Нов сценарий: Антон Станков става омбудсман и после премиер?

Среща в НДК е имало, но не за да бута Рая Назарян
5 авг 2024 12:17, Петър Бойчев
45
Нов сценарий: Антон Станков става омбудсман и после премиер?
Снимка НОВА

Разрешаването на политическата криза може да бъде преодоляна, ако основните политически сили се разберат за нов служебен премиер и правителство преди изборите, които вече са на 100 процента сигурни. Според източници на "Марица“ тайна среща в НДК на лидери късно в петък наистина е имало, но тя не е била за свалянето на Рая Назарян като парламентарен шеф. Както е известно, този пост е един от посочените, които могат да излъчат служебен премиер.

На срещата е бил коментиран вариантът да започне спешна процедура по избор на нов омбудсман. Постът е вакантен, след като Диана Ковачева замина през април като съдия в Европейския съд. За нейното място се спряга Антон Станков, бивш правосъден министър в кабинета на НДСВ и председател на Висшия съдебен съвет.

Той е сочен и като възможна номинация на Румен Радев за нов премиер. Този сценарий е бил обсъждан в присъствието на хора от ГЕРБ, а не зад гърба им. Станков явно е предпочитан пред настоящия премиер Главчев, който ядоса не само ПП-ДБ, но и БСП, и хората на Ахмед Доган с някои свои назначения на ключови постове.

В коридорите на властта отдавна се шушука, че ако се търси нов министър-председател и служебно правителство, ще е или през назначение на омбудсман, или през заместници на Главчев в Сметната палата. Мандатите на последните обаче са изтекли отдавна. А въпросните постове също са сред посочените, от които президентът Радев може да номинира премиер.

За такъв сценарий трябва безусловно политическа воля на депутатите за спешни заседания, а времето ги притиска и предвид гласуваната вече парламентарна ваканция. Но по закон тя може да бъде прекъсвана за извънредно заседание по всяко време.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
0
 
! Отговори
Антон Станков преди 1 месец
Взимаше пари за да измени мерки за неотклонене от задържане под стража в по- леки. Доказано!
42
6
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 1 месец
антон станков е добър вариант за премиер
41
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"СЛУЖЕБНИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА"---- СА СИ ДОБРО РЕШЕНИЕ ЗА СМОТАНИ ПОЛИТИЦИ , КАТО НАШИТЕ!!!!
40
2
 
1
 
! Отговори
АМИ, ДА.... преди 1 месец
КАТО НЯМА РАЗБИРАТЕЛСТВО СЛЕД ИЗБОРИТЕ---- СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО МОЖЕ ДА ИМА МАТДАТ ОТ 2- ГОДИНИ!ДОТОГАВА---Я, ПРЕЗИДЕНТА...Я, КОНКУРЕНТА, ...Я, ПАРТИЯТА....ХАХАХАААА
39
5
 
2
 
! Отговори
ГЛАВЧЕВ СИ Е СУПЕР.. преди 1 месец
.....Със смените само ще сговнясате нещата, ама нищо ви сте им свикнали-- и на мириса и на вкус, тъкмо ще има за какво да се вайкате, после ...ХАХАХА
38
4
 
7
 
! Отговори
Перко преди 1 месец
Че какво му е на Главчо? Тъкмо навлезе в нещата. Може да изкара още поне 3-4 избори
37
0
 
7
 
! Отговори
Loyko преди 1 месец
Хайде,започва сладкото папкане.Не работиш нищо и получаваш дебела заплатка/държавна хранилка/. Това се вика да си построил комунизма.Много сме умни.Измисляме все повече от глупав,по глупав закон.Велики сме...но никой не знае.Само ние си знаем.
36
0
 
5
 
! Отговори
Пенчо преди 1 месец
И едно магаре да сложите за премиер--- по-добре ще е,!Ний сме една ЧРОЕАЛЕНА ДЕМОКРАЦИЯ... МИМИКРИЯ.. имитация
35
1
 
7
 
! Отговори
Ха-ха! преди 1 месец
Като чуя за НДСВ и Кобургището, се сещам за далаверата с външния дълг. За хотелите на Миленчо и брат му. Сещам се за сребърния фонд и здравната каса. За изсичането на горите. Проплака българската гора, казват, тоя, дето щеше да ни оправи за нам колко дни.Вълчиел съсипа образованието с делегирани бюджети и закри стотици училища. Обезлюди селата.Отврат! Няма възмездие. И пак изникват, появяват се периодично, като *** на слънце. И пак, алчни за власт и пари.
34
0
 
7
 
! Отговори
ДО 30 преди 1 месец
ЗАЩО ТОГАВА ИЗБРАХТЕ РАДЕВ ЗА ПРЕЗИДЕНТ, А НЕ ГЛАСУВАХТЕ ЗА ЛОЗАН ПАНОВ?
33
2
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Става, ама друг път. Кой ще го гласува в парламента, а? ИТН с БКП и Доган 66 гласа :))))))
32
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая игра между политиците и народа е като състезание без правила за едната страна , всичко и е позволено , а другата трябва да стои мирно с изпънати руце до тялото , може и като с белезници от зад .
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
т.е. в момента ще назначат обдусман, за да свалят Главчев от премиерския пост? След като изпълни задачата този човек ще бъде обудсман, а той подходящ ли е за това?
30
1
 
5
 
! Отговори
Един Българин преди 1 месец
До МНОГО СТЕ ЗЛЕ... Ти явно си много добре, но с амнезия. Председател на ВСС, на КОЙ да е човек, а?!! Сигурно аз съм го сложил там ама тежа само 80 кг за разлика от шефа му.
29
7
 
6
 
! Отговори
МНОГО СТЕ ЗЛЕ... преди 1 месец
РУДИ ГЕЛА, КАТО ЗАПОЧНА В ПП, СЕГА ЗНАЧИ Е ЧОВЕК НА КИРИЛ ПЕТКОВ?.... ПРИЗНАЙТЕ СИ, ЧЕ СТЕ МНОГО ЗЛЕ, ПИШЕТЕ САМО ОПОРКИ СПУСНАТИ ОТ КРЕМЪЛ
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
и какво като го изберат за омбудсман, за да стане служебен премиер, президентът трябва да го назначи, отново избират човек на борисов, после се чудят какво е станало и пеевски виновен
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 2, този също е човек на борисов, заедно са били в НДСВ
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
и той като борисов започва в НДСВ
25
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 23, и за за това се сетих, оставил е висящи дела, въобще истински прислуга на царя
24
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Може би политическата криза би се решила с промяна на човешкия материал в политиката. Сега този материал е почти изцяло от ГЕРБ и СДС и очевидно това трябва да се промени.