Румен Радев: Трябва да осигурим военна подготовка за младите

Войната в Украйна показа - най-важният фактор остава човешкият
14 юни 2024 13:20, Елка Василева
398
Румен Радев: Трябва да осигурим военна подготовка за младите
Снимка: архив, БГНЕС

Трябва да се осигури някаква начална военна подготовка за младото поколение. Това заяви президентът Румен Радев в Стара Загора, където участва в Четвъртия национален събор на запасното войнство.

Той добави, че съюзниците ни в НАТО вече връщат наборната военна служба и ние трябва да водим дебат за нуждата от това.

В словото си пред запасните воини държавният глава акцентира на днешните геополитически предизвикателства и войната в Украйна, които са показали, че нуждата от личен състав за армията е много по-голяма и от оръжията, и технологиите.

"Войната в Украйна ни върна към реалността и тя ни показа, че каквито и технологии и оръжия да се развиват, най-важният фактор остава човешкият и голямото предизвикателство днес на фронта не е толкова липсата на оръжие и боеприпаси, а на наличен състав - и като количество, и като подготовка, и като мотивация", заяви държавният глава.

"И затова е от огромно значението работата с мобилизационният резерв тук в България", посочи той.

Румен Радев отбеляза, че е нужна елементарна военна подготовка за младите, а формата и способите това да се случи трябва да бъдат подложени на дебат.

"Ние трябва да осигурим най-малкото някаква елементарна начална военна подготовка на младите хора в България. Формата, способите, организацията ще се решат в дебат. Но такава подготовка трябва да има и вие сте хората, които най-ефективно и ефикасно могат да я провеждат", отбеляза държавният глава.

Президентът акцентира, че е въпрос на няколко години решенията от националната сигурност да се вземат от хора, които нямат нищо общо с армията.

"Все по-малко хора са свързани с армията, а скоро ще дойде време, в което такива политици ще вземат решения за националната ни сигурност", каза Радев, цитиран от БНР.

"Скоро ще навършим 20 години, откакто сложихме край на нашата наборна служба. Резултатът го виждаме днес, защото ако преди години всеки дом беше свързан по някакъв начин с армията, днес не е така. Само въпрос на няколко години е, когато в Народното събрание, а да не говорим в изпълнителната власт, ще се броят на пръсти хората, които са имали нещо общо с армията, а те ще трябва да взимат важни решения за нашата национална сигурност. Виждаме, че нашите съюзници от много държави в НАТО връщат наборната военна служба", аргументира се президентът.

Въпреки проливният дъжд десетки организации от цялата страна се събраха в Стара Загора за четвъртия национален събор на запасното войнство. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


398
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
8
 
5
 
! Отговори
Колина преди 3 месеца
Подкрепям наборната военна служба да се върне за кратък период време! 3-6 месеца. Нека младежите да знаят що е то отбрана и да се учат на патриотизъм, а не да се шляят и да правят глупости. Скоро няма да останат мъже, които са минали през военно обучение, съвсем сме като разграден двор.
207
4
 
2
 
! Отговори
Нора преди 3 месеца
Прав е Гадев,за всички донаборници,новата военна подготовка е едногодишен и безплатен интернет! Чорапа,пак сънува нещо!
206
3
 
5
 
! Отговори
Казарма преди 3 месеца
Май наистина се налага военна подготовка за младото поколение (че и за доскоро младото).. Малко ме притеснява, обаче, проблемът с нарко-допингите в съчетание с оръжието в ръцете на въпросното обучаващо се поколение.
205
0
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 месеца
До Сър Пичук па аз съм 100 про дюстабан и още съм гвс на тефтер. а на шефа на шесто син му не изкара и новобранския център що мтлбто го депресирало и като работел двигатела треперела зимятъ и било стражно.
204
5
 
3
 
! Отговори
Нквд преди 3 месеца
Поколението от 1988 до 2008 са най ценните мъже в момента за армията, а те не са ходили войници, тях трябва да се подготвят и научат, а не деца набор 2010 и тик токъри
203
0
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 месеца
да питам за един преател, ше нагласиме по некв начин болтовете след пенция като преподаватели за задължителен предмет като нво как беше. ше въведеме и наборна армия всички хюмнозавъри да си пратят чайветата да ги храниме и облечеме и ше има пак балатуми за крадене и подкупи за гсп. кой ше плати масрафа? че едни хора много са се загрижили за парите на американския данъкоплатец дето "изгаряли" при комшиите
202
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ако ще е като казармата едно време няма нужда. Пълна загуба на време, нищо не научаваш освен как да се гавриш с другите. Нищо чудно, че руската армия е такава пародия все пак бяхме по техен модел.
201
4
 
2
 
! Отговори
До 206 преди 3 месеца
На следващите избори ще има само Величие и всички останали.
200
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Колкото повече дни от изборите минават и чета и се интересувам почвам да разбирам, че за тази държава има някаква надежда щом Величие се появи.Радвайте се българи.Съжалявам че не успях да гласувам за Величе.То е ясно че на следващите избори ще го направя.Не мога да повярвам че такива свестни хора влязоха в парламента.Те нямат нищо общо с останалите.
199
0
 
4
 
! Отговори
До 199 преди 3 месеца
Просто си ги представям как искат военните ию дрехи да са модни и да им се виждат татуировките. "Туй автомат ли е иииигаси ама много тежи няма да го нося"
198
1
 
8
 
! Отговори
Сър Пичук преди 3 месеца
А в казармата ще се ходи както преди 89.децата на плебса, а номенклатурните деца до един се оказва с дюзтабан. Тези ги знаем. В другите държави има армия, защото им се плаща, а ние имаме пост соц *** като чорапа
197
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По добре да инвестираме в учени да измислят нови оръжия може и ядренни, роботи съвременни оръжия...а не в жалки кашици с метли....дето и за метачи няма да стават
196
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не ни трябват военни! Тярбват ни иновативни умни млади хора . Като създаваш военни създаваш обикновено глупавви хора, които после нямат реализация. Не случайно след 89та се родиха мутрите. Какво да правят необразовани хора , които могат само да се бият ? Естествено че залитнат към престъпния свят. Всяко нещо си има последствия. Армията трябва да бъде само професионална и по желание.
195
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
въведете доброволна наборна служба и изискване за заемане на държавна служба да е същата да е изкарана, така :)
194
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 3 месеца
Ако си мислиш, че можеш да ги научиш на нещо пробвай, колкото до зомбитата.....
193
1
 
18
 
! Отговори
наблюдател преди 3 месеца
Стига с тия наборни служби, партенки и други. Времето ми в казармата беше напълно загубено време. Няма кой да се бие на фронта, обучен или необучен, не ви ли е ясно. Няма кой да си даде живота за мафията, която управлява България. В момента държавата е мащеха за народа /ограбена от политици и му три държащи се нагло и арогантно/, тъй че Радев да не се напъва.
192
2
 
5
 
! Отговори
Мдаа преди 3 месеца
Гласувайте за руменчо радев и той веднага ще ви вкара в казармата, после ще ви прати да мpете заради глупостите на някой.
191
0
 
2
 
! Отговори
до Аааа преди 3 месеца
Ми те и сега бичат жените така че навлеците и сега си живуркат в германия дето ги поканиха според теб ще ги вкарат в казарата ли??
190
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като личен пример първи взвод да са децата на политиците за пример с техните родители. Не е лошо човек да знае да се защитава, но понякога най-важният фактор е акъла. Има много видове войни и агресии. Преди да правиш нещо трябва да знаеш защо, какво, кой, кого и приоритети, но за това е важно мозък, а предимно това е липсващо безценно нещо на 21век. Със сигурност единствените който войни, смърт, разруха,бедствия и аварии са луди политици с престъпни контингенти.21 век. Демократично ли е???
189
0
 
0
 
! Отговори
До 191 преди 3 месеца
Второто. Възпитаваните като елбетерасти ще се изтрепят ако им връчат оръжие