Румен Радев: Трябва да осигурим военна подготовка за младите

Войната в Украйна показа - най-важният фактор остава човешкият
14 юни 2024 13:20, Елка Василева
398
Румен Радев: Трябва да осигурим военна подготовка за младите
Снимка: архив, БГНЕС

Трябва да се осигури някаква начална военна подготовка за младото поколение. Това заяви президентът Румен Радев в Стара Загора, където участва в Четвъртия национален събор на запасното войнство.

Той добави, че съюзниците ни в НАТО вече връщат наборната военна служба и ние трябва да водим дебат за нуждата от това.

В словото си пред запасните воини държавният глава акцентира на днешните геополитически предизвикателства и войната в Украйна, които са показали, че нуждата от личен състав за армията е много по-голяма и от оръжията, и технологиите.

"Войната в Украйна ни върна към реалността и тя ни показа, че каквито и технологии и оръжия да се развиват, най-важният фактор остава човешкият и голямото предизвикателство днес на фронта не е толкова липсата на оръжие и боеприпаси, а на наличен състав - и като количество, и като подготовка, и като мотивация", заяви държавният глава.

"И затова е от огромно значението работата с мобилизационният резерв тук в България", посочи той.

Румен Радев отбеляза, че е нужна елементарна военна подготовка за младите, а формата и способите това да се случи трябва да бъдат подложени на дебат.

"Ние трябва да осигурим най-малкото някаква елементарна начална военна подготовка на младите хора в България. Формата, способите, организацията ще се решат в дебат. Но такава подготовка трябва да има и вие сте хората, които най-ефективно и ефикасно могат да я провеждат", отбеляза държавният глава.

Президентът акцентира, че е въпрос на няколко години решенията от националната сигурност да се вземат от хора, които нямат нищо общо с армията.

"Все по-малко хора са свързани с армията, а скоро ще дойде време, в което такива политици ще вземат решения за националната ни сигурност", каза Радев, цитиран от БНР.

"Скоро ще навършим 20 години, откакто сложихме край на нашата наборна служба. Резултатът го виждаме днес, защото ако преди години всеки дом беше свързан по някакъв начин с армията, днес не е така. Само въпрос на няколко години е, когато в Народното събрание, а да не говорим в изпълнителната власт, ще се броят на пръсти хората, които са имали нещо общо с армията, а те ще трябва да взимат важни решения за нашата национална сигурност. Виждаме, че нашите съюзници от много държави в НАТО връщат наборната военна служба", аргументира се президентът.

Въпреки проливният дъжд десетки организации от цялата страна се събраха в Стара Загора за четвъртия национален събор на запасното войнство. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


398
Още от Политика
Свиленски за ГЕРБ: Като е първа сила, да си намери подкрепа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
253
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
рундьоозатвора пак населението със зелен сертификаттова заслужават тоя доообитък дето те избирапрати ги на война да пазят натоболите пакета за тия прости оффцесамо такатова заслужаватти си евроатлантикс големи уши голям ***
252
0
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 седмици
До Анонимен248ае украинците си отбиха на кацапи с "техника" от джъмбо, ква евразийска система за сигурност? или малко вересия омъкнаха от 89та до днеска
251
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тоя очевидно се е скатавал - не е виждал чанчене и извращения.
250
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Прав е, трябва да се обучават младите по натовските стандарти, а не по остарели *** методи за водене на война.
249
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Чорапът готви пушечно месо. Гласувайте за него....хи хи хи
248
0
 
5
 
! Отговори
Няма Проблеми преди 2 седмици
Записвам се редник, на мига в който Полковник Марков направи 30 набирания и 50 лицеви опори и 600 метра за 2 минути и половина.
247
0
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 седмици
До Apple OS руските батерии напоследък са със много спорно качество, ъпгрейда може да не е минал
246
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Минаваш военна подготовка, получаваш разрешително за оръжие. ТОЧКА, иначе никой няма да се бие за продажните продажници, това е всеобщоизвестен факт! Няма да бъдем употребени!!!
245
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Путин предложи създаване на обща Евразийска система за сигурност.
244
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
С Франция, Германия и Турция зад гърба си, България и Румъния нямат повод да се страхуват от червения башибозук.
243
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Що взехте да го наричате президент? Нали беше резидент?
242
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Всички млади хора просто ще избягат от България. Свят голям. Никой млад българин не трябва да мре заради ччужди интереси.
241
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Рундьо и военно дело - магаре и космос. Зеленият чорап със същите примитивни изказвания , като от времето на Вършавския договор. Браво Рундьо! КомунизАМА ще победи!
240
1
 
2
 
! Отговори
Радев преди 2 седмици
С това искам да отговор ана въпроса на г-н Плаковника Марков докъде са стигнали нормативните документи относно нашето участие в театъра на бъдещите бойни действия, защото, както и самият той знае, ние сме НАТО, не член на НАТО, а самото НАТО и щом НАТО връща наборната служба, връщаме я и ние. Ние просто не сме субект на геополитическата сцена, а обект! Квото каат партньорите!;))) Не знам, защо мислите,че войната срещу руският свят, ще нис е размине? Става въпрос за Война на Световете!;)))
239
0
 
3
 
! Отговори
До 234 преди 2 седмици
Няма материал. Градушка и порой мина. Трябва запаси. Ти на коя планета си и кои ден стана??? Не видя ли градушката и обстрел е имало ама тц... Само някой големи ледени топчета приличат на стреляни със сачми или деформирани някакви. Преди не съм виждала такова нещо. Може да има, но такъв безформен къс лед от градушка никога не сме виждали....
238
3
 
3
 
! Отговори
Путин иска мир преди 2 седмици
Путин официално предложи мир и прекратяване на конфликта. Признаване на четирите нови области които се присъединиха към Русия, изтегляне на украинските окупационни войски от руските територии, извънблоков и неутрален съюз на Украйна, демилитаризация и денацификация на останалата част от Украйна, гарантиране на правата на националните малцинства и отмяна на всички санкции на запада срещу Русия.
237
1
 
4
 
! Отговори
ъ преди 2 седмици
Еврожендърите много искат някой да воюва с руснаците, ама да не са те. Няма такъв филм, камаради.Щом сте атлантици, ще се сражавате, ако трябва и в степите на Украйна. Началниците искат война, не се правете на неразбрали.
236
0
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
Точно преди седмица писах, че НАТО поема контрола на войната в Украйна. Честито на гласувалите за европейско бъдеще!
235
4
 
0
 
! Отговори
Айти Брокеров преди 2 седмици
оняден украински колесен безпилотен апарат си набра сам картечница от руските окопи, нашия прецедент ше дига числеността, щот било важно. офицер от ввс да говори кашизми просто показва вопиющата му компетенция като овенен
234
3
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 седмици
пак некви глупости като за петък вечер. оняден на международна конференция викаше "нато да ни пази", днеска ше реновира отбранителната доктрина (която умре заедно с варшавския договор и нова нема) и пет нгвста на хонорар по медиите да обясняват в коментарната секция колко големи мъже са станали що са били в казармата, а се напикават гз като изтестват сирените