът ви разкри евроатлантизъма и шарлатанията кремълска. От мързел, не от друго.
255
3
 
5
 
! Отговори
хм.. преди 2 седмици
Няма какво друго да се очаква от миризлив *** путинофил и аналогов човек....бъдещето на бойното поле е в дроновете и то не само въздушни, скоро ще има и наземни, а тоя рашистки нацист ще обучава млади момчета във военно дело от окопната война...
254
1
 
3
 
! Отговори
ВЪЗХОЖДАНЕ преди 2 седмици
За следващите избори, че направя партия ВЪЗХОЖДАНЕ с мотото "Незабавно излизане на България от европейския континент и присъединяването и към руския град Казан" - гарантирано ще хвана 2-3% и от там натам започвам да захлебвам народни парици - партийна субсидия, ох мамоооо ще си купя къща и новия мерцедес.