Румен Радев: Трябва да осигурим военна подготовка за младите

Войната в Украйна показа - най-важният фактор остава човешкият
14 юни 2024 13:20, Елка Василева
398
Румен Радев: Трябва да осигурим военна подготовка за младите
Снимка: архив, БГНЕС

Трябва да се осигури някаква начална военна подготовка за младото поколение. Това заяви президентът Румен Радев в Стара Загора, където участва в Четвъртия национален събор на запасното войнство.

Той добави, че съюзниците ни в НАТО вече връщат наборната военна служба и ние трябва да водим дебат за нуждата от това.

В словото си пред запасните воини държавният глава акцентира на днешните геополитически предизвикателства и войната в Украйна, които са показали, че нуждата от личен състав за армията е много по-голяма и от оръжията, и технологиите.

"Войната в Украйна ни върна към реалността и тя ни показа, че каквито и технологии и оръжия да се развиват, най-важният фактор остава човешкият и голямото предизвикателство днес на фронта не е толкова липсата на оръжие и боеприпаси, а на наличен състав - и като количество, и като подготовка, и като мотивация", заяви държавният глава.

"И затова е от огромно значението работата с мобилизационният резерв тук в България", посочи той.

Румен Радев отбеляза, че е нужна елементарна военна подготовка за младите, а формата и способите това да се случи трябва да бъдат подложени на дебат.

"Ние трябва да осигурим най-малкото някаква елементарна начална военна подготовка на младите хора в България. Формата, способите, организацията ще се решат в дебат. Но такава подготовка трябва да има и вие сте хората, които най-ефективно и ефикасно могат да я провеждат", отбеляза държавният глава.

Президентът акцентира, че е въпрос на няколко години решенията от националната сигурност да се вземат от хора, които нямат нищо общо с армията.

"Все по-малко хора са свързани с армията, а скоро ще дойде време, в което такива политици ще вземат решения за националната ни сигурност", каза Радев, цитиран от БНР.

"Скоро ще навършим 20 години, откакто сложихме край на нашата наборна служба. Резултатът го виждаме днес, защото ако преди години всеки дом беше свързан по някакъв начин с армията, днес не е така. Само въпрос на няколко години е, когато в Народното събрание, а да не говорим в изпълнителната власт, ще се броят на пръсти хората, които са имали нещо общо с армията, а те ще трябва да взимат важни решения за нашата национална сигурност. Виждаме, че нашите съюзници от много държави в НАТО връщат наборната военна служба", аргументира се президентът.

Въпреки проливният дъжд десетки организации от цялата страна се събраха в Стара Загора за четвъртия национален събор на запасното войнство. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


398
Още от Политика
Свиленски за ГЕРБ: Като е първа сила, да си намери подкрепа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
296
1
 
5
 
! Отговори
ВоенниПедерасти преди 2 седмици
Румбата пак ни плаши на снимки с фон статисти в военни униформи
295
0
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 седмици
на принципа на вица за откраднатото колело, мисля че е време да се направи ревизия на НЗ на армията и държавния резерв.
294
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ало ,.руския кавал Радев - какво стана с въвличането на България вэв войната .. Що не се прибереш в Русия ,fatmak ,изменник на България ???
293
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
на следващите избори боко президент шиши премиер... а вие към фронта бегом марш!
292
1
 
2
 
! Отговори
Тест преди 2 седмици
До СтенлиСигурно и преди казармата си бил такъв
291
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какъв е този хейт срещу президента не мога да разбера? Той какво ви е виновен че сте калпав народ без самосъзнание и доблест и ви мързи даже да идете да гласувате. По -добър президент няма да имаме, ще ми се да имаше Радев да изкара още 2 мандата. ----------------- Радев е човек на американците и това много страхува кремълският евроатлантик Пеевски. Не си ли чул още?
290
0
 
2
 
! Отговори
Няма кой да ни спре. преди 2 седмици
Мога само да ви пожелая успех. :)
289
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
то държава няма институциите са шах и мат, никакво здравеопазване, той казарма ще прави пълни кукута...
288
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Русофили, аз само да ви питам, като направите военен бунт с ръждивите си съветски пушки и като дойдат ГЕРБ-аджиите и ДПС-арите с последни модели ракети и Френски и Турски танкове, ще има ли достатъчно дyпки да се скриете? -------- Ти не си ли чул още, че другарят Пеевски е от кремълските евроатлантици. Няма кой да ни спре.
287
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Какъв е този хейт срещу президента не мога да разбера? Той какво ви е виновен че сте калпав народ без самосъзнание и доблест и ви мързи даже да идете да гласувате. По -добър президент няма да имаме, ще ми се да имаше Радев да изкара още 2 мандата.
286
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Абе да не се окаже,ч е и тоя е всъщност подполковник?
285
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Под фуражка коса и акъл не вирее...
284
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Вече е твърде късно за каквито и да е мерки. В това днешното общество е невъзможно да се организира каквато и да е смислена форма на военно обучение. Единственото което може и вероятно ще стане да се усвоят едни пари.Идат съдбони времена, за които няма нито държава, нито елит, който да преведе народа. То и народ няма, а механичен сбор от деградирали индивиди (всъщност не са и индивиди, шаблонно меркантилно копирани подобия на индивиди ). И ако все пак някой оцелеят, ще има ново начало.
283
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Русофили, аз само да ви питам, като направите военен бунт с ръждивите си съветски пушки и като дойдат ГЕРБ-аджиите и ДПС-арите с последни модели ракети и Френски и Турски танкове, ще има ли достатъчно дyпки да се скриете?
282
0
 
1
 
! Отговори
Аз съм от преди 2 седмици
Сините барети
281
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Войната си е война, не трябва да се страхуваме от нея. Вижте братята украинци вече седемнадесета година достойно и мъжки си отстояват националния интерес пред руската заплаха и не се оплакват. Няма нищо страшно. Най-страшното е да умреш, но това е присъда, дадена на всеки един от нас, още при раждането.
280
0
 
2
 
! Отговори
Ние в БеГето преди 2 седмици
И генерали ли имаме?
279
0
 
5
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 седмици
като гледам кви са ни генералите, ми се чини, че желев и паси и представа си нямат ква услуга са свършили на поколения българи, разписвайки да сме част от нато
278
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тоя много отворен стана откак Кики Брейка влезе в Народното.
277
0
 
1
 
! Отговори
Що не си облече преди 2 седмици
Камуфлажния костюм