Ако ПП вземат втория мандат на колко гласа могат да разчитат?

През тези почивни дни те ще обсъждат възможностите
13 юли 2024 10:00, Нели Христова
134
Ако ПП вземат втория мандат на колко гласа могат да разчитат?
Снимка: БГНЕС

На колко гласа подкрепа може да разчитат от ПП-ДБ, ако предложат правителство с втория мандат? Такива сметки се правят вече усилено в кулоарите на парламента още преди групата на акад. Николай Денков да е излязла с единно становище какво ще прави с мандата, пишат от "24 часа".

ПП-ДБ ще получат папката за съставяне на правителство от президента следващата седмица. Отчитам парламентарната динамика и необходимостта от време и диалог. Очаквам парламентарната група на ПП-ДБ ясно да заяви дали ще остане зад своите декларации, че ще бъде опозиция, или ще потърси подкрепа за съставяне на правителство. Не бързам и ще връча мандата следващата седмица, обяви Румен Радев в петък от Бургас.

Очаква се през почивните дни “Продължаваме промяната”, ДСБ и “Да, България” да проведат своите заседания и да решат окончателно какво правят с мандата. В коалицията имаше разделение още при обсъждането какво ще се прави с третия мандат, преди да стане ясно, че направо вторият идва при тях, след като ДПС се разцепи и стана четвърта сила в този парламент.

От ДСБ предложиха да има техническо правителство, но от “Промяната” продължиха да настояват да останат опозиция в 50-ото НС. Не е ясно дали ще сменят позицията си при новата ситуация. Опит за дебат по темата бе направен в четвъртък, но той остана без краен резултат и консенсус - дали да върнат мандата, или да опитат програмен кабинет. През уикенда всяка от трите партии ще опита да убеди своите за единна позиция, а неофициално формациите са се разбрали да мълчат за решението си, докато не дойде поканата от президента Румен Радев.

Дори и да вземе папката с мандата, ПП-ДБ пак няма да събере необходимия брой депутати за мнозинство, става ясно от заявленията на останалите парламентарни сили поне на този етап.

ПП-ДБ има 39 депутати. Със сигурност към момента имат декларирана подкрепа от вече 24-мата независими около Ахмед Доган. Да. Ние бихме проявили разум за диалог с ПП-ДБ. Нека видим каква програма биха представили и какви цели, обясни Джевдет Чакъров.

От останалите независими може да се очаква подкрепа от групата от “Величие” около Николай Марков и Виктория Василева, които са седем души.

Другите шестима депутати, които са част от групата на идеолога на “Величие” Ивелин Михайлов, вече заявиха, че няма да помогнат за осъществяването нито на втория, нито на третия мандат.

Подкрепа се очаква да даде и БСП с нейните 18 депутати, но след ново решение на Националния си съвет, който вече гласува, че няма да подкрепи мандатите на ГЕРБ и на ДПС. Ще участваме във всички опити да бъде създадено правителство. Насърчавам желанието да се търси диалог и да се търсят решения, които са в контекста на формулата, която ние предложихме - надпартийно, експертно, пробългарско, национално отговорно правителство, каза временният председател Атанас Зафиров в петък.

ИТН, които имат 16 депутати, също ще говорят с ПП-ДБ, но само при ясно разписана програма, срокове и стъпки, които се правят, а след това за реализацията им да се търсят хора. Ако се постига съгласие за експертен кабинет с втори или трети мандат, всички политики ще бъдат фиксирани със срок за изпълнение, каза Станислав Балабанов.

Така ПП-ДБ евентуално могат да разчитат дотук на 104 гласа.

За да направят мнозинство от 121, ще им е нужна подкрепа от ГЕРБ, “Възраждане” или ДПС на Делян Пеевски.

Зам.-шефката на групата на ГЕРБ Деница Сачева вече обяви, че позицията им за неподкрепа на втория и третия мандат остава непроменена. Тя обаче си остави вратичка за различни хипотези, защото “все още няма категорична позиция от ПП-ДБ”. Знаете, че те имат широко ветрило от лидери, имат много колективни органи както на ПП, така и на “Да, България”, на ДСБ, заяви Сачева.

От “Възраждане” обаче от известно време говорят за анти-ГЕРБ правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от Политика
Анастасов отряза Доган: Оставам да работя за хората
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
5
 
3
 
! Отговори
Кръчматъ преди 3 седмици
Хипотетично, ако ПП състави правителство на Широка Коалиция, туй шъ е - "Манджа с грозде"!!!! След такъв севиран "Обяд", е възможно Винету да спечели и пълно мнозинство!!!
121
2
 
2
 
! Отговори
Коментар преди 3 седмици
ДПС се разцепиха и отговорността падна от тях. Някак много удобно ми се струва.Лично аз не им вярвам, в следващия парламент ще се обединят, този не вярвам да роди правителство.
120
4
 
4
 
! Отговори
Отговор : преди 3 седмици
На всички останали краварски марионетки от сглобката - Греб-ДъПъСъ1 + ДъПъСъ 2 + евроатлантичното демократично Двуличие 1 + Двуличие 2 + ИТН + бсп (без Импексова). Това са 201 гласа и им стигат... Нали не искат Копейкин,щото ще им обърка юроатлантичната неопсихолибера3тка ориентация и ще ги направи с нормална ориентация,което е в разрез с евроатлантизЪма и неолибералфаши3ъма в ЕСССР и го8-НАТО.
119
6
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 3 седмици
Очаквам ДБ да проумеят че трябва да се отделят от воденичния камък ПП ,защото бавно но сигурно потъват. Не съм от двете партийки, но ми е жал за държавата.
118
2
 
14
 
! Отговори
Швайнщайгер преди 3 седмици
На 0 гласа могат да разчитат.
117
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Партийна групировка, която посегна и на националния ни празник, не е съставена от хора, милеещи за България.
116
7
 
11
 
! Отговори
АЛА-БАЛА С ДОГАН... преди 3 седмици
И ПП ПОЛУЧАВА ПОД МАСАТА ВТОРИЯ МАНДАТ ОТ ДРУГИЯ АЛА-БАЛА РАДЕВ....... КАК ДА НЕ ТЕ Е ЯД ЗА 4 ИЗГУБЕНИ ЗА БЪЛГАРИЯ ГОДИНИ.. 2020 - 2024....
115
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Правителство, вкоето вкара в АЕЦ-а "първото американско гориво" при положение, че Байдън 2-3 месеца преди това присъства на тържественото отбелязване на първото въобще произведено ядрено гориво в САщ (80кг)и че САЩ за май тази година са внесли от Русия обогатен уран за 260 милиона $, не може да бъде наречено грамотно. напротив, то е силно рисково за съществуването на страната ни.
114
3
 
11
 
! Отговори
THE BEST преди 3 седмици
На Мария Габриел - нали й се молиха да не връща мандата....... Жалка история.....
113
11
 
10
 
! Отговори
Видимо доволен преди 3 седмици
Народа е най доволен от президента Първанов които подписа за членството ни в НАТО и благодарение на това държавническо решение Русия не може да на нападне както нападна на Украйна
112
4
 
8
 
! Отговори
СИНЯ СОФИЯ преди 3 седмици
ЗА ПП ДБ ЛИ ГЛАСУВА..????....... ЗА ДС ВАСКО ЛИ ГЛАСУВА...???........ ЕСТЕСТВЕНО.....
111
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Въпросът се решава лесно! Покана към ГЕРБ с молба за премиер и кабинет! Петков, Василев и Денков "конструктивна опозиция". За подкрепа Пеевски и групата около него. Слава на Борисов!
110
5
 
11
 
! Отговори
Бат Ради да ви обади преди 3 седмици
България ще се оправи когато се изхващат всички руски кавали от Царя до Падаря Пълна ДЕКАВАЛИЗАЦИЯ Нито един руски кавал да не остане на държавна служба
109
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Полковника гласува за всеки мандат!
108
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Радев руски Борисов руски Дилян руски Доган руски . Чакайте България да се оправи
107
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Съвсем наскоро президентът Радев беше в Гърция, където между прочем, се разбра, че газ откъм Гърция все още нямало. Но никой в България не казва, че така наречената "азарбейджанска" газ се добива не от азербайджанска, а от британска компания, с която въобще никакви разговори не са водени.... Всичко, което се прави сега, е на парче. Информацията, която имат самите управляващи, най-вероятно, съшо е частична, минимална. Защото са случайни в политиката, неподготвени, затова вредни.
106
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
КИРО ЗАЯВИХТЕ ЧЕ ЩЕ БЪДЕТЕ ОПОЗИЦИЯ ОТДАВНА СЕГА КАКВО ЛЪЖЕТЕ ПАК И ПАК ВЪН ШАЙКАТА ШАРЛАТАНИ
105
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Очаквам нормалните хора да не подкрепят правителство с троянските коне на Пеевски от ПП - Киро и Асен, които са пращали писма в защита на Пеевски в американското посолство. А Денков трябва да ги изключи от партията, ако е мъж като Доган, а не молец.
104
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Правилно е да не вземат от никого. Защото по всички линии работят против България. Вярно, благодарение на Нинова в първото си правителство бяха вдигнати пенсиите, и то с много. Това беше абсолютно правилно. Но всичко друго е силно съмнително, меко казано, започвайки от напълно и престъпно глуповатия израз на Петков, че Русия била бенсзиностанция с ракети и нямала никакъв икономически потенциал. Престъпно невежество, съчетано с арогантно въвличане на българите в самоунижение. ...
103
10
 
13
 
! Отговори
КОЙ МИ С.А В ГАЩИТЕ? преди 3 седмици
ПП-ДБ СА НАЙ-СТАБИЛНАТА ПАРТИЯ ИЗВЪН ПАРЛАМЕНТА СЛЕД ПОРЕДНИТЕ ИЗБОРИ.