Как световната преса реагира на отказа на Радев да води делегацията ни в НАТО?

Медиите го наричат "проруският президент"
28 юни 2024 18:00, Нели Христова
430
Как световната преса реагира на отказа на Радев да води делегацията ни в НАТО?
Снимка: БГНЕС

Световната преса отрази широко отказа на президента Румен Радев да ръководи българската делегация във Вашингтон за срещата на върха на НАТО, предаде БГНЕС.

"Вашингтон Пост" отбеляза, че "решението идва покрай разгорещените дебати между проруските и прозападните партии в България за това дали Радев, като главнокомандващ на армията, трябва да представлява страната на срещата на върха на НАТО."

"Радев често е критикуван от политическите си опоненти за приятелската си позиция към Кремъл след нахлуването на Русия в Украйна и за публичните си изказвания, че изпращането на военна помощ на Киев ще удължи конфликта. Той е наричал привържениците на военната помощ за Украйна "подстрекатели към война", допълва изданието.

"Проруският президент на България пропуска срещата на върха на НАТО заради позицията си за Украйна", посочи MSN.

"Българският президент няма да участва в срещата на върха на НАТО поради различия по отношение на Украйна", предаде Радио Свободна Европа.

Китайската държавна агенция Синхуа също отрази новината.

АП припомни позициите на Радев в миналото и подчерта, че "президентският пост в България предоставя силна платформа за влияние върху общественото мнение".

"В противовес на рамковата позиция на българското правителство в подкрепа на Украйна президентът Румен Радев отказа да присъства на срещата на върха", написа "Евроактив".

Анадолската агенция отбеляза, че проевропейските партии в България обвиняват Радев, че служи на руските интереси.

"Украинска правда" посочи, че българският държавен глава "отдавна застъпва тези за войната в Украйна, които съответстват на позицията на Кремъл". "Радев казва, че предоставянето на военна помощ на Киев само удължава конфликта, а тези, които се застъпват за помощ към украинската съпротива, са войнолюбци", подчерта украинското издание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


430
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
5
 
25
 
! Отговори
До тъпите укри преди 3 месеца
Позицията на президента Радев НЕ Е проруска, позицията на президента Радев Е ПРОБЪЛГАРСКА.
180
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
веднъж от 40 години насам, може би виденов е изключение, някой прави нещо добро за скотонаселението и те милите скотованковци веднга му скачат от горе с храчки. заслужаваме си съдбата
179
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А световната преса,какво каза ,че на подобна среща във Вилнюс не присъства принц Чарлз който играе ролята на президент в една монархия,а прати британския министър на отбраната
178
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"Това не е в полза на украинският народ, украинците умират на фронта в една война" А да оставим урките да си решават сами кво е по-добре за тях, а не разни колхозници и ***?
177
2
 
17
 
! Отговори
Невероятни тъпаци преди 3 месеца
Всичките тия мнения ще се променят тотално след като Тръмп спечели изборите. Дори Христо Иванов се усети накъде отиват работите и се изсули. Пък ако някой иска да помогне на Украйна, ще ви кажа - Украйна акъл не иска като "евроатлантици" като Тафров, а Украйна иска пушечно месо, заминавайте там с целите си семейства да загинете с чест за Зеленски. Акъл евроатлантиците нямат, затова никой не ви слуша.
176
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А на мен днес приятел от Полша ми писа да ме поздрави за позицията на Радев :)
175
6
 
22
 
! Отговори
Какво казва Главчев преди 3 месеца
Позицията на правителството на Главчев е позиция на сателит на САЩ. Според това, което е написано, трябва да да подкрепяме продължаването на войната в Украйна до последният украинец. Това не е в полза на украинският народ, украинците умират на фронта в една война, която Украйна не може да спечели. Колкото до международното право, то значи нещо ако важи за всички. Крим и Донбас се отделиха от Украйна и се присъединиха към Русия, така както Косово се отдели от Сърбия
174
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Даже още по зле, кАпейката Волгин беше първа кАпейка ама като чу за Брюксел и побегна с 200 да взима евраци. Що не отиде в пРосията някъде за копейки?
173
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 179 90 процента е съдържанието на вода в мозъка ти. Резултатите от изборите ясно показват колко са такива като теб.
172
4
 
26
 
! Отговори
Дядката преди 3 месеца
Браво на Президент Радев!Адмирации!
171
2
 
8
 
! Отговори
До 181 преди 3 месеца
Е къде е имало така среща щото ,аз до колкото знам Зелето е забранил на някой в Урколандия да говори за мир с Русия
170
1
 
16
 
! Отговори
И в Румъния казват преди 3 месеца
Румънският сенатор Диана Сошоака, говорейки на парламентарно заседание, поиска преразглеждане на участието на страната в НАТО и национален референдум по този въпрос. Сенаторът в доклада си също осъди неоколониалната политика на Съединените щати, като каза, че "намесата в делата на Украйна доведе до ескалация на конфликта с Русия и създаването на заплаха за цяла Европа".
169
2
 
20
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 месеца
уточнение за кухоглавитеайдиоти:..-Ако Радев беше "проруски",щеше да агитира Путин да се не мотае,а да действа по-твърдо...Само че генерал Радев знае ,познава отлично ЧЕРНАТА СТРАНА на военщината и за това винаги е прокламирал за спиране на военните действия !!...Това НЕ е "проруска позиция",кухоглавци !
168
3
 
10
 
! Отговори
До 179 преди 3 месеца
Ами не сме русофили,а много мразим някой да ни занимава със смешни държави като Урколандия и да ни дава наклон на ...
167
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
И като е толкова за мир тоз чиляк, колко пъти ходи да посредничи за мир до Киев или Москвето? Ни един ли? Това като ***, всички плюнчат по ЕС ама ни една дори и опит не направи да иде в пРосията в рая на путинарко
166
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
>>> Че човек е гладен, е факт и не да обръща много внимание на този пчелен факт и вместо мед, обича да преяжда със свински пържоли в ръка с комат хляб.... даже в полезрението му да няма ни зарзават, ни домат. Най - важното на човека е Шкeмбето му да е огромно и да може със зaдна прaшка да хвърчи по земята без опaшка!
165
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
айде сега някой поет като хасан фасильоф да го застреля. по евроатлантически. в държава в която 90% от населението са русофили какъв да е президентът. демокрация му се вика на това кухи еврогейтарашки кратуни.
164
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 174 Ами те да кажат първо тяхните президенти дали ще присъстват, щото това не е задължение на президента на една страна,а на такава среща преди време британския министър на отбраната,който е задължен да присъствa, защото Великобритания е член на НАТО нарече Зеления Клоун нагъл неблагодарник
163
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В парламента вместо да се мъчат за правителство, да спретнат един импийчмънт и на есен, пак 2 в 1!
162
7
 
10
 
! Отговори
До 158 преди 3 месеца
Ами в Урколандия е печено,а според Фараж ще замирише и на украинско препечено