Новите 240 депутати се заклеват днес, ще подкрепят ли Рая Назарян за шеф на НС?

От тази подкрепа ще стане ясно дали ще са успешни преговорите за кабинет
19 юни 2024 06:41, Александър Попов
180
Новите 240 депутати се заклеват днес, ще подкрепят ли Рая Назарян за шеф на НС?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Новоизбраното 50-о Народно събрание се събира на първото си заседание днес от 9:00 часа.

Съгласно основния закон на страната първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител - Силви Кирилов от "Има такъв народ".

След това народните представители ще положат следната клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се". Депутатите ще подпишат и клетвени листове.

В пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз.

Най-възрастният народен представител в 50-ото Народно събрание Силви Кирилов е на 73 години, а най-младият - Георги Кръстев от ГЕРБ-СДС, е на 24 години. Мъжете в новия парламент са 176, а жените - 64.

Според разпределението на мандатите, обявено от Централната избирателна комисия, първата политическа сила в новия парламент коалиция ГЕРБ-СДС има 68 депутата, ДПС - 47, "Продължаваме промяната - Демократична България" - 39, "Възраждане" - 38, "БСП за България" - 19, "Има такъв народ" - 16, и"Величие" - 13 народни представители.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват на откриването на 50-ото Народно събрание, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На първото заседание се избира председател на Народното събрание и заместник-председатели.

ГЕРБ-СДС вече посочиха тяхната номинация - Рая Назарян. Според Бойко Борисов от парламентарната подкрепа за тяхното предложение ще стане ясно дали има смисъл разговорите за съставяне на правителство да продължат.

От ПП-ДБ дадоха заявка, че няма да подкрепят номинацията на Рая Назарян, отказ за подкрепа дойде и от БСП. Социалистите ще имат своя кандидатира в лицето на Борислав Гуцанов.

С началото на новия парламент ще се даде и старт на процедурата по консултации при президента. Държавният глава ще повика на "Дондуков" 1 седемте политически партии в новия парламент. Следващата стъпка е връчването на първия проучвателен мандат, като папката ще се връчи на най-голямата парламентарна група - ГЕРБ-СДС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още по темата: парламент
Още от Политика
Ваня Григорова: Няма да допусна да бъда нечия брошка
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
8
 
10
 
! Отговори
Ристо преди 1 седмица
Рая е готина мацка, а и умно говори!!! Успех и пожелавам!!!
29
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мен като българин много ме кефи че в България 73 се счита като най възрастния народен представител, а Путин в Русия го смятат за някакъв младеж!
28
3
 
12
 
! Отговори
Баровець преди 1 седмица
Дали е опъррдяла коччана на Боко, а? Как мислите
27
2
 
5
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 седмица
А бе според мене Николай Марков си е като останалите. Въздух под налягане.
26
1
 
17
 
! Отговори
Гади ми се от вас преди 1 седмица
Защо трябва да са 240? И 120 стигат. Из ме кяри...
25
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Арменка ли е тази ? Носа е малък!
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Напротив този път игра ще има. ИТН-то ги купиха и сега пей сърце
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Да го видим Николай Марков, до десет дена в народното събрание ще си проличи с действията ни разликата с досегашните. Нов лъч или въздух под налягане.
22
2
 
6
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 седмица
Ами то още днес ще се разбере как е положението. Ако почнат с безкрайни разправии и скандали, явно няма нищо да свършат. Няма да бъде избран председател. Спомнете си колко време избираха Вежди за председател... Ако и сега почнат по този начин, ясни са - ще си губят времето, няма смисъл да ги гледаме. Песимист съм. От предварителните изявления става ясно, че ще затънат в безсмислени разправии и губене на време. А хората чакат да се свърши нещо полезно все пак. Ще има да чакаме...
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Какви евродепутати си избрахме-топ лауреати за Нобелова награда- Никола Минчев и Ицо хазарта. В еп Ще са толкова полезни с дейността си за държавата, колкото мързеливец завършил от 4тия път 3ти клас лежащ по цял ден на дивана си. Поредните неможачи изпратени на важна длъжност с висока заплата просто да запълнят бройката. Интересно ми е какво изказвания ще имат в еп-ми и ми се че за целия мандат числото ще е 0. Полза също 0.
20
4
 
14
 
! Отговори
да преди 1 седмица
хубава мацка е! вижте отзад сачева-като костенурка е!
19
4
 
9
 
! Отговори
Ахахаа преди 1 седмица
Тази е льольото Никола Минчев номер 2. Тежка е съдбата на тази държава, както и на населението й. Заради една част неумници страдаме всички. Лошото е че с всеки следващ избор става все по безалтернативно. Нон стоп политиците говорят само за помощ за укр, и кк час по скоро трябва да приемем еврото. Държавата и населението нямат други проблеми. Тежко ни!
18
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Играча Борисов пак го наби мощно balls deep на всички червени агенти! Чест и почитания г-н Борисов от малък се уча от вас!
17
4
 
17
 
! Отговори
Еврогейец преди 1 седмица
Юрюш на 10 бона заплата,а за българина 933 лв брутна минимална заплата.
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По добре от оня дето на човек не прилича Минчев или Караянчева селллската пръчка. Рая е много яка. Минуса и е че е от Герп. Мн по добре и от мустакатата
15
2
 
6
 
! Отговори
ППДБ избирател преди 1 седмица
Аз като горд xoмоceксуалист гласуващ за Асен Василев не харесвам това. Даже повече няма и да пусна за тях. Защо гeйовете да сме на заден план? Асен е симпатичен ЛГБТ представител и трябва да излъчи някой подходящ за шеф на НС!
14
1
 
17
 
! Отговори
Никос преди 1 седмица
Нова порция 240 броя измамници и лъжци.Държавници липсват.
13
4
 
10
 
! Отговори
Н. Бояджиев преди 1 седмица
Специално заради нея ще гледам със смъкнати панталони Народното събрание за да пускам по някоя стружка.
12
1
 
6
 
! Отговори
Фен на ППДБ преди 1 седмица
Е не можеше ли някой гpиндер за шеф на НС ?
11
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
НЕ!