Ако ПП вземат втория мандат на колко гласа могат да разчитат?

През тези почивни дни те ще обсъждат възможностите
13 юли 2024 10:00, Нели Христова
134
Ако ПП вземат втория мандат на колко гласа могат да разчитат?
Снимка: БГНЕС

На колко гласа подкрепа може да разчитат от ПП-ДБ, ако предложат правителство с втория мандат? Такива сметки се правят вече усилено в кулоарите на парламента още преди групата на акад. Николай Денков да е излязла с единно становище какво ще прави с мандата, пишат от "24 часа".

ПП-ДБ ще получат папката за съставяне на правителство от президента следващата седмица. Отчитам парламентарната динамика и необходимостта от време и диалог. Очаквам парламентарната група на ПП-ДБ ясно да заяви дали ще остане зад своите декларации, че ще бъде опозиция, или ще потърси подкрепа за съставяне на правителство. Не бързам и ще връча мандата следващата седмица, обяви Румен Радев в петък от Бургас.

Очаква се през почивните дни “Продължаваме промяната”, ДСБ и “Да, България” да проведат своите заседания и да решат окончателно какво правят с мандата. В коалицията имаше разделение още при обсъждането какво ще се прави с третия мандат, преди да стане ясно, че направо вторият идва при тях, след като ДПС се разцепи и стана четвърта сила в този парламент.

От ДСБ предложиха да има техническо правителство, но от “Промяната” продължиха да настояват да останат опозиция в 50-ото НС. Не е ясно дали ще сменят позицията си при новата ситуация. Опит за дебат по темата бе направен в четвъртък, но той остана без краен резултат и консенсус - дали да върнат мандата, или да опитат програмен кабинет. През уикенда всяка от трите партии ще опита да убеди своите за единна позиция, а неофициално формациите са се разбрали да мълчат за решението си, докато не дойде поканата от президента Румен Радев.

Дори и да вземе папката с мандата, ПП-ДБ пак няма да събере необходимия брой депутати за мнозинство, става ясно от заявленията на останалите парламентарни сили поне на този етап.

ПП-ДБ има 39 депутати. Със сигурност към момента имат декларирана подкрепа от вече 24-мата независими около Ахмед Доган. Да. Ние бихме проявили разум за диалог с ПП-ДБ. Нека видим каква програма биха представили и какви цели, обясни Джевдет Чакъров.

От останалите независими може да се очаква подкрепа от групата от “Величие” около Николай Марков и Виктория Василева, които са седем души.

Другите шестима депутати, които са част от групата на идеолога на “Величие” Ивелин Михайлов, вече заявиха, че няма да помогнат за осъществяването нито на втория, нито на третия мандат.

Подкрепа се очаква да даде и БСП с нейните 18 депутати, но след ново решение на Националния си съвет, който вече гласува, че няма да подкрепи мандатите на ГЕРБ и на ДПС. Ще участваме във всички опити да бъде създадено правителство. Насърчавам желанието да се търси диалог и да се търсят решения, които са в контекста на формулата, която ние предложихме - надпартийно, експертно, пробългарско, национално отговорно правителство, каза временният председател Атанас Зафиров в петък.

ИТН, които имат 16 депутати, също ще говорят с ПП-ДБ, но само при ясно разписана програма, срокове и стъпки, които се правят, а след това за реализацията им да се търсят хора. Ако се постига съгласие за експертен кабинет с втори или трети мандат, всички политики ще бъдат фиксирани със срок за изпълнение, каза Станислав Балабанов.

Така ПП-ДБ евентуално могат да разчитат дотук на 104 гласа.

За да направят мнозинство от 121, ще им е нужна подкрепа от ГЕРБ, “Възраждане” или ДПС на Делян Пеевски.

Зам.-шефката на групата на ГЕРБ Деница Сачева вече обяви, че позицията им за неподкрепа на втория и третия мандат остава непроменена. Тя обаче си остави вратичка за различни хипотези, защото “все още няма категорична позиция от ПП-ДБ”. Знаете, че те имат широко ветрило от лидери, имат много колективни органи както на ПП, така и на “Да, България”, на ДСБ, заяви Сачева.

От “Възраждане” обаче от известно време говорят за анти-ГЕРБ правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
4
 
! Отговори
ХиХи преди 1 месец
Бацо ша даде колкото му каже плешив посланник
41
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какви са тези глупости 20 човека правителство ще правят!Това народно събрание е не легетивно, толкова молко хора гласуваха че чак е срамно да правят правителство. Да не говорим за психопатологията на Пп.
40
1
 
9
 
! Отговори
Гражданин преди 1 месец
До 39. Ами те ПП само с Възраждане не бяха се коалирали. Може да видим и този променлив цирк.
39
2
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
Ако изобщо се стигне до този Франкенщайн, с огромно удоволствие Боко ще им гледа сеира и разпада само след няколко седмици.
38
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПП ще трябва да приемат подкрепа от ВЪЗРАЖДАНЕ! ТЪЙ ТЪЙ ТЪЙ!
37
9
 
1
 
! Отговори
Василев преди 1 месец
Румен Радев вдигна юмрука и вкара Кирил и Асен в голямата политика като политически проект!!!Правителство винаги може да има, и това не е никакъв проблем да се купят няколко гласа или цели партии , абсолютно никакъв проблем!Въпроса е че хищниците като Борисов и Пеевски усещат, че няма да имат никакъв шанс тези кабинети при тези катастрофални избори с ниска обществена подкрепа!Сега се прави театър, цирк,зрелища, само и само на есен да привлекат селяните прости на избори!НЕ ЗАБРАВЯЙ!Замндалей!ЦРУ!
36
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 28 Патладжанов, наистина си произведен от дядо си Пaтлaджaн. Та нали ДПС се разцепи и от втора политическа сила стана 4-та. А ПП-ДБ станаха втори и заеха тяхното място???. На кого тогава се полага втория мандат? То бива да си мааааалоумник!
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
тия са луди да броят гласовете на Нунова и копейките...
34
4
 
5
 
! Отговори
Шарлатаните преди 1 месец
До Анонимен 26- в грешка си ПП са на кремълско подчинение. Те бяха създадени за да изпълняват кремълски задачи и засега се справят успешно с тях.
33
1
 
8
 
! Отговори
Бaй Kypтu преди 1 месец
Bтopu мaнgaт взeмu, нo втopu nът нa rлac нe paзчuтaй!
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То си е силна дума , но философията на политиката напълно деградира , въобще липсва в нея обществото като предмет на дейност , а политиците като идейни носители и работници , които по възлагане на народа , като възложител , да го структурират законово , финансово , юридически , като естествена срада за реализация на интересите на гражданите , които според способностите си , усърдието си , дори ако щете , според мечтите си да ги реализират .
31
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радев трябваше да разиграе мандатите бързо.Мислел за партиите, че август не бил за кампания.Абе Радев, те са си виновни от години ти ще мислиш за тях, да не се потяли.Напротив, да се потят.Действайте бързо, стига празни приказки и глупости.
30
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Патладжанков, и кое е небивалицата в случая? Ти изобщо знаеш ли колко е часа и къде се намираш? Да не си вече пиян?
29
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ШАЙКАТА ШАРЛАТАНИ ПЛЮС КОПЕЙКАТА ПЛЮС ЧАЛГАРИ ПЛЮС ДПС НА ДОГАН ПЛЮС НИНОВА БСП ТЕЗИ СА ЛИЦЕМЕРИТЕ НАСТАНЕНИ НИЩОПРАВЕЩИ КАКВО РАБОТЯТ ЗА БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ 4 ГОДИНА И ТАКА
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 26 Муахаххаха...по-голяма тъпoтия не можа ли да измъдриш ? Муахахахаха....
27
6
 
7
 
! Отговори
Патладжанов преди 1 месец
Нали по закон първите два мандата се връчват на първите две сили от изборите. Само третият мандат може да бъде даден не на третия, а да речем на петия, по преценка на президента. Защо драскате небивалици?
26
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много свястен жена са пп ако са на власт *** оправят България само посолството от Козяк вива. Стабилна момче са.
25
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако ППДБ вземат втория мандат не могат да разчитат на никого защото всички останали партии се командват от руското посолство
24
8
 
4
 
! Отговори
Василев преди 1 месец
Видяхте ли ве , видяхте ли докъде докарахте политическите партии в парламента, да не могат да съставят правителство!И това е благодарение на Вас , вие които не гласувахте, не излязохте да дадете своя глас и така обезличихте и делигитимирахте статуквото като статукво!Тъкмо се бяха сдобили с нова придобивка в лицето на ПП и сега ново двадесет нисък избирателен вот!Нищо и без правителство, служебно все едно си е на ГЕРБ и ДПС, и парите в общините към фирмите на Борисов и Пеевски не са спрели!ЦРУ!!!
23
2
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
аморалните хора не трябва да съставят правителство а да върнат веднага мандатате са позор за нас българите