В парламента: Ние можем да си пафкаме, да се друсаме и да си пием

Депутатите няма да бъдат тествани за алкохол и дрога
12 юли 2024 17:00, Петър Бойчев
100
В парламента: Ние можем да си пафкаме, да се друсаме и да си пием
Александър Симидчиев (в средата) Снимка БГНЕС

"Ние тук като някакви много равни над равните, можем да си пафкаме, да се друсаме и да си пием. Знаете, че на приемане на бюджет към дванайсет часа повечето сте мат пияни". Това заяви депутатът от ПП-ДБ Александър Симидчиев по време на дебатите да бъдат ли тествани народните представители за алкохол и наркотици.

Депутатите няма да се подлагат на такъв тест. Предложението на "Възраждане" и "Има такъв народ" не бе вписано при гласуването на Правилника за работата и дейността на Народното събрание, който се разглежда в пленарната зала, предаде Фокус.

Текстовете с искането за подобен тип проверки, касаят чл. 132 от правилника. "Възраждане" настояваха народните представители два пъти годишно да минат през изследвания за наркотици. Единият път задължително е при встъпването им. От третата политическа сила настояваха, че в случай че депутатите откажат да се тестват, то тогава тази информация да се оповестява на страницата на парламента, в личния профил на депутатите. То обаче получи едва 42 гласа "за", 80 бяха "против", а 17 се въздържаха.

От "Има такъв народ" пък искаха задължително депутатите да минават през изследване както за алкохол, така и за наркотици. Според тях проверките трябва да се състоят в началото на всяка пленарна сесия, по разпореждане на председателя на парламента или по инициатива на 1/3 от народните представители - когато от поведението на народния представител може да се направи обосновано предположение, че са употребени алкохол или наркотици.

От най-малката парламентарна група настояваха, че ако депутатът откаже да се тества, то той да бъде отстраняван от работата на парламента за едно заседание. Тяхното предложение също не бе прието - 42 гласуваха "за", 83 бяха "против", а 14 се въздържаха.

При дебатите Цвета Рангелова от "Възраждане" обясни, че предложението дава възможност да се преценява пригодността на народните представители и дали отговаря на очакванията на обществото.

Павела Митова от ИТН коментира, че те искат тестовете да се извършват в специализирани лаборатории по заповед на председателя на Народното събрание. Тя поиска и "Възраждане" да предложат санкция за тези, които са отказали.

Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС заяви, че ще подкрепи предложението. Той каза обаче, че ще направи редакции, сред които уточнението, че тестовете трябва да се правят в специализирани лаборатории и да бъдат оповестявани на народните представители - както положителните, така и отрицателните.

Андрей Чорбанов от ИТН каза, че народните представители се ползват с много голям толеранс спрямо много други държавни служби. Той каза, че когато народният представител е под въздействието на някакъв вид субстанции е проблем.

Александър Симидчиев заяви, че народните представители "карат голям автобус" и предложи да се въведе психотест, който, ако не бъде изкаран, то тогава тези хора да бъдат ограничавани от шофирането на "голямото превозно средство": "Освен всичко друго говорим за временни разстройства на възможността да се вземат решения. Такива пристъпват при хора, които имат психически отклонения и не си взимат медикаментите, които трябва да си взимат. Невзимането на медикаментите също води до неадекватни решения в зала".

В отговор на  Симидчиев Тошко Йорданов коментира, че не е нормално обикновените граждани да бъдат проверявани на бърз тест за наркотици при шофиране, от което следват проверки, отнемане на автомобила и т.н. Той сравни парламента с изтребител.

Симидчиев отвърна, че е предложил не ограничаване на възможностите за проверка, а разширяване. Той повтори, че народните представители трябва да бъдат "абсолютно адекватни", когато извършват своите задължения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
12
 
! Отговори
От френски преди 1 месец
Говорилнята! Като в селска кръчма!
44
1
 
18
 
! Отговори
. преди 1 месец
МЕРЗАВЦИ !!!
43
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
После се чудим защо дрогираните неадекватници ходят да се дynят в посолствата и да раздават държавната собственост на други държави.
42
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И това ми било НС?
41
3
 
5
 
! Отговори
Лека жена преди 1 месец
А аз покрай тях се научих да свивам цигари :))
40
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разбирате ли сега защо хората бягат? Защото не се живее с овце като вас, дето търпят всичко!
39
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не само че са на друсани пияни Ами са и неграмотни без никакво образование и без човечност
38
1
 
32
 
! Отговори
Цугцванг преди 1 месец
Дайте имената на 80-те "против" и всичко е ясно! Няма нужда от тестове. Възраждане ви спретнаха брутален капан.
37
1
 
20
 
! Отговори
НС 2024 преди 1 месец
Пак се вглеждате в "Малката картина" ТЕ друго ПРИЕХА--да не могат да бъдат викани ЗАПАС (мобилизирани))
36
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лошо няма, и без това за нищо не ставате
35
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
рашков и манол ще чупят дрегера, а киро канадеца ще му излезе цялата менделеева таблица при дръг теста
34
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко лошо идва от запад! От "развитите демократични държави".
33
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Време е за Възраждане!
32
3
 
22
 
! Отговори
АНТИ преди 1 месец
Чистият никога не би отказал, понеже няма от какво да се притеснява.
31
10
 
8
 
! Отговори
ДРЕГЕР И ЗА РАДЕВ преди 1 месец
ВСЯКА СУТРИН ТОЙ СЕ КАЧВА ДА ШОФИРА ДЪРЖАВАТА... НЕ Е ПО РАЗЛИЧЕН ОТ ДЕПУТАТИТЕ....
30
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия съвсем изпрегнаха. Важното е, че не дадоха да им пипат заплатките лятото.
29
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да управляваш мпс под въздействието на субстанции е престъпление. Но да управляваш държава няма проблем. Това ми напомня за случая с полицаите които се разсърдиха че тествали за наркотици със същите тестове с които се тестват и шофьорите. Оправданието им беше че давали фалшиви резултати. Разбирате ли за какво става въпрос? В тази държава 50% от населението са алкохолици и наркомани! И те си искат тяхното представителство във властта.
28
2
 
14
 
! Отговори
Галя от EmbassyTO преди 1 месец
"срещу заплата 10 000!лв средно за 4ч.". Вие ни гласувайте
27
8
 
7
 
! Отговори
ЕМИГРИРАЙ В РУСИЯ!!! преди 1 месец
ССМОТАНЯК...
26
1
 
18
 
! Отговори
мак преди 1 месец
Имунитетът е излишен и вреден, д-татите не са над закона. А проверките явно ще им накърнят достойнството, затова са против, нали.