Нищо ново: Радев даде мандата на ПП-ДБ, те го върнаха веднага

ПП-ДБ ще се борят за по-голяма обществена подкрепа
Обновена: 22 юли 2024 11:53 | 22 юли 2024 11:12, Александър Попов
176

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат на коалицията ПП-ДБ, които след разцеплението на ДПС се оказаха втора политическа сила в парламента.

Николай Денков върна папка веднага и обяви, че за да реализират идеите си, ще очакват по-голяма обществена подкрепа.

Денков благодари на президента за дадената възможност от ПП-ДБ да поверят дали могат да съставят стабилно мнозинство в това Народно събрание. Отговорът след проведените разговори е, че това не може да се случи, заяви той. Няма да променим нашия подход, ние ще поддържаме тези приоритети, които винаги сме вадили на преден план - да създадем като държава приветлива среда за бизнеса и инвеститорите, за да увеличим доходите, да намалим неравенството, да имаме средства да осигурим по-качествено образование и здравеопазване, посочи Николай Денков.

Всички тези теми, които вълнуват хората, ще бъдат в центъра, заяви той. Денков изрази съжаление, че в това Народно събрание това се оказа невъзможно. Очакваме да получим по-силна обществена подкрепа, така че при следващи възможности тези теми да можем да ги поставим отново и те да бъдат в центъра на дискусиите в парламента. Денков обърна внимание, че борбата с корупцията не е самоцел, а основно средство, за да постигнем успехи в тази посока. Решението, което ще ви предоставя, е, че аз получавам мандат, както изисква Конституцията, като министър-председател, но със задачата да го върна неизпълнен, заяви Денков.

Президентът Румен Радев каза, че съгласно член 99 от Конституцията връчва проучвателен мандат за съставяне на правителство, с който от ПП-ДБ имат седем дни. "Вие вече обявихте, че това няма да се случи", добави държавният глава.

Миналата седмица президентът Румен Радев се срещна с представители на коалицията, на която те поискаха повече време, за да обсъдят политическата ситуацията и изхода от кризата. След като поискаха отсрочка от три месеца в предлагания от тях проект на декларация за излизане от политическата криза и не намериха подкрепа за нея от останалите парламентарно представени политически сили, от ПП-ДБ заявиха, че ще върнат мандата неизпълнен. Решението обяви зам.-председателят на ПГ на ПП-ДБ Божидар Божанов в изявление пред медиите в парламента.  

Според разпоредбите на Конституцията, след като бъде върнат вторият проучвателен мандат за съставяне на правителство, президентът възлага на някоя следваща парламентарна група да посочи кандидат за министър-председател.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
16
 
1
 
! Отговори
бос Порточанов преди 1 месец
Укрите ще заврът любимата рашка на радеф в аналнотоотвърстие на сабаката. Поредното НПЗ е аргасано за трети път след като бе поправено преди по малко от месец. Холопите на юг седят без ток и вода и газят фекалий. Родните друзя ше се изходят колко вялико е да газиш в гряз мизерии и фъшкиии.
35
1
 
5
 
! Отговори
До 24 преди 1 месец
Я пак си помисли кой кого
34
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И на президента не му е лесно , през месец се ръкува с тез лйолювци
33
6
 
19
 
! Отговори
СМЕШКОВЦИ преди 1 месец
Ники иска ли пак да пътува? А Лорер да уреди *** си? А Кирчо да хване друг парапет? За Асечно да не казвам...
32
5
 
16
 
! Отговори
Лена Гугълката преди 1 месец
И днес йощ Балканът, Щом бурята захваща, Спомня тоз ден бурен, Денят в който на парапета Лена се надупи,а наш Киря изотзаде полата и надигна, и О Боже бяла пухкава дупарка сластно той омачка...
31
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Службите е трябвало да ги арестуват на излизане
30
4
 
13
 
! Отговори
До 21 преди 1 месец
Главчев не е сложен от Радев за служебен премиер,а го сложи Христо Иванов като седна в скута на Пеевски да променя конституцията,а правителсто на малцинствата ще има когато спечелят тия малцина изборите,ама пък тяхната партия взе че се разпадна
29
7
 
17
 
! Отговори
ПП ДБ -НИКОГА ПОВЕЧЕ преди 1 месец
ПП ДБ - НЕМОЖАЧИ. Пътят за тях е само и единствено НАДОЛУ. Никога нямада върнат доверието на избирателите си. Аз такива шарлатани не съм виждал в политическата ни история. Герб и ДПС са дъно, но тия копаят дъното.
28
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чудесно
27
5
 
15
 
! Отговори
Голям майтап преди 1 месец
Ники не иска да докосва папката, пари, не се пипа. Сакън, Радев взимай тази папка. Наесен с по-голямата подкрепа щели да действат. Да се смееш ли, да плачеш ли? Тези смешковци не осъзнават ли, че ако Радев направи партия ще са под бариерата. А тази безумна идея с отлагането с три месеца, какво точно целеше и кой го измисли?
26
5
 
12
 
! Отговори
кИкИ преди 1 месец
не е на себе си - от Белият Дом му казали, че без Байдън им дължи едни милиони за връщане!
25
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кире, що гледаш чорапа като даскал, който ще те изпитва пък ти не си знаеш урока?
24
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
кирца пак ли ала- бала бе? Нема да ти мине плоския номер май. Никой не ти верва!
23
7
 
9
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
Петков,който помилва Борисов . Не е и смешно.
22
2
 
12
 
! Отговори
Кога успяха преди 1 месец
Още не съм се събудил, не съм си изпил кафето, а те вече и мандат раздали, че и го върнали. Ще ороспа политиката явно
21
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След като върнали мандата, тия два клo у нa заминали с редовната самолетна линия за Воден. Там много ги обичат. Посрещат ги по стара българска традиция с камъни и дървье.
20
3
 
3
 
! Отговори
АзъКамъАзъ7112136860 преди 1 месец
Не веднъж съм заключавал с оценките си,ще всички политически партии в България са с една -еднипка централизирана османо-съветска власт. Следователно всички в парламента са съгласни с хитричкият ход на Радев да има едно задкулисно назначено правителство на малцинствата в България,което да представлява същите . Главчев,а преди това Денков са точно това. И сега отново избори? Е,за кого да гласуваме,щом 70 процента казваме "не" на политиката в защита на малцинствата над нихилираните Българи?
19
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези шарлатани никога няма да могат вече да съставят правителство.
18
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-големите корумпета щели да се борят с корупията.То за това избирателите им намялаха с 50% останаха някакви да им вярват в чужбина дето преди гласуваха за Слави ,ама като си далече много лесно се лъжеш
17
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хубаво вижте жалката кирчова физиономия, всичко си казва. хи хи хи