Партия на президента ще спечели 60% на следващите избори

Васил Тончев: Радев очаква гласове основно от ГЕРБ, ПП-ДБ и БСП
4 юли 2024 11:23, Петър Бойчев
124
Партия на президента ще спечели 60% на следващите избори
Снимка БГНЕС

Румен Радев най-вероятно ще напусне президентската институция и ще спечели поне 60 процента на изборите. А мандата ще завърши Илияна Йотова. Тогава ще гласуват повече от 3 млн. души, а не 2.4 млн., както сега. Тази прогноза прави социологът Васил Тончев пред "Марица".

"Около изборите на 9 юни предварително се знаеше, че няма да донесат нещо ново, затова голяма част от хората не излязоха да гласуват. Но ако президентът се яви със свой проект, тогава ще е очевидно накъде ще върви развръзката, те ще решат политическата криза в страната", смята той.

Според социолога в сегашната ситуация президентът няма как да не излезе на партийната писта. "Румен Радев вече има какво да губи. Ако не жертва една година от мандата си, за да разреши тази политическа криза, той ще пропилее поне 50 процента от потенциала си сред избирателите", уверен е Тончев.

Според него ГЕРБ, ПП-ДБ, "Възраждане", партиите център, център-ляво ще загубят много сериозна част от избирателите си, които ще се преориентират към президента. От БСП също ще има сериозен отлив, въпреки че били сведени до едно твърдо ядро.

"Не вярвам ПП-ДБ да се разцепят, тъй като са в режим на оцеляване. Те са различни идеологически партии, но ги крепи анти-ГЕРБ реториката. Ако ГЕРБ не са водеща политическа сила, не знам какви ще са процесите. Там трябва да има и персонални промени, за да тръгнат нагоре. Христо Иванов даде добър пример, но Атанас Атанасов и Кирил Петков не го последваха", казва още Тончев.

Според него Пеевски налага съвършено нова визия за ДПС, като приема линията на Корнелия Нинова, когато тя оглави БСП. "Той върви само напред, мачка, действа със сила, авторитарно. Нещо, което не е било БСП преди Нинова, нито ДПС преди Пеевски. Те винаги са били много по-центристки, диалогични, с търпимост към останалите партии и вътрешните течения", казва социологът. Еднолично налагане на решения обаче не би могло според него да донесе стратегически предимства на партия на етническа основа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още по темата: изборипартия60Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Забавни са тея социолози с техните прогнози. Изобщо някой сещал ли се е да пита президента изобщо? Аз пък казвам, че ще си изкара мандата докрай, щот не виждам логика да се бута в политиката точно сега. Ха да видим кой ще познае!
27
7
 
8
 
! Отговори
хахах преди 3 месеца
фат мака ще спечели не 60%, а 360% и не 3 млн , а 30млн ще гласуват :) :) :)
26
19
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Единствената обединителна фигура на политическия терен в БГ е г-н Радев. Спомняме си как посрещнаха него и Желязков на вр. Шипка. Умерен, диалогичен, незасегнат от Магнитски и разни далавери, Барселони, криминално минало, досиета. Е, може би, ако реши да се включи в битката при нови парламентарни избори ще му стъкмят няколко компромата. ББ и ДП са минало...а за Киро, Асеня и квазиакадемика не си струва да се говори.
25
3
 
6
 
! Отговори
Фитока преди 3 месеца
Социолозите вече станаха и телепати,досущ като врачките получаващи информация от извънземните.И бившите президенти получават докато са живи заплатата на президент,така че много рядко някой като Първанов ще си развали кефа,но и той го направи след края на мандата си.
24
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Няма да се върже Радев на тази въдица. Радев излезе с юмрука не, за да прави партия, а за да започне да разбива партийната система до степен на невъзможност да се управлява с партии. Радев има готова Конституция написана от Александър Маринов, агент Майстора. Сега изчакват тоталното разцепване на всички партии,след което Радев ще излезе и ще каже: Не може повече така - трябва Президентска република да направим. / Мисля, че това е целта му.
23
11
 
10
 
! Отговори
made in Решетников преди 3 месеца
Българския Лукашенко от Дондукова маала.
22
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Президентът ако направи Партия ще размаже Мафията ГЕРБ-ДПС.
21
4
 
10
 
! Отговори
трагедия преди 3 месеца
неведоми са пътищата на булгаристанския мозък
20
3
 
8
 
! Отговори
Алекс преди 3 месеца
До Благоевград Македонската войска,ако изобщо съществува такава,да гледа към албанците,че както са ви напънали,скоро ще станете част от Велика Албания.
19
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Давай Румци, разбий ги!!! :)
18
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
глупости, останали му две години, ще си създава главоболия да се разправя с "шарлатани", видяхме партиите които се възползваха от рейтинга му, пълен провал, янев няма дори субсидия, ПП се крепи с чужда помощ, но върви по пътя на НДСВ
17
2
 
8
 
! Отговори
К9 преди 3 месеца
До 11 Благоевград Господин мЪкедонецо, тая мЪкедонска войска агитките на Локо Сф и Славия ще я бият до Скопие, че и малко след него. Даже не съм сигурен дали трябва да се обединяват двете агитки, или може и поотделно. Айде сега си пойни лекарствата и се крий на сянка, че слънцето не е безопасно напоследък.
16
15
 
17
 
! Отговори
Зоро преди 3 месеца
Рундю Десиславов Грипенов и 60 % .......ааааахаха .....хахахахаааааааа.........
15
11
 
13
 
! Отговори
Алекс преди 3 месеца
Хайде,Президенте.Ела и разритай тази тиня от Тикви и Прасета.
14
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ще спечели, ама дръжки! Подкокоросват го, за да се откаже от поста президент.
13
9
 
14
 
! Отговори
Партии на Гадев преди 3 месеца
ПП ИТН Възход нали бяха на Гадев. ПП и ИТН се провалиа тотално а Възход даже на влезна. РБ на Плевни и АБВ на Първан също крах. Колко още ще опитват като те са едни и съши и се видя че на става чрез партии. Евроатлантически партии не стават.
12
14
 
23
 
! Отговори
Ристо преди 3 месеца
Рундю и 60%?!?!?!? Тоя екцперт нещо не го слуша главата!!!
11
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Крайно време е Радев да направи партия у да извади България от блатото, в което за 20 години я вкараха ГЕРБ-ДПС
10
26
 
4
 
! Отговори
Благоевград преди 3 месеца
Да идва час по- скоро македонската войска в Пиринска Македония и да ни освободи от българско робство.Вън българските окупатори от Пиринска Македония !
9
21
 
21
 
! Отговори
Зозо преди 3 месеца
.......Тази прогноза прави социологът Васил Тончев.............. Ааааахахахаааа, тоя на какви медикаменти е??? Рундю ако направи партия ще вземе точно 4% макс. Боци ще го размаже и него.