След избора на Даниил: Политиката винаги е съпътствала църквата

Надделя разумът на най-големия църковен събор
1 юли 2024 23:31, Инна Ангелова
41

След като новият патриарх Даниил отслужи първата си литургия, богословът Иван Йовчев сподели, че това може би е най-критикуваният кандидат от всички.

"Дали този избор е благодатен, смятам, че да. Това е един млад човек, един активен човек. Това, че има някои критики по отношение на конкретни въпроси, разбира се като частно лице в ролята си на митрополит той може да дава такива мнения. Той по-скоро разсъждава като църковник. Неговият поглед е общ, не можем да отречем и това, с което е допринесла Руската православна църква", заяви богословът Иван Йовчев в "Денят ON AIR".

По думите на проф. Стоян Денчев патриаршеската корона е тежка. Въпреки това, той не е изненадан от избора за нов ръководител на БПЦ.

"24 години съм член на Настоятелството на патриаршеския храм "Св. Александър Невски". Уважавам и тримата митрополити, които бяха избрани, но си мислех, че ако остане един от двамата - Даниил и Гавриил, те ще прехвърлят гласовете си един на друг. Така и стана. Не е толкова важно това как някои го определят като русофил. За мен е важно той да бъде българофил, другото са политически етикети", коментира общественикът за Bulgaria ON AIR.

Богословът е категоричен, че не трябва да се политизира църквата. Това се е правело и в миналото, тъй като политиката винаги е съпътствала църквата.

“Това, че ние се опитваме да политизираме църквата, е голям проблем. Това наистина е сложна математика. Ние не можем да преценим дали има прехвърляне на гласове", посочи Йовчев.

"Това би могло да бъде една реакция на атаките, които имаше срещу него в периода, когато беше митрополит и в периода след като обявиха тримата митрополити, които да се борят за патриаршеския стол. Надделя разумът на най-големия църковен събор, в случая около 150 души, които избраха българския патриарх", добави Денчев.

Според Йовчев щом е успял да въведе ред като митрополит, ще успее да се справи и като патриарх.

"Заради всичко това, което се артикулираше дотогава в публичното пространство, затова и той е изненадан. Хората жадуват за справедливост и правдина. Няма как един добър митрополит, който е бил митрополит на отделна митрополия да бъде лош патриарх", каза богословът.

По думите на Денчев в църквата всички се отнасят с уважение един към друг. Допълни, че е присъствал на първата литургия и не е видял никакви разединение.

“Те започнаха да се разбират, защо това да не стане и в държавата. Българският патриарх и Софийски митрополит обича България. Важно е да изповядва общочовешкият морал", допълни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от Страната
Трима пловдивчани припаднаха в жегите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Сатаданаиил! Наместникът на Антихриста Гундяев!
34
2
 
2
 
! Отговори
путин убиец преди 1 ден
путин е най-големия убиец на православни! Поп Данил го подкрепя?!?!?!
33
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Българският и руският народ винаги са били братски народи. Дано новият Патрирах, никога да не забрави това и да не се прави на евроатлантик и гербаджия, както предишния.
32
2
 
5
 
! Отговори
марчела преди 1 ден
Имаме Български Патриарх!Колкото дали е за Русия-така трябва.Ние сме едно с Русия-дали сме й Азбука и Православна вяра.Сатаните от безбожните измислени държави -наркомански сащ, протестантите от противна Англия, фашистите Бандери от Окраина, българските жълто-паветници и безбожници-про100КИРО, кокорчо, ГАРГАмел плъхоДенков, Магарев, Пуевски,предателя-комунист Борисов да върваят в АДА.Но и там не ги искат,за греховете им към България-продадоха я за 30 гроша на сектански ,наркомански сащ.АНАТЕМА!
31
5
 
2
 
! Отговори
КГБ надделя преди 1 ден
Надделяха руските алчни попове! Срам за България
30
1
 
4
 
! Отговори
Га4е преди 1 ден
Новият Патриарх, е за Православна България.За Православна Русия също.Така трябва.Всички безбожници -САТАНИ от съединените наркомански щати,каторжническа баптистка фашистка Канада,протестантска Англия, фашистка Бандировска ОКРАИНА трябва да бъдат ИЗГОНЕНИ от България.Ние Православните българи сме за Новия Патриарх Натанаил и за Патриарха на Русия-Кирил/ неговите прадеди са разстреляни по заповед на сифилистика Ленин- четете документи ,а не пасквилите на сатаните -Герб, СДС, ДъПъСъ,ППДБ.Истина е!
29
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Тиквата хвърляше пачки от Бюджета на поповете, а те му правеха предизборна кампания. На това му се вика "С чужда пита помен прави"
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
БОЦ никога не е била независим. Това се видя особено добре по времето на ГЕРБ.
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Всички църкви по света се занимават основно с политика и търговия. Католическата църква е най-голямата световна политическа партия. Руската църква прави и говори, каквото и каже един агресор. Мюсюлманите убиват жени със забрадки накриво. ВСИЧКИ ЦЪРКВИ И РЕЛИГИИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ЗАБРАНЕНИ!!!
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Попът на К я двамата църква има 7 апартамента и4 къщи. Как ги е купил?
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Защо Държавата (данъкоплатците) плащат заплати а поповете от Бюджета. Какво работят? Осигуряват ли се в НОИ както всички българи?
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Защо поповете и милицЮнерите бе плащат данъци?
23
5
 
4
 
! Отговори
Денчев от ДПС преди 1 ден
задкулисието- Питам какъв морал можеш да имаш и да застанеш на страната на убиеца Путин и да грабиш чужди територии в 21 век? Да убиваш невинни дечица, възрастни хора, да хвърляш и рушиш болници, училища, жилища. Това е безумие!
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 ден
Така си е. Докато управляваше Банкянския крадец, всички патриарси му се кланяха. Дори три папи го галиха пи празната тиква.
21
3
 
6
 
! Отговори
я пояснете преди 1 ден
Защо държавата издържа финансово църквата? Даже и пари за избор на патриарх даде. Църквата е достатъчно богата и следва да е независима. Незнам, да е направила нещо съществено за хората
20
8
 
3
 
! Отговори
Галактическия Поп преди 1 ден
Анатема БПЦ Сатъни!
19
3
 
7
 
! Отговори
ДидоВънТурцитеОтДпс преди 1 ден
Те милярди откраднаха а за вас купони за храна вместо пари.България е гробище!
18
10
 
3
 
! Отговори
sd преди 1 ден
тези дето са го избрали са руски кучета - трябва да бъдат изкормени до един!
17
2
 
7
 
! Отговори
ДържаваКу рва преди 1 ден
В световния сив списък на перачниците на пари наркодържава като Боливия с ненормални нива на корупция и контрабанда.Затова Бохо Павиана изнася чували с кеш с авиоотряда.бегейци про сти!
16
4
 
2
 
! Отговори
България е преди 1 ден
Женска държава