Предложението на ПП-ДБ за връчване на мандата е странно

Сроковете трябва да бъдат обозрими, сравнително кратки, обясни юрист
16 юли 2024 10:45, Анисия Иванова
52
Предложението на ПП-ДБ за връчване на мандата е странно
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Процедурата по връчване на мандати за съставяне на правителство е започнала. Няма разписан срок за връчването на първия и втория мандат, но това следва да бъдат "обозрими, сравнително кратки срокове" за задвижване на процедурата.

Това мнение изрази пред БНР доц. Христо Паунов, преподавател по Конституционно право в Юридическия факултет на Пловдивския университет и Юридическия факултет на УНСС.

Това не е абсолютно произволен или прекалено дълъг срок, категоричен е специалистът в тълкуването на понятието "разумен срок". По думите му, този срок се определя от държавния глава и в конституционните текстове виждаме засилената му роля в политическия арбитраж.

"От него зависи как ще протече тази процедура", допълни той.

Още по темата
"Звучи малко нетрадиционно, малко странно", смята доц. Паунов за предложението на ПП-ДБ първо да се приемат определени закони, а след това да се върви към сформиране на правителство, като се забави процедурата по връчване на втория мандат.

"Парламентарна република означава, че парламентът трябва да намери начин и възможност да състави правителство, което да бъде отговорно пред парламента. Това е основната цел на тази процедура. Всичко останало звучи доста екзотично."

След неуспешни първи два мандата при третия вече имаме абсолютно фиксиран 7-дневен срок, напомни преподавателят по конституционно право. Според Паунов нещата при третия мандат са "по-интересни", защото в Конституцията няма фиксиран срок, в който получилият мандата да предложи състав на правителство.

Нещата се забързват при връчването на мандата, но после се забавят, обясни той. По думите му, тук процедурата е "малко на принципа "бързай бавно".

Конституционната юрисдикция не трябва да бъде притискана и форсирана, коментира доц. Паунов относно дългоочакваното произнасяне на Конституционния съд по промените в Конституцията. Той го определи като "делото на годината" и подчерта, че решението трябва да има действие занапред.

Ако КС постанови, че има нарушена процедура при приемането на промените в Конституцията, всички промени падат, изтъкна доц. Христо Паунов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Детска градина " Малкият принц Киро"!
28
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Приказки под Шипковия храст. Автор Кирилчо Македонски 2.
27
2
 
6
 
! Отговори
Хаха ха преди 1 месец
Пп/дб могат да преборят корупциятаКато вьрнат техните членове това което разграбиха при -другаря костовНека журналист ги попита ще вьрнат ли всичко заграбено с тъмни сделки , без явни търгове
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ППДБ , ето ви тест за антикорупция.Поискайте Доган да върне тец Варна на държавата?Като какъв му е собственик.Аз незнам бащата на Доган да го е построил?!!
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Знаем ги тези - най-старите крадци са в ДБ - то беше част от СДС като се разпадна СДС Костов кръга агнески главички и други видни "приватизатори" влчзоха в ДБ барабар генерал ГНОМ които в съдружиие си създадоха милиардер с подарени държавни фирми - прокопиев, който в момента е много виден антикорупционер. Та тези същите ведно със шарлатаните щяли да борят корупцията, Как ОПГ съсздало корупцията в България ще се бори с нея - там е въпроса нима ще върнат откраднатото на държавата.
24
2
 
10
 
! Отговори
Хаха ха преди 1 месец
Приказки за бальци -пп/дб имаха година в парламента да -приемат антикорупционни закони ако са искали - явно бавят за да уредят някакви траншове на фирмите си по - пву , ако не влязат на есен в парламента
23
2
 
7
 
! Отговори
До 15 преди 1 месец
До Анонимен Вероятно човекът написал коментара счита себе си за умен, способен и над простолюдието, но всичко това е химера! Защото, ако беше такъв щеше да е напълно наясно, че ако ПП и ДБ и ПП-ДБ искрено искаха тези закони да минат имаха пълната възможност още през 2022 г. по време на правителството Петков да го постигнат, да не говорим по време на правителството Денков! Затова логичното обяснение е, че те НЕ го искат, всичко е театър за наивници!
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами хайде въобще да не го връчват този исторически мандат. Да си го държат в Президентството, да си го поливат, да си го отглеждат, ще цъфне, после ще върже. А през това време в Парламента добрите сили ще вършат все добри неща.
21
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Що да е странно? Даже си идеално за изсветляване на депутатите на задкулусието. Затова чалгарите, разграждане и Данчо Ментата реват...
20
3
 
9
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 месец
Президента да им веъчва мандат не го ли изпьлнят на следващите след седмица както е било досегаБезмислено е да се губи време в шикалкавене и сладки приказкиЗащото -пп получават заплати в момента от нашите даньциНа есен ако не влязат ще плащаме по малко
19
2
 
7
 
! Отговори
Галя от Посолството преди 1 месец
Що да е странно?!? Просто ПуПуДейБъ + си чакат новите инструкции от КраваршингтЪн :)
18
3
 
1
 
! Отговори
Мдаа преди 1 месец
Яяя, и така "без да искат" уж "скаралите" се е пРезидента ПП ще му осигурят нови два-три месеца управление. А шараните още вярват в приказките, че тия, които довлече в политиката, имали проблеми с него.
17
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Костовистите са така разположени в българската ДС мафия, че са като петото колело.Макр и част от семейството не ги уважават , но ги ползват за да се докарват пред света и хората, че уж има нещо като реформи, демокрация и надежда.Всъщност те са точно обратното на това, но пред света трябва да минат за либерали и глобалисти.Евроатлантици.
16
2
 
15
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 месец
Чудя се кой храни и плаща сметките на гостите на денков по шенгенаГледам са доста вече - пп и денков ли са поели издръжката имЗа украинците айде бягат от зеленски а с тия какво правим
15
3
 
18
 
! Отговори
Пп/дб жалки преди 1 месец
Помня как се молеха на бойко и пеевски - да не развалят клалициятаТия велики антикоропционериАтанасов само дето не падна на колене в парламента пред тяхДенков обаче бе най жальк в обръщение в кьсните новиниВопли стонове моля ви помислете , недейте
14
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма нищо странно. Ясно е, че предложението няма да мине, защото не може да вкараш вълка да пази стадото. Поне на целия народ ще стане ясно, че го доят мутри, чалгари, аги и копейки, защото те най-много ще вият срещу законопроектите. Наесен ще има огромни изненади, но хубавото е, че хората започват да се светват и трудно ще прокарат разни шмекери като Геловци и Полковници.
13
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То на аматьорите в политиката всичко им е странно. Мутри, мафиоти, чалгари и фалшиви патриоти са отпадъка в политиката. Политичесщият Елит са само ПП-ДБ!
12
5
 
10
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Хахахаааа Кирю, Асан и Плужекът могат да отидат в Банкя и дружно да пpъднaт на Боко на y я. :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Клоуни.
11
6
 
5
 
! Отговори
Пудела и кеша преди 1 месец
Всичко е ясно -целта е да се осигури време на пеевски да овладее -дпс за да им осигури подкрепа с гербЗащото на нови избори ще са под или около чертатаГерб каза , че няма да подкрепи втори мандат но с дпс пеевски , итн и вьзнесение на полковника могат да си стъкмят кабинетДали е морално партия -30 депутата да управлява на избори с -20% активност е друг вьпрос
10
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Странните субекти от страната на Пеевски и Герб са в шок.. Сега как да ибяснана избирателите си че не искат антикорупционни закони, които не се приемат от 15 години..