Политолози с оценка: Политиците не могат да надскочат себе си

Георги Киряков: Кабинет на Главчев не е най-добрият служебен кабинет
Обновена: 6 авг 2024 21:06 | 6 авг 2024 20:27, Красимир Ангелов
12
Политолози с оценка: Политиците не могат да надскочат себе си

"Чудя се защо няма заговор за съставяне на правителство. Това е изключително неудобен въпрос за българските политици. Защо всичко трябва да минава през заговори и интриги? Ясно е, че служебният кабинет на Главчев не е най-добрият служебен кабинет", заяви политологът Георги Киряков в студиото на "Денят ON AIR".

Колегата му Христо Панчугов е на мнение, че българските политици са свикнали да участват в схеми.

"Когато се надуши схемата, по древен български обичай изведнъж някакви хора припознават себе си като възможни участници в схемата. Неслучайно пирамидите в България имаха същия ефект. Опасявам се, че българските политици не могат да надскочат себе си. Те биха могли да имат много повече успех, ако успеят да намерят смислен начин да контролират служебното правителство и ако успеят да начертаят път за излизане от тази ситуация", допълни Панчугов за Bulgaria ON AIR.

"Докато те не излязат от ролята на жертва и как други хора искат да ги саботират, никой няма да гласува за тях. В тази ситуация не трябва да се фокусираме върху служебния кабинет. Българските граждани трябва да поискат отговорност на политиците за решенията, които взеха", подчерта политологът.

"Този проблем е наследен от нравите, които са изграждани в десетилетия. Човешкият фактор е с водеща роля в българската политика. Не трябва да е така, защото ако искаме да следваме модела на ЕС, ние трябва да следваме правила, а не хора. Трябва да мислим компромисно за изграждане на политики, които да са от полза на държавата. Трябва да мислим дългосрочно, а в момента се мисли краткосрочно със схемата: "Дайте да сменим единия и да сложим другия, за да уредим изборите", поясни политологът.

Георги Киряков е категоричен, че президентът Румен Радев няма доверие в политическите партии.

"Ако имаме достатъчно интелигентни политици и даващи си сметка за пропастта, през която сме изправени, бихме могли да видим промяна в политическата стратегия и опит да се води смислен разговор. Ако нямаме такива политики - ще видим повторение от същото. Този парламент не започна нито едно действие, свързано с назначаването на регулаторите, не направи нищо със състава на ВСС", коментира Христо Панчугов.

"Вече и избирателите не се интересуват от политическите програми. Могат да сменят председателя на парламента с някакво мнозинство, но не могат да управляват при сходни програми", възмути се Георги Киряков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Турския Боташ отвърли молбата на БГ правителството да разгледа договора за гаазтта. пРезидента здраво ни натопи да плащама всеки месец за газ без да ползваме...
5
0
 
3
 
! Отговори
Рени преди 1 месец
А аз пък се чудя ,защо всички политици ги слагате в един кюп и обърквате главите на по- трудно схватливите Защо не назовавате поименно схемаджйите и интригантите а?! Ето така правите хората да не гласуват ,или да гласуват за вредните за България хора Абсолютно вредни сте сте с безотказното си плямпане
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимна преди 1 месец
Да, има един като му кажат "Скачай" и той вика 'How high" :) или "Колко Евроатлантическо" :))) Голям "образ е" :) Ама я владее политиката :)
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 1 ви! Ти Българин ли си бре? Каква е тая Маймуниц а дето си я писал???-:(
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Срамота бре" Политолозите"! Вече Няма никаква ,нито полза ,нито Нужда от вас!! Дъвчете си някаква " дъвка" и туй то! Хайде " Разчупете" се И обяснете на хората,че " Статуквото" вече е Разбито! ГЕРБ не Е това което беше! ДПС,никой не знае какво се случва там,но се Разцепи! ПП- ДБ ,ще копаят дъното и ще са на границата да влязат в следващото НС! И най важното,Българина вече Не желае " правителство" на Всяка цена! И най малко пък Герберско!-:) Кажете го,срам ли ви е?? ИЗБОРИ!!! Там е истината!-:)
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Атанас Атанасов и Кирил Петков са доволни от избора за служебния премиер. Човек на техния бивш и бъдещ коалиционен партноьр.