В парламента: Ние можем да си пафкаме, да се друсаме и да си пием

Депутатите няма да бъдат тествани за алкохол и дрога
12 юли 2024 17:00, Петър Бойчев
100
В парламента: Ние можем да си пафкаме, да се друсаме и да си пием
Александър Симидчиев (в средата) Снимка БГНЕС

"Ние тук като някакви много равни над равните, можем да си пафкаме, да се друсаме и да си пием. Знаете, че на приемане на бюджет към дванайсет часа повечето сте мат пияни". Това заяви депутатът от ПП-ДБ Александър Симидчиев по време на дебатите да бъдат ли тествани народните представители за алкохол и наркотици.

Депутатите няма да се подлагат на такъв тест. Предложението на "Възраждане" и "Има такъв народ" не бе вписано при гласуването на Правилника за работата и дейността на Народното събрание, който се разглежда в пленарната зала, предаде Фокус.

Текстовете с искането за подобен тип проверки, касаят чл. 132 от правилника. "Възраждане" настояваха народните представители два пъти годишно да минат през изследвания за наркотици. Единият път задължително е при встъпването им. От третата политическа сила настояваха, че в случай че депутатите откажат да се тестват, то тогава тази информация да се оповестява на страницата на парламента, в личния профил на депутатите. То обаче получи едва 42 гласа "за", 80 бяха "против", а 17 се въздържаха.

От "Има такъв народ" пък искаха задължително депутатите да минават през изследване както за алкохол, така и за наркотици. Според тях проверките трябва да се състоят в началото на всяка пленарна сесия, по разпореждане на председателя на парламента или по инициатива на 1/3 от народните представители - когато от поведението на народния представител може да се направи обосновано предположение, че са употребени алкохол или наркотици.

От най-малката парламентарна група настояваха, че ако депутатът откаже да се тества, то той да бъде отстраняван от работата на парламента за едно заседание. Тяхното предложение също не бе прието - 42 гласуваха "за", 83 бяха "против", а 14 се въздържаха.

При дебатите Цвета Рангелова от "Възраждане" обясни, че предложението дава възможност да се преценява пригодността на народните представители и дали отговаря на очакванията на обществото.

Павела Митова от ИТН коментира, че те искат тестовете да се извършват в специализирани лаборатории по заповед на председателя на Народното събрание. Тя поиска и "Възраждане" да предложат санкция за тези, които са отказали.

Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС заяви, че ще подкрепи предложението. Той каза обаче, че ще направи редакции, сред които уточнението, че тестовете трябва да се правят в специализирани лаборатории и да бъдат оповестявани на народните представители - както положителните, така и отрицателните.

Андрей Чорбанов от ИТН каза, че народните представители се ползват с много голям толеранс спрямо много други държавни служби. Той каза, че когато народният представител е под въздействието на някакъв вид субстанции е проблем.

Александър Симидчиев заяви, че народните представители "карат голям автобус" и предложи да се въведе психотест, който, ако не бъде изкаран, то тогава тези хора да бъдат ограничавани от шофирането на "голямото превозно средство": "Освен всичко друго говорим за временни разстройства на възможността да се вземат решения. Такива пристъпват при хора, които имат психически отклонения и не си взимат медикаментите, които трябва да си взимат. Невзимането на медикаментите също води до неадекватни решения в зала".

В отговор на  Симидчиев Тошко Йорданов коментира, че не е нормално обикновените граждани да бъдат проверявани на бърз тест за наркотици при шофиране, от което следват проверки, отнемане на автомобила и т.н. Той сравни парламента с изтребител.

Симидчиев отвърна, че е предложил не ограничаване на възможностите за проверка, а разширяване. Той повтори, че народните представители трябва да бъдат "абсолютно адекватни", когато извършват своите задължения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мъ как бе, Вежди Рашидов не лизва грам алкохол. Дори трезвен сгази жената, която след това почина. Ама нали е под личната опека а Тиквата и Сви нята. Него закон го не лови.
64
0
 
14
 
! Отговори
Орхан Памук ДПС преди 1 месец
Целото ДПС е на Хероин
63
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тошко шмъркалника да се теста пръв
62
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Депутатите няма да бъдат тествани за дрога, алкохол и ганджа. Гласували са противното, следователно ще бъде разписана нормата Дрогата, алкохолът и цигарите да бъдат тествани задължително поне два пъти годишно от депутатите.
61
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз съм за легализацията на тревата и проститутките, след като някой може да изпие половин литър ракия в тая жега и да обезумее после защо не и на легализацията.
60
3
 
2
 
! Отговори
Българите са преди 1 месец
Лумпеният или *** пролетарият .
59
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пияните, дрогираните, метално нестабилните и хора с криминални прояви, и осъждани, нямат място в парламента.
58
1
 
8
 
! Отговори
BOSSaНаКонституцията преди 1 месец
България има нужда от 2 партии Републиканци и Демократи като в САЩ и с намален състав на депутатите тука са го ударили на грабеж ДС нищо ж ествата!Закано в тая малка гадна и пробита държава толкова много чИнгета и депутати и администрация вие нормални ли сте бе!
57
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Правилно! Тези ги интересува само да могат да пътуват из ЕС, затова завинаги ще си държат Брюксел-а, и много ги отегчава чейнжът лев-евро, евро-лев, въпреки мобилните улеснения. Затова ще драпад до последно да ни приковат към Брюксел чрез еврото. Дали има табло за снимки с подлизурковци във фоайето в централата в Брюксел? Ако има, нашите би трябвало да са с най-много снимки там.
56
0
 
7
 
! Отговори
ДепутатНаркодависим преди 1 месец
Содом и Гомор
55
1
 
2
 
! Отговори
Тоя къде снима преди 1 месец
Е на тежки наркотици най лекия от които е LSD
54
0
 
10
 
! Отговори
Шмъркачите в НС преди 1 месец
Неее без наркотестовеее
53
2
 
1
 
! Отговори
Тоя къде снима преди 1 месец
Е на тежки наркотици най Русия от които е LSD
52
1
 
6
 
! Отговори
Никсъна преди 1 месец
Деградация.
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Точно Симидчиев пък е вечно поркан! С тоя червен нос....
50
4
 
3
 
! Отговори
До 47 преди 1 месец
Руско ПВО ги унищожава!
49
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е то затова дилърчета като Ицето Хазарта направиха кариера там
48
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България има нужда от ново, модерно устройство! Лустрация и млади хора, родени след 1985!
47
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Това заяви депутатът от ПП-ДБ Александър Симидчиев по време на дебатите да бъдат ли тествани народните представители за алкохол и наркотици."-------------А какво ли би показал теста за наркотици на Ицо Хазарта?
46
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как пък един метеорит не успя да се нацели върху тези измякяpи та да си отдъхне България!!!!